„Prezidentė pabrėžė, kad JAV yra patikima mūsų partnerė“, - žurnalistams po susitikimo teigė prezidentės vyriausioji patarėja Jovita Neliupšienė.

Pasak jos, su amerikiečiais taip pat aptarti informacinio, kibernetinio bei energetinio saugumo klausimai.

JAV kongresmenų delegacijos vadovas pabrėžė, kad po Rytų Europos šalis keliaujanti delegacija susitelkia į pagrindinį įtampos tašką Europoje.

„Pirmiausiai susitelkėme į Rusijos agresiją Ukrainoje ir į deramą atsaką“, - žurnalistams Prezidentūroje teigė JAV Kongreso delegacijos pirmininkas, Teksaso valstijos atstovas Macas Thornberry.

Pasak jo, amerikiečiai turi reaguoti į Rusijos išsišokimus – tiek papildomomis pajėgomis Europoje, tiek JAV gynybos biudžeto didinimu.

„Daugeliui žmonių Jungtinės Valstijose Rusijos agresija buvo netikėta. Dabar mums reikia atsigriebti. Didesniu karinių pajėgų buvimu (NATO partnerių teritorijoje – DELFI), didesniu kiekiu pratybų, karinės infrastruktūros gerinimu“, - vardijo M. Thornberry.

Paklaustas, ar JAV karinių pajėgumų buvimas regione bus stiprinamas, M. Thornberry konstatavo, jog tai jau vyksta.

„Matysime daugiau pratybų, daugiau įsitraukimo. (…) Ne tik iš JAV pusės, iš visų NATO partnerių. Taip ir turėtų būti“, - teigė kongresmenas.

Klausiamas apie ginklų tiekimą Ukrainai, pašnekovas teigė, jog Kongrese tokios idėjos šalininkų yra daug.

„Mūsų prezidentas sprendimo dar nepriėmė, bet Kongrese buvo balsavimų, kurie rodo didelę paramą. Tiesa, kai kurios Europos šalys tam tikrų ginklų tiekimui nepritaria. Bet aš manau, kad žmonės turi teisę ginti savo sprendimus ir savo teises. Ukrainos žmonės – taip pat“, - tęsė politikas.

Pasak jo, jeigu Rusijos agresija nebus sustabdyta Ukrainoje, rizika saugumui tik augs. „Jei aiškiai nepasipriešinsime šiai agresijai iš Rusijos, ji tęsis. Tam reikia ginklų. Kad ją sulaikyti, kad neleisti jai plėstis į didesnę teritoriją, o gal ir į daugiau valstybių. Tikiuosi, europiečiai tai supranta. Kai kurios šalys, žinoma, turi ekonominių ryšių, kuriems nenori kelti rizikos“, - sakė M. Thornberry.

Paprašytas pakomentuoti žiniasklaidos pranešimus apie tai, esą Rusija grasina NATO savo branduoliniu arsenalu, jei Aljanso pajėgumai Baltijos šalyse bus stiprinami, kongresmenas konstatavo, kad tokie grasinimai tapo daugelio šalių kasdienybe.

„Rusija grasina vos ne visiems. Toks jų būdas. Jie tikisi įbauginