Vadinamosios pranešėjo komisijos pirmininkas, opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Vytautas Bakas ketvirtadienį Seime pristatė skandalingas išvadas. Bet dėl jų ketvirtadienį nebuvo balsuojama, kad būtų laiko susipažinti.

„Dabar daug spekuliuojama dėl to, ar Seimas menkina institucijas, atsiranda tokie apibūdinimai kaip „karas“, „kova“, ar panašiai. Aš kviečiu jus atsiriboti nuo antraščių ir spekuliacijų“, – ketvirtadienį Seimo posėdžių salėje ragino V. Bakas.

Septyni parlamentai, daugiausiai konservatoriai, teigia sužinoję slaptų ir grėsmingų dalykų Lietuvai. Pavyzdžiui, kad kai kurie neįvardijami nacionaliniam saugumui svarbių įstaigų vadovai susiję su baltarusiškų trąšų verslu.

Su slapta informacija dirba ir premjerė, ir Seimo pirmininkė.

„Aš tokios informacijos patvirtinti negaliu“, – teigė premjerė Ingrida Šimonytė.

„Tai yra viena iš tų vietų, kurios gali kelti, ir kelia pagrįstų klausimų. Tiesiog nesileisdama į detales pasakysiu, kad pasitikiu mūsų tarnybomis ir institucijomis. Pasitikėjimas jomis yra tvirtas“, – kalbėjo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen.

Be abejonių, su slapta informacija dirba ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK). Jos narys, opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis teigė, jog komiteto nariams tokios informacijos nėra pateikta.

„Ir nebuvo žinoma“, – sakė S. Skvernelis.

Nors dabar jau buvęs NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas netgi buvo šios tyrimo komisijos narys.

„Aš manau, kad mes būtume žinoję tokią informaciją. Todėl pasikartosiu, manau, kad tai yra politikavimas. Nepaisant to, kaip man nepatinka dabartinis prezidentas, tą reikia labai aiškiai pabrėžti“, – ketvirtadienį Seime atviravo NSGK narys, opozicinės Darbo partijos lyderis Andrius Mazuronis.

Buvęs NSGK pirmininkas ir naujasis krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas tikino, jog visas jo dėmesys ir pastangos dabar yra skirtos tam, kad šalis būtų stipresnė.

„Tiesą sakant, komisijos medžiagos dar neskaičiau, pasilikau tai savaitgaliui“, – kalbėjo jis.

Minėta komisija apkaltino G. Nausėdą ir jo patarėjus, kad jie yra pažeidžiami. Neva susiję su baltarusiais verslininkais. Tačiau nenurodoma, kurie patarėjai ir kurie verslininkai. Kaltinimus prezidentui G. Nausėdai komisija paviešino antradienį. Dieną po to, kai prezidentas G. Nausėda ministru paskyrė L. Kasčiūną.

Krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas priminė, jog komisija dirba nuo praėjusių metų rudens, o tai, kad jis gali tapti ministru sužinojo tik kovo 15 dieną.

„Tai laike nelabai čia galima įtarti mane, kad čia aš surežisavau šį visą spektaklį“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Ar tokias kolegų išvadas palaikys premjerė I. Šimonytė kol kas nesako.

„Žiūrėkite, man atrodo, kad jūs mane verčiate jau žiūrėti į ateitį. O ta ateitis yra tik po to, kai Seimas apsvarstys pačias išvadas ir priims dėl jų kažkokį sprendimą“, – sakė I. Šimonytė.

Vadinamoji pranešėjo komisija šešėlį metė ir trims kitoms valstybės institucijoms: Valstybės saugumo departamentui (VSD), Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) bei Generalinei prokuratūrai.

I. Šimonytė, paklausta, ar tokios išvados neramiu geopolitiniu metu nemenkina institucijų, teigė, jog niekas taip nemenkina kaip neatsakyti klausimai.

„Visada paprasčiau yra atsakyti į klausimus“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

Prezidentas G. Nausėda sako paprastai – arba faktai ant stalo, arba išsakytus teiginius reikia atsiimti.

„Tai yra žiauriai neatsakinga“, – kalbėjo G. Nausėda.

Jo patarėjas Jarekas Niewierowiczius LNK žinioms sakė, kad patarėjai savo garbę svarsto ginti teisme.

„Jeigu jūs užduodate tokius klausimus, tai mums gal verta pagalvoti apie gynybą. Mes mūsų reputacija čia yra užkabinta, akivaizdu. Tai vertinsime tą aspektą. Tai mažai ką bendro turi su teise, tikrų teisininkų nuomonės tikrai pasiklausime“, – žadėjo jis.

Dabar tie Seimo nariai, kurie turi leidimą dirbti su slapta informacija, eis su komisijos surinkta medžiaga susipažinti. Seime turinčius tokius leidimus bus dešimtys. Kitiems tik liks tikėti, arba ne.

„Gali būti pasikreipimų į VSD, prašant išslaptinti ir susipažinti su tuo kuo platesniam ratui“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Jeigu komisijos narių išvadose pagrindo yra, opozicinės Darbo partijos vadovas A. Mazuronis mano, kad kalbėti apie apkaltą prezidentui likus pusantro mėnesio iki rinkimų prasmės vis tiek nebūtų.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: