Diktantas buvo rašomas visose Lietuvos savivaldybėse, bibliotekose, mokyklose ir Lietuvos ambasadose užsienyje. Taip pat Ukrainoje, Kryme –  pasitikrinti savo žinias susirinko Simferopolio lietuvių bendruomenė. Pasitikrinti kalbos žinias buvo galima ir Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykstančioje Vilniaus knygų mugėje.

„Nacionalinis diktantas – daugiau nei rašyba. Tai nėra kalbos žinių patikrinimo egzaminas. Pagarba ir dėmesys savo kalbai – tai ir pagarba savo istorijai bei savo valstybei“, – dar prieš renginį sakė Nacionalinio diktanto organizatorė Vytautė Šmaižytė.

Dėl raštingiausiojo vardo bus varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio. Įmonės, įstaigos ir organizacijos varžysis atskiroje grupėje „Lietuvos įmonės – už pagarbą lietuvių kalbai“.

Problemų kėlė skyryba

„Tikėjausi, kad diktanto tekstas bus rimtesnis, bet labai lengva nebuvo. Daug klausimų man kilo dėl skyrybos. Tam tikrose vietose suabejojau, ar rašyti kablelį, brūkšnį, ar dvitaškį“, – diktantą įvertino vilnietė Agnė.

Nacionalinį diktantą ji pasakoja rašiusi antrą kartą. Praėjusiais metais tai darė namuose.

„Man patinka mūsų kalba. Esu įsitikinusi, kad labai svarbu yra mokėti taisyklingai rašyti, norėjau pasitikrinti savo žinias. Be to, manau, kad šia iniciatyva skatinamas ir žmonių pilietiškumas“, – kodėl nusprendė rašyti diktantą, pasakojo Agnė.

Klausimų dėl teksto skyrybos iškilo ir pirmą kartą jame dalyvavusiai Daiva. Ji rašyti diktantą nusprendė norėdama pasitikrinti savo žinias ir pasijusti kaip mokykloje.

„Tekstas buvo tikrai neblogas, labai simbolinis šiam laikui (Nacionalinio diktanto tekstas buvo apie karą – DELFI). Daugiausia sunkumų sukėlė skyryba, kadangi tekste buvo daug tiesioginės kalbos“, – sakė ji.

Savo ruožtu Kipras patikino, kad didelių problemų rašant diktantą jam nekilo.

„Nors nesu pratęs rašyti diktantų, sunku nebuvo. Viską tris kartus pakartojo, tikrai buvo galima ir klaidas pasitikrinti, ir viską parašyti suspėti. Tekstas buvo pakankamai lengvas, įdomus, nemanau, kad padariau daug klaidų“, – spėjo jis.

Laimėk DELFI prizus

DELFI Pilietis kvietė dalyvauti diktanto rašyme straipsnių autorius ir skaitytojus. Vienas iš jų bus išrinktas raštingiausiuoju DELFI Piliečiu. Jam atiteks ne tik garbingas titulas ir diplomas, bet ir pasirinkto DELFI grupės žurnalo 12 mėnesių prenumerata.

Savarankiškai rašantys diktantą konkurse dalyvauti negali.

Finalas – balandį

Kaip ir pernai, diktantą buvo galima rašyti namuose ir išsiųsti organizatoriams paštu iki vasario 23 dienos imtinai. Rašiusieji savarankiškai negalės konkuruoti dėl raštingiausiojo titulo.

Nacionalinio diktanto finalas bus rengiamas Vilniuje balandžio mėnesį. Jo tiksli data bus paskelbta vėliau. Finalo dalyvius atrinks lietuvių kalbos ekspertų komisija.

Diktanto tekstas bus paskelbtas vasario 23 dieną svetainėse www.diktantas.lt, www.vlkk.lt ir portale DELFI. Kaip ir anksčiau, konkurse negali dalyvauti lituanistai.

Nacionalinis diktantas organizuojamas kartu su ilgamečiais projekto partneriais – DELFI, LRT, AB Lietuvos paštu, Švietimo ir mokslo ministerija, Užsienio reikalų ministerija, Valstybine lietuvių kalbos komisija. Nacionalinis diktantas rengiamas nuo 2005 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (262)