Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį, iki darbo pabaigos, laukė pretendentų parašų rinkimo lapų su juos remiančių gyventojų autografais. Šiuos dokumentus VRK pristatė visi – ir tie, kas lieka rinkimų traukinyje, ir tie, kas į jį jau nebetilpo. Visi, išskyrus K. Brazauskienę.

Politikė DELFI teigė, jog nepavyksta atgauti dalies VRK duotų parašų rinkimo lapų – esą dėl to dokumentai ir nebuvo grąžinti.

„Paskambino iš VRK ir pasakė, kad jeigu nesurinkta 20 tūkst. parašų, tai čia nėra ko skubėti. Dėl to, kad mes dabar dar ne visus randame, kurie paėmė (lapus – DELFI) ir žadėjo nemažai surinkti parašų. Dabar neatsiliepia, ir ieškome. Ir pati šiandien važinėju. Vienur, kitur – dar renku tuos lapus. Ir kai surinksiu visus lapus, tuos lapus pristatysiu visus surinkusi“, - kalbėjo K. Brazauskienė.

Anot jos, dalis parašų rinkėjų paprasčiausiai netesėjo žodžio. „Buvo tokių, kad pasišovė ir pralaikė vos ne mėnesį – ir grąžino tuščius“, - skundėsi K. Brazauskienė.

Esą būtent tokių talkininkų „dėka“ nepavyko surinkti pakankamai parašų. „Kad 20 tūkst. surinksime – jau buvome pasiskaičiavę“, - tikino politikė.

Dalį atsakomybės K. Brazauskienė prisiima sau: esą ji pernelyg pasitikėjo parašų rinkėjais, o reikėjo vos ne kas kelias dienas reikalauti, kad jie pristatytų savo darbo vaisius. „Žioplius ir bažnyčioj muša“, - nusijuokė Demokratinės darbo ir vienybės partijos lyderė.

Pašnekovės teigimu, iki 20 tūkst. parašų, reikalingų kandidatavimui, jai pritrūko ne tiek ir daug.

„Mes skaičiavome, kad apie 14 tūkst. Bet tai neturi reikšmės – matydama visą tą situaciją ir suprasdama, kad yra gana stiprūs kandidatai, tolimesnėje kovoje nebūčiau dalyvavusi. Dėl to, kad jau tolimesnė kova reikalauja nemažai pinigų. O tai sau gali leisti tie, kurie gauna iš valstybės milijonus. Ir pasižiūrėkit, kas surinko parašus. Surinko parašus valdantieji, merai, kurie turi savo pavaldume mokyklas, viešąsias įstaigas. Ir kas gali paneigti, kad išdalino lapus ir liepė tuščių negrąžinti. Laimėjo tik tie, kurie, reiškia, valdo. Kur nuvaldė Lietuvą – tie ir laimėjo“, - sakė K. Brazauskienė.

VRK tinklalapyje skelbiama, jog parašų rinkimo lapų prezidento našlė negrąžino, o elektroniniu būdu ją parėmė vos 465 žmonės. Tai trečias žemiausias rodiklis tarp visų kampanijos dalyvių.

Mažiau elektroninių parašų gavo tik Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis (246 parašai) ir „dievo pašaukto kandidato“ Mindaugo Filipavičiaus deleguotas greiderio vairuotojas Jonas Lašinis (186). Tiesa, V. Tomaševskis tradiciniu būdu, parašų rinkimo lapuose, surinko daugiau nei 50,7 tūkst. parašų ir jau yra oficialiai registruotas kandidatu į prezidentus. Tokį statusą taip pat jau įgijo „darbiečių“ kandidatas Artūras Paulauskas, VRK iš viso pristatęs apie 41,8 tūkst. parašų.

20 tūkst. parašų normą su kaupu įvykdė antrosios kadencijos siekianti prezidentė Dalia Grybauskaitė (67,66 tūkst. parašų), socdemų kandidatas Zigmantas Balčytis (66,86 tūkst.). Kiek kukliau, bet taip pat su solidžia atsarga pasirodė Vilniaus meras Artūras Zuokas (39,3 tūkst.), valstiečių-žaliųjų kandidatas, Ignalinos meras Bronis Ropė (36 tūkst.) bei Seimo narys, su trenksmu iš konservatorių partijos išstojęs Naglis Puteikis (26 tūkst.).

Ties pavojinga riba balansuola buvęs D. Grybauskaitės patarėjas, Lietuvos žaliųjų partijos lyderis, Seimo narys Linas Balsys. Jis VRK pristatė iš viso 20 411 parašų. Jei parašų tikrinimo metu netinkamais bus pripažinta daugiau nei 411 parašų, L. Balsys nebus registruojamas kandidatu į prezidento postą.