,b>Miesto raktas - V. Matijošaičio rankose

Ketvirtadienio posėdis prasidėjo naujųjų, 8-os kadencijos tarybos narių priesaikomis. Du tarybos nariai pirmajame posėdyje nedalyvavo. Tarp jų - ir kadenciją baigęs meras Andrius Kupčinskas ir Ina Pukelytė.

Po priesaikos buvo inauguruotas ir naujasis meras Visvaldas Matijošaitis. Jam perduotas simbolinis miesto raktas.

Tradiciškai inauguruojamas meras miestui dovanoja midaus ir pinigą. V. Matijošaitis padovanojo kolekcinę 50-ies auksinių eurų monetą, kurios vertė - 500 eurų.

"Neslėpsiu, nemėgstu ilgų kalbų. Kai man reikia pirma kartą į jus kreiptis, noriu pasakyti keletą dalykų. Pirmiausia noriu padėkoti visiems kauniečiams. Dabar čia stovėdamas suprantu, kokia tai atsakomybė. Aš tikrai jaučiu atsakomybę, kaip gyvens Kauno žmonės. Ne artimiausius kelerius metus, o artimiausius dešimtmečius. Nenoriu grežiotis atgal, noriu žiūrėti į ateitį. Mes norime gyventi moderniame mieste. Esu įsitikinęs, kad Kaunas yra išskirtinis miestas - reikia padėti jam susitiprėti", - teigė naujasis meras.

V. Matijošaitis teigė, kad daugiausiai dėmesio žada skirti vaikams ir jaunimui, komunaliniams klausimams, sveikatos apsaugos sričiai.

 
Radikalūs pokyčiai
 
Kauno miesto tarybą sudaro 41 tarybos narys, o jai iki šiol dirigavo konservatorius Andrius Kupčinskas.
 
Taryboje apskritai neliko tokių politinių jėgų kaip „Darbo partija“, partijos „Tvarka ir teisingumas“. Nelieka valdžioje ir iki šiol kauniečių mylėtos Stanislovo bei Stasio Buškevičių „Jaunosios Lietuvos“.
 
Koalicija – tik formalumas
 
Į mero kėdę sėda verslininkas Visvaldas Matijošaitis. Iš viso „Vieningo Kauno“ (VK) frakciją sudarys net 17 narių, iš kurių net 12 – taryboje bus naujokai. Iškart po rinkimų tapo aišku, kad sudaryti valdančiąją daugumą problemų VK nekils.
 
Jau po 2011 metų rinkimų VK sutarė su liberalais, o į mero kėdę sėdo Rimantas Mikaitis. Dabar formaliai pakanka VK ir liberalų pajėgų, kad būtų sudaryta koalicija – 17 VK ir 4 liberalai jau turi daugumą (21 balsas). Prie valdančios koalicijos prisijungė ir keturi socdemai. Tad iš viso koaliciją sudaro 25 nariai.

Prie koalicijos kol kas neprisijungė naujokai – 3 “Kitokios Lietuvos” atstovai, su Kęstučiu Pūku priešakyje. Teigiama, kad "Kitokia Lietuva" panoro per daug postų, o tai koalicijos partneriams pasirodė nepriimtina. Opozicijoje lieka 13 konservatirių. Tarp jų - žinomas operos solistas Liudas Mikalauskas, buvęs meras Andrius Kupčinskas. Beje, jis ketvirtadienio posėdyje nedalyvavo.
 
Kauniečiai tiesioginiuose mero rinkimuose palaikė V. Matijošaitį. Vicemeru taps jo dešinioji ranka, VK direktorius 29 metų Povilas Mačiulis, kuris jau buvo ėjęs vicemero pareigas po 2011 metų savivaldos rinkimų. Tiesa, trumpai – vos pusmetį.
 
Kitos vicemerų pavardės taip pat aiškėja – greičiausiai, kad liberalai deleguoja netrukus 31-ąjį gimtadienį švęsiantį Simoną Kairį.
 
Vienintelis savo kėdę išsaugosiantis politikas – Vasilijus Popovas. Būtent jį į vicemero kėdę deleguoja socdemai.

Administracijos direktorių deleguoja „Vieningas Kaunas“. Juo tapo Gintaras Petrauskas.

Koalicija sudaro trys politinės jėgos

Pirmojo tarybos posėdžio išvakarėse „Vieningas Kaunas“, liberalai ir socialdemokratai pasirašė bendradarbiavimo sutartį.

„Tai ne darbų planas. Tai susitarimas dėl prioritetų“, - teigė „Vieningo Kauno“ direktorius Povilas Mačiulis.

Iš viso bendradarbiavimo sutartyje numatyti šeši prioritetai. Nauja valdžia žada pertvarkyti miesto valdymą, skaidriai ir efektyviai įgyvendinti strateginius Kauno projektus, užtikrinti palankias sąlygas verslui, efektyviai valdyti miesto ūkį, didinti kultūros, švietimo ir socialinių paslaugų kokybę, vystyti visiems prieinamą sporto infrastruktūrą.