Valdančioji Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partija siūlymą rengti priešlaikinius rinkimus savaitgalį aptarė su koalicijos partneriais.

Sekmadienį premjerė Ingrida Šimonytė pareiškė, kad jeigu Seimas nepasileis, ji po NATO viršūnių susitikimo Vilniuje įteiks atsistatydinimo pareiškimą. Tai reikš Vyriausybės griūtį, nes su atsistatydinusia premjere traukiasi visi ministrai.

Norint surengti pirmalaikius rinkimus, juos turi paremti 85 parlamentarai. Naujo Seimo rinkimai turi būti surengti ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo sprendimo dėl pirmalaikių rinkimų priėmimo.

Gabrielius Landsbergis pirmadienį pareiškė, kad tokie rinkimai galėtų įvykti rugsėjį.

Pralaimėtų ir tai žino

„Aš manau, kad jie žiauriai pralaimėtų ir jie patys tą žino“, – apie tai, kaip konservatoriams galėtų baigtis pirmalaikiai rinkimai, Delfi pirmadienį teigė filosofas K. Girnius.

„Tai yra pats blogiausias laikas tuos rinkimus rengti. Aš nemanau, kad jie sąžiningai apie tai galvoja. Mano nuomone, tai yra mėginimas tempti gumą. Jie tikrai to neketina daryti. Kam jie daugiausiai gali būti pasiryžę, tai tik tų trijų ministrų patraukimui“.

Jis atkreipė dėmesį, kad rinkimai vyktų tuo metu, kai partijos populiarumas yra pats mažiausias, o žmonių įniršis – didžiausias.

„Tai yra pats blogiausias laikas tuos rinkimus rengti. Aš nemanau, kad jie sąžiningai apie tai galvoja. Mano nuomone, tai yra mėginimas tempti gumą. Jie tikrai to neketina daryti. Kam jie daugiausiai gali būti pasiryžę, tai tik tų trijų ministrų patraukimui“, – sakė jis.

K. Girniaus teigimu, visi šie skandalai rinkėjų sąmonėje išliks ir po trijų mėnesių.

„Bankrutavusiai Vyriausybei ieškoti rinkėjų pritarimo, kad atnaujintų jos mandatą – neįsivaizduoju, kad tai galėtų atsitikti“, – teigė filosofas, priminęs, kad ši Vyriausybė žadėjo mokesčių reformą, bet dabar panašu, kad ir jos nebus.

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad konservatoriai paprastai laimi vienus rinkimus iš trijų.

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis

Į naudą išeitų mažesnis aktyvumas

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas, politologas M. Jastramskis Delfi teigė, kad dabar labai sunku pasakyti, kaip pasibaigtų priešlaikiniai rinkimai, nes tai priklausytų nuo daugybės dedamųjų.

Jis svarstė, kad jei priešlaikiniuose rinkimuose rinkėjų aktyvumas būtų mažesnis, tai konservatoriams galėtų išeiti į naudą.

„Nežiūrint to, kad bent jau feisbuke dalis jų rėmėjų nėra patenkinti, bet jie turi labai aiškią rinkėjų bazę, tai ypač vyresni rinkėjai, politiniai kaliniai ir tremtiniai ir panašaus politinio profilio rinkėjai, kurie ateis ir balsuos už juos“, – sakė jis.

Anot M. Jastramskio, klausimas, kokias alternatyvas turėtų nepatenkinti konservatorių veiksmais žmonės, ar jie galėtų balsuoti, pavyzdžiui, už Saulių Skvernelį ar už socialdemokratus?

„Manyčiau, kad labiau ne“, – į savo paties klausimą atsakė jis.

„Nežiūrint to, kad bent jau feisbuke dalis jų rėmėjų nėra patenkinti, bet jie turi labai aiškią rinkėjų bazę, tai ypač vyresni rinkėjai, politiniai kaliniai ir tremtiniai ir panašaus politinio profilio rinkėjai, kurie ateis ir balsuos už juos“.

Galbūt nepatenkintųjų balsai galėtų tekti laisviečiams ar Liberalų sąjūdžiui? M. Jastramskis neatmetė, kad jie vis dėlto tektų dešinės partijoms, tačiau politologas atkreipė dėmesį, kad rinkimų rezultatai priklausytų ir nuo kitų dalykų.

