LLRA suvažiavimas prasidėjo Lietuvos himnu ir palaiminimo malda.

Po kunigo Juzefo Aškelovičiaus pasveikinimo ir palinkėjimo daug pasiekti rinkimuose, suvažiavimo dalyviai kartu su dvasininku sukalbėjo „Tėve mūsų“ ir „Sveika, Marija“.

LLRA pasveikinti atvyko ir kitų pagrindinių šalies partijų atstovai. Tai ir Rusų Aljanso vadovybė, ir Socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, „darbietis“, Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus. „Tvarkiečiai“ į LLRA suvažiavimą delegavo Seimo narį Almantą Petkų.Į koalicijos partnerių suvažiavimą atvyko ir Vilniaus meras A.Zuokas.

Rusų Aljanso lyderė: LLRA vedliams dėkingi turi būti ne tik lenkai

Rusų Aljanso lyderė Tamara Lochankina negailėjo komplimentų LLRA. Esą su šia politinė jėga priversti skaitytis visi – net ir tie, kurie pasisako prieš tautiniu pagrindu kuriamas partijas.

Ji taip pat gyrė LLRA lyderius – esą jie turi švarią, nepriekaištingą reputaciją, būtina politikams, siekiantiems „plaukti prieš srovę“.

„Ne tik lenkai turėtų būti dėkingi šiems politikams. Tai ne tik Lietuvos lenkų, bet ir visų tautinių mažumų prestižas“, - pridūrė T. Lochankina.

Rusų Aljansas rinkimuose žada „stiprią paramą Valdemaro Tomaševskio blokui“. „Mums ir garbė, ir privilegija turėti tokius nuostabius partnerius, kuriais galima besąlygiškai pasitikėti“, - sakė T. Lochankina.

A.Butkevičius: dažnai visuomenei patinka populizimas

Socdemų lyderis A. Butkevičius teigė įžvelgiantis didelį žmonių nepasitikėjimą partijomis ir valdžia. Sykiu jis skundėsi tebevešinčiu populizmu.

„Manau, kad dažnai mes, politikai, kalbame apie įvairiausius proveržius. Kai kada – ir apie populistinius dalykus. Bet dažnai visuomenei patinka populizimas. Nes žiūrim, kaip kalba, bet ne ką kalba“, - sakė A. Butkevičius, kartodamas, kad jo partija populizmu niekuomet neužsiėmė.

Lenkus jis teigė laikantis ne mažuma, o tautine bendrija – viena iš visų, kurios nusipelno gyventi oriai. „Bet dažnai valdžia yra formuojama pagal lojalumo principą. Bet lojalume turi dominuoti kūrybingumas, išmintingumas ir tolerancija. Bet ne pyktis, baimė pavydas“, - pažymėjo A. Butkevičius.

LLRA socdemų lyderis pasveikino su „gražiu suvažiavimu“ ir palinkėjo „sėkmės tiek asmeniniame, tiek politiniame gyvenime“.

Mažins Seimą ir skatins biokuro naudojimą

A. Zuokas su savo partija neseniai iškėlė jau tradiciniu tampantį pasiūlymą nuo 141 iki 101 mažinti Seimo narių skaičių. Tokį pat siekį užsibrėžė ir LLRA. Didžiausios tautinių mažumų partijos Lietuvoje žadamų reformų sąraše Seimo sumažinimas eina pirmu numeriu.

LLRA lyderis Valdemaras Tomaševskis taip pat pareiškė sieksiąs sujungti, pavyzdžiui, Ūkio ir Energetikos ministerijas, kurios buvo atskirtos dabartinės valdžios. Jis taip pat teigė, kad Seimo rinkimuose turėtų dalyvauti ne visi pageidaujantys, o tik tie, kurie bent sykį jau buvo išrinkti į savivaldybės tarybą ar bent du sykius dalyvavę savivaldos rinkimuose.

LLRA naudoja ir dar vieną A. Zuoko pamėgtą akcentą – žada skatinti perėjimą prie biokuro šilumos ūkyje ir energetikoje. „Šiuo metu Vyriausybė nesiima ta kryptimi jokių veiksmų“, - sakė europarlamentaras, kritikuodamas esą per didelį dėmesį atominei energetikai. Jis taip pat skaičiavo, kad visuotinis perėjimas prie biokuro kainuotų kelissyk mažiau nei atominės elektrinės statybos.

Vėliau V. Tomaševskis žurnalistams aiškino, kad atominei elektrinei valdžia nusiteikusi išleisti keliolika milijardų litų, kurių valstybė esą tiesiog neturi. O perėjimas prie biokuro, LLRA lyderio skaičiavimais, tekainuoti 4 mlrd. Lt, ir nemažą dalį pinigų būtų galima gauti iš europinių fondų.

Anot jo, LLRA neturi konkrečios pozicijos Visagino atominės elektrinės klausimu, bet kol kas partija linkusi nepritarti „pinigų, kurių neturime“ leidimui.

V.Tomaševskis akcentavo manąs, kad turizmo sektorius Lietuvoje nepelnytai pamirštas ir gali tapti viena pagrindinių šalies ūkio šakų. „Turizmo sektoriuje taip pat neišnaudojame ir savo religinio ir istorinio potencialo“, - sakė LLRA lyderis, vardindamas įvairias piligrimų pamėgtas vietas.

Jis taip pat kartojo dar prieš metus LLRA išsikeltą tikslą Vilniuje pastatyti Jėzaus sanktuariumą. Toks objektas esą pritrauktų piligrimus ne tik iš Lenkijos ir kitų Europos šalių, bet ir iš Pietų Amerikos ar Azijos.

Partija taip pat akcentuoja transporto sektorių. Čia esą derėtų didinti finansavimą kelių priežiūrai.

Beje, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis sulaukė V. Tomaševskio komplimentų. LLRA lyderis Susisiekimo ministeriją vadino reta teigiama išimtimi dabartinės valdžios kontekste.

Nori 4 ministerijų

V.Tomaševskis taip pat deklaravo siekį po rinkimų kontroliuoti iki keturių ministerijų. Tai Ūkio, Susisiekimo, Švietimo ir mokslo bei Žemės ūkio ministerijos.

Švietimo sektoriuje LLRA žada priešintis dabartinės Švietimo ir mokslo ministerijos „pseudoreformoms“ ir „išsaugoti gerai veikiančią švietimo sistemą“. O čia esą derėtų pradėti nuo mokinio krepšelio sistemos atsisakymo.

Tiesa, tai ne vienintelė LLRA žadama reforma švietimo sektoriuje. Siekiant pagerinti jaunimo sveikatos būklę, partija žada siūlyti fizinio lavinimo pamokų skaičių mokyklose padidinti iki keturių per savaitę.

Dvi ar net trys kalbos viešame gyvenime – siekiamybė

Žinoma, LLRA nepamiršo ir tautinių mažumų klausimo. Čia LLRA deklaruoja ne sykį kartotus principus ir ypač akcentuoja tautinių mažumų kalbų naudojimą jų tankiai apgyvendintose vietovėse.

Lenkų rinkimų akcija tikisi, kad netrukus dviejų ar net trijų kalbų oficialus vartojimas kai kuriose vietovėse taps norma.

„Esų įsitikinęs, jog artimiausiu laiku taip ir bus“, - sakė V. Tomaševskis.

Vėliau LLRA lyderis paaiškino, kad partijos tikslas – leisti tautinėms mažumoms savo kalba naudotis valstybinėse įstaigose tuose regionuose, kur jos sudaro didelę gyventojų dalį.

Jis taip pat kartojo, kad daugelis Vilniaus krašto žmonių vis dar neatgavo žemės, o valdžios siūlomos kompensacijos – juokingai mažos.

Su minimalia alga perspjovė beveik visus

Pastaruoju metu ypač plačiai aptariamas minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo klausimas. Premjeras Andrius Kubilius pasisako už 850 MMA su užuominomis apie didesnį skaičių, prezidentė Dalia Grybauskaitė ragina be išlygų MMA kelti iki 900 Lt, o tas pats A. Zuokas kartelę pakėlė iki 1000 Lt.

Bet čia beveik visus perspjovė LLRA. Ši partija teigia, kad MMA turi būti ne mažiau kaip 1200 Lt ir ne mažiau nei pusė vidutinio šalies darbo užmokesčio. Tokį patį kriterijų, t.y. ne mažiau pusės vidutinės algos, LLRA taiko ir pensijoms.

„Aišku, kad pasiekti tokią MMA ir pensijų lygį, yra reikalingos papildomos įplaukos į šalies biudžetą“, - pridūrė V. Tomaševskis. Tokius pinigus LLRA lyderis siūlo rasti bankuose – įvesti banko mokestį, mat bankų sistema esą mažiausiai nukentėjo nuo krizės.

Su MMA kėlimo užmojais LLRA nusileidžia tik Darbo partijai, kuri žada minimalią algą kelti net iki pusantro tūkstančio litų.

Koalicijos formavimas – vienas pagrindinių tikslų

LLRA neslepia ambicijų rudenį iškovoti bent keliolika Seimo nario mandatų ir dalyvauti valdančiosios koalicijos formavime. „Tikiu, kad tai mums pavyks ir gerą koalicinio bendradarbiavimo patirtį savivaldos lygmenyje perkelti į aukščiausią lygį“, - reziumavo V. Tomaševskis.

Didesnių partinių simpatijų ar antipatijų LLRA, kaip įprasta, nedemonstruoja ir yra nusiteikusi laukti pasiūlymų iš visų pagrindinių šalies politinių jėgų.