Premjeras pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams pareiškė, kad siūlymą šalies vadovei pateiks antradienį.

„Jis (J.Neverovičius - BNS) mane painformavo, kad Lenkų rinkimų akcijos vadovas ir toliau spaudžia, kad ponia Cytacka būtų sugrąžinta į viceministrės pareigas. Buvo aiškiai pabrėžta, kad politinės tarybos yra priimtas sprendimas, kad visos viceministrų kandidatūros turi būti suderintos su manim. Ir jis tokio leidimo neturėjo ir tas ketvirtadienį jam buvo aiškiai pasakyta, kad jeigu ją sugrąžins į viceministrės pareigas, aš prezidentei teiksiu jo atstatydinimą iš Vyriausybės“, - žurnalistams sakė A.Butkevičius.

„Aš tą teikimą prezidentei pateiksiu rytoj“, - pridūrė premjeras.

Savo ruožtu prezidentė Dalia Grybauskaitė dėl energetikos ministro J. Neverovičiaus atleidimo spręs, sulaukusi atitinkamo ministro pirmininko teikimo, sako šalies vadovės atstovas spaudai.

„Prezidentė tai spręs, kai sulauks premjero teikimo“, - BNS pirmadienį sakė prezidentės atstovas spaudai Modestas Naudžius.

J.Neverovičius rugpjūčio 18-24 dienomis atostogauja.

Pasak A.Butkevičiaus, dėl tolesnio LLRA buvimo valdančiojoje koalicijoje spręs koalicijos taryba.

„Koalicija bus informuota, šituo klausimu dėl koalicijos likimo mes dar svarstom, koalicinė taryba bus supažindinta su mūsų pokalbio turiniu, bet politinėje koalicijos taryboje buvo priimtas sprendimas, kad visų viceministrų kandidatūros turi būti derinamos su ministru pirmininku“, - žurnalistams tvirtino A.Butkevičius.

Premjeras teigė, kad J.Neverovičius ramiai reagavo į perspėjimą, jog bus atstatydintas, jei į viceministrės pareigas priims R.Cytacką.
Minister of Energy Jaroslav Neverovič

„Paprasta reakcija, jis turi partijos vadovo nurodymą ir jis turi vykdyti partijos vadovo paliepimą“, - kalbėjo ministras pirmininkas.

Jis sakė, kad įspėjo ir LLRA vadovą Valdemarą Tomaševskį, kad atsisveikins su energetikos ministru, jei R.Cytacka toliau bus siūloma kaip viceministrė, tačiau premjeras tikino neprisimenantis, ką į tai atsakė LLRA lyderis.

Anot A.Butkevičiaus, R.Cytackos palaikymas yra politinis žaidimas.

„Manau, kad tai yra politiniai žaidimai ir aš tokių tokių politinių žaidimų nepripažįstu. Tokio neatsakingo poelgio valstybėje, skiriant žmones į pareigas, negali būti. Tie žmonės dalyvauja valstybės valdyme, čia nėra tos pareigos, kurios turėtų būti tenkinamos, atsižvelgiant į tam tikrų politinių partijų polinkius, nevertinant žmonių kompetencijos“, - tikino A.Butkevičius.

J. Narkevičius: mes nieko nepažeidėme

Vienas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderių, Seimo vicepirmininkas Jaroslavas Narkevičius DELFI teigė, jog LLRA nemano nusižengianti koaliciniam susitarimui dėl R. Cytackos paskyrimo energetikos viceministre.
Jaroslavas Narkevičius

„Mes laikomės koalicijos sutarties, ir jokie koalicinės sutarties punktai nėra pažeisti. Viskas ramiai, stabilu“, - kalbėjo J. Narkevičius.

Paklaustas, ar LLRA svarsto galimybę trauktis iš koalicijos dėl A. Butkevičiaus siūlymo atleisti energetikos ministrą J. Neverovičių, Seimo vicepirmininkas tiesaus atsakymo nepateikė.

„Mes laikomės koalicijos sutarties, kurios jokio punkto nepažeidėme“, - kartojo J. Narkevičius.

Pasiteiravus, ar LLRA įžvelgia sutarties pažeidimą iš koalicijos partnerių pusės, pašnekovas pateikė aptakų atsakymą: „Mes sutarties jokio punkto nepažeidėme, kiti kol kas irgi nepažeidė.“

Padėtį koalicijoje po premjero pareiškimo dėl J. Neverovičiaus politikas nusakė paprastai: „Situacija darbinė“.

R. Tamašunienė: premjero žodis – dar ne sprendimas

LLRA frakcijos Seime seniūnė Rita Tamašunienė DELFI teigė, jog neverta daryti ankstyvų išvadų. Anot jos, A. Butkevičiaus pareiškimas dėl J. Neverovičiaus kol kas tėra premjero asmeninė pozicija.

„Jo pozicija. O koalicinio sprendimo nėra. Paskelbta yra, kad bus koalicijos tarybos posėdis – ir bus nuspręsta. O dabar tai premjero – ar vienos partijos – nuomonė“, - kalbėjo R. Tamašunienė.