Anot jo, jei jie vyktų rudenį, sezoniškumas įtakos rinkimams neturėtų, tačiau reikia turėti omenyje, kad tai jau būtų būtų antri rinkimai šiemet, todėl vien dėl to į juos galėtų ateiti mažiau žmonių.

Be to, partijos turėtų trumpesnį laiką jiems pasiruošti.

„Žmonės, kurie už konservatorius nebūtų linkę balsuoti, jie dėl šito netaps labiau būti linkę nebalsuoti. Tie žmonės, kurie galbūt remtų konservatorius, bet yra nepatenkinti šiuo strateginiu žaidimu, kuris vyksta, gali neateiti, bet gali ateiti ir, nematydami kito pasirinkimo, paremti konservatorius reitinguodami kažką kitą. Variantų yra visokių, todėl situacija nėra aiški“, – sakė jis.

Mažvydas Jastramskis

M. Jastramskis pabrėžė, kad dabar mes bandome nuspėti žmonių elgesį, kai jie patys dar nežino, kaip elgtųsi.

„Tai gali priklausyti ir nuo to, kokie ėjimai, reakcijos, paaiškinimai būtų vėliau. Dabar yra sumaištis, o kaip nusistovės žmonių elgesys, aš kol kas neapsiimčiau nuspėti“, – pabrėžė jis.

Kas geriau laisviečiams?

Filosofo K. Girniaus teigimu, išankstiniai rinkimai galėtų turėti teigiamų pasekmių Liberalų sąjūdžiui, tačiau Laisvės partijai – kažin.

„Nėra jokių garantijų, kad jie peržengtų 5 proc. barjerą. Tai, kas įvyko prieš trejus metus, buvo stebuklas – niekas nesitikėjo, kad jie tiek laimės. Tačiau dabar jie savo rinkėjais tegali sakyti, kad jie labai stengėsi įgyvendinti pažadus, bet jiems nepasisekė“, – apie Laisvės partiją kalbėjo jis.

M. Jastramskio teigimu, Laisvės partijos rėmėjai yra gerokai liberalesni už visus kitus kartu paėmus.

„Net galėtum sakyti, kad Laisvės partijai gal naudingiau būtų palaukti – daugiau jaunų žmonių, turinčių balso teisę, atsiras iki 2024 metų rudens. Ar jiems geriau būtų rinkimai dabar, ar vėliau, aiškaus atsakymo neturiu. Žvelgiant į plikus reitingus situacija atrodo ne kaip. Per pusantrų metų ją būtų galima kažkokiu būdu pasigerinti“, – kalbėjo politologas.

„Žmonės nusigręš nuo konservatorių, šiuo metu saulė šviečia socialdemokratams, ar ji švies po metų – nežinia“.

K. Girnius atkreipė dėmesį, kad dabar galime sulaukti didesnio rinkėjų nusigręžimo nuo dešinės partijų, o tai reikštų, kad dalį palaikytojų prarastų ne tik konservatoriai, bet ir Laisvės partija bei Liberalų sąjūdis.

Socialdemokratams šviečia saulė

Reitingų aukštumose šiuo metu yra socialdemokratai. Kai kurių apžvalgininkų vertinimu, jiems priešlaikiniai rinkimai dabar būtų patys naudingiausi.

„Žmonės nusigręš nuo konservatorių, šiuo metu saulė šviečia socialdemokratams, ar ji švies po metų – nežinia“, – svarstė K. Girnius.

Kęstutis Girnius

Jo teigimu, jei partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė atsisakytų mandato europarlamente ir vestų savo partiją į Seimą, tie rezultatai būtų dar geresni.

M. Jastramskis atkreipė dėmesį, kad mes dabar negalime pasakyti, kokia nusimato ekonominė situacija, o tai yra labai svarbu.

„Jei mes eitume į recesiją, faktas, kad opozicinėms partijoms būtų geriau pralaukti. Socialdemokratai yra ant bangos, jų reitingai padidėję, jie matomi kaip laimėtojai, kaip populiariausia opozicinė partija. Iš tos perspektyvos žiūrint, jie gali galvoti, kad jiems laikas neblogas“, – sakė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)