LLRA socdemų elgesį prilygina koalicijos sutarties laužymui, o socdemai atkerta esą LLRA lyderis Valdemaras Tomaševskis net nesiteikia bendrauti su koalicijos partneriais.

Lenkai vietoj J. Neverovičiaus mato... J. Neverovičių

LLRA kol kas nesitraukia iš valdančiosios koalicijos. Lenkai netgi deklaruoja, esą jau kitą savaitę J. Neverovičius gali būti vėl siūlomas į pareigas, iš kurių yra atleidžiamas.

„Neatmetama galimybė, kad po rugpjūčio 25 d. šalies premjeras, sutardamas su LLRA, vėl pasiūlys J. Neverovičiaus kandidatūrą į energetikos ministro postą“, - teigiama partijos tinklalapyje patalpintame pranešime. Rugpjūčio 25 d. numatomas valdančiųjų politinės tarybos posėdis – šį renginį LLRA ir turi omenyje.

Valdemaras Tomaševskis, Rolandas Paksas, Algirdas Butkevičius ir Viktoras Uspaskichas
Vis dėlto LLRA kategoriškai piktinasi J. Neverovičiaus atleidimo procedūra, kai premjeras Algirdas Butkevičius dėl politinio akibrokšto, viceministre skiriant premjero pasitikėjimo neturinčią Renatą Cytacką, pasiūlė prezidentei atleisti LLRA deleguotą ministrą.

„2012 m. lapkritį sudaryta koalicinė sutartis numato, kad LLRA turi teisę užimti energetikos ministro, viceministro bei švietimo, žemės ūkio ir susisiekimo viceministrų postus. Niekas neturi teisės keisti koalicijos sutarties: nei prezidentė, nei kurios nors iš koalicijos partijų – net ir tos didžiausios – lyderiai. Tai padaryti gali tik valdančiosios koalicijos politinė taryba. Be to, niekas neturi teisės kritikuoti partijos kandidatų, juo labiau – neobjektyviai. Kandidatų vertinimas – juos keliančios partijos valdymo organų prerogatyva“, - pabrėžia LLRA.

J. Neverovičiaus atleidimą LLRA vadina „Europos politinės kultūros pažeidimu ar jos trūkumu“. „Nebuvo ir nėra jokių priežasčių – nei teisinių, nei kitų – kvestionuoti LLRA, parlamentinės partijos, teisės į postus deleguoti asmenis, kurie pelnė partijos vadovaujančių organų pasitikėjimą“, - teigiama partijos pareiškime.

Socdemai tikisi, kad drastiškų priemonių neprireiks

LLRA lyderis Valdemaras Tomaševskis ir frakcijos Seime seniūnė Rita Tamašunienė antradienį į DELFI skambučius neatsiliepė. Pasirodo, sunkumų susisiekiant su V. Tomaševskiu patiria ne tik žurnalistai, bet ir koalicijos partneriai.

„Ne, kol kas nekalbėjome. Manau, kad jie patys turi parodyti iniciatyvą“, - DELFI teigė Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas

Tokią poziciją G. Kirkilas išsakė po daugiau kaip pusantros valandos trukusio socialdemokratų valdybos posėdžio, kuriame aptarta padėtis koalicijoje po J. Neverovičiaus atleidimo.

Socialdemokratų partijos vicepirmininkas su nuostaba reaguoja į LLRA pareiškimus, esą ministru gali būti siūlomas tas pats J. Neverovičius.

„Aš tai sunkiai įsivaizduoju. Bet siūlyti jie gali viską, - teigė G. Kirkilas. - Manau, kad tokiais dalykais nesišvaistoma. Ir abejoju, ar jis pats (J. Neverovičius – DELFI) sutiktų.“

Anot socialdemokrato, tolesni sprendimai turėtų būti priimti ateinantį pirmadienį, koalicijos politinės tarybos posėdyje. 

„Tikiuosi, kad mes nesiūlysime nei šalinti, nei ką. Aš manau, kad jie patys turi padaryti išvadas. Pirmiausiai jie turi padaryti išvadas ir pasakyti, kaip jie įsivaizduoja savo veikimą koalicijoje“, - sakė G. Kirkilas.

J. Neverovičiaus sprendimą nepaisyti premjero nuomonės skiriant R. Cytacką socdemas apibūdina vienu žodžiu: „klaida“. 

A. Butkevičius: J. Neverovičius vietoj R. Cytackos buvo radęs „žmogų iš Vilniaus savivaldybės“

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius buvo radęs „žmogų iš Vilniaus savivaldybės“ į viceministrus, tačiau spaudžiant Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderiui Valdemarui Tomaševskiui į šias pareigas vėl paskyrė Renatą Cytacką, antradienį pranešė premjeras Algirdas Butkevičius.

„Energetikos ministras, kiek mane buvo informavę, jau buvo suradęs kitą žmogų, konkrečiai iš Vilniaus miesto savivaldybės, pasikviesti į viceministrus, bet po to vėl ponas Tomaševskis darė didžiulį spaudimą energetikos ministrui“, - „Lietuvos ryto televizijai“ sakė premjeras.

„Energetikos ministras priėmė ją (R.Cytacką) vėl atgal jo (V.Tomaševskio) spaudimu, nors, kiek turiu informacijos, tikrai nebuvo nusiteikęs tokiam žingsniui“ , - pridūrė premjeras.

DELFI primena, jog Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį paskelbė siūlysiantis atleisti J. Neverovičių. Griežto Vyriausybės vadovo sprendimo priežastis – energetikos ministro politinis akibrokštas, kai nepaisant A. Butkevičiaus kategoriško prieštaravimo energetikos viceministre iš naujo paskirta Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovė Renata Cytacka. Premjeras nedviprasmiškai užsiminė, kad toks J. Neverovičiaus sprendimas sietinas su LLRA lyderių spaudimu.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dekretą dėl J. Neverovičiaus atleidimo pasirašė antradienį. Jei LLRA nuspręstų palikti valdančiąją koaliciją, parlamentinę daugumą socdemai, „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ išlaikytų. Pasitraukus LLRA, į energetikos ministro postą greičiausiai pretenduotų Darbo partija.