Paklausta, ar pradėjus J. Neverovičiaus atleidimo procedūrą LLRA trauktųsi iš koalicijos, ji tvirtino, esą toks scenarijus kol kas nesvarstytas. Sykiu politikė pažymi, kad LRRA toliau palaiko „savo kandidatus“ į vyriausybinius postus. Tokia kandidate buvo ir premjerą iš kantrynbės išvedusi R. Cytacka.

„Ne, mes nieko nesvarstėme. Mes palaikome savo kandidatus užimti postus. Laikomės tos nuomonės“, - reziumavo R. Tamašunienė.

„Darbiečiai“ gina J. Neverovičių: premjeras paskubėjo

Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys DELFI teigė manantis, jog A. Butkevičiaus pareiškimas dėl J. Neverovičiaus buvo skubotas.

Vytautas Gapšys
„Mes pasisakome iš frakcijos pozicijos, kad vis tiek tokie klausimai turi būti pirmiausiai aptarti politinėje taryboje, o po to daromi pareiškimai ir sprendimai. Manau, kad šioje vietoje be politinės tarybos pajudėti būtų sudėtinga“, - kalbėjo V. Gapšys.

Vienas „darbiečių“ lyderių taip pat stebėjosi A. Butkevičiaus elgesiu – esą keista, kad jam neįtinka vienas žmogus iš energetikos ministro komandos, o atleisti norima patį ministrą.

„Premjeras yra premjeras. Jis yra Vyriausybės vadovas. Bet šiuo atveju tai liečia visą koaliciją. Juo labiau, kad tai yra subtilus klausimas – tuo aspektu, kad lyg ir premjerui nepatinka ne J. Neverovičius. Nepatinka R. Cytacka, bet atleidžiamas bus J. Neverovičius“, - aiškino V. Gapšys.

Darbo partijos frakcijos seniūnas pažymi, esą sprendimas dėl energetikos ministro likimo turi būti priimamas ne premjero, o visų valdančiųjų.

L.Graužinienė tikisi, kad Lenkų rinkimų akcija toliau dirbs koalicijoje

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė tikisi, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) liks valdančiojoje koalicijoje, nors premjeras ir inicijuoja partijos deleguoto energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus atstatydinimą.

„Mes esame visi pasirašę dirbti kartu, tikiuosi, kad mūsų kolegos taip pat dirbs kartu su mumis“, - BNS pirmadienį sakė L.Graužinienė. Kartu ji pridūrė, jog mažesniosios koalicijos partnerės LLRA pasitraukimas „iš esmės nekeistų“ valdančiųjų situacijos.

Darbo partijos pirmininkė sakė, jog jai nesuprantamas J.Neverovičiaus sprendimas skirti viceministre LLRA atstovę Renatą Cytacką, kuri sulaukė premjero kritikos.

„Man sunku paaiškinti tą elgesį, bent jau jis mažų mažiausiai galėjo būti aptartas politinėje taryboje, bet čia nenoriu komentuoti, čia yra Lenkų rinkimų akcijos ir premjero klausimas“, - sakė parlamento vadovė.

Ji sakė tikinti, jog visi koalicijos partneriai laikysis rinkėjams duotų pažadų, dėl kurių sutarta koalicinėje sutartyje.

Premjeras tvirtino: R. Cytackos nebus

Algirdas Butkevičius
Energetikos ministerija pirmadienį pranešė, kad energetikos viceministrų pareigas pradėjo eiti R.Cytacka ir socialdemokratas Akeksandras Spruogis. Kada buvo priimtas sprendimas dėl jų paskyrimo - nepranešama.

Anot ministerijos, institucijų atsakymuose į išsiųstas užklausas „neigiamai charakterizuojančios informacijos apie viceministrus nepateikta“. Energetikos ministerijoje turėtų dirbti trys viceministrai, tačiau dėl Darbo partijos kandidato dar laukiama institucijų atsakymo.

R.Cytacka buvo vienintelė viceministrė, nepaklususi valdančiųjų susitarimui ir iki liepos 11 dienos neatsistatydinusi. J.Neverovičius liepos viduryje atleido R.Cytacka iš einamų pareigų.

Premjeras Algirdas Butkevičius ne kartą priekaištavo energetikos ministrui dėl R.Cytackos elgesio - ji išgarsėjo, kai prezidentę išvadino melage, ant savo namo Šalčininkų rajone nekėlė valstybinės vėliavos per dvi iš eilės Lietuvos šventes, tačiau iškėlė Lenkijos vėliavą per kaimyninės šalies valstybinę šventę.

Liepos mėnesį premjeras tvirtino, kad iš posto atsistatydinusi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguota Renata Cytacka nesugrįš į energetikos viceministrės postą.

„Aš manau, kad šitai poniai jau per daug didelis dėmesys Lietuvoje sudarytas, bet galiu pasakyti, kad mane energetikos ministras užtikrino, kad visi viceministrai bus priimami, atsižvelgiant į jų kompetenciją. Ir kad ponia Cytacka, nepaisant jokių asmeninių dalykų, bet vertinant kompetenciją, tikrai šito posto neužims“, - teigė A. Butkevičius.

Atsinaujinančių energijos išteklių plėtros ir šilumos ūkio plėtros bei energijos išteklių vartojimo efektyvumo didinimo politikos įgyvendinimo klausimus kuravusi R.Cytacka darbą Energetikos ministerijoje pradėjo 2012 metų gruodžio pabaigoje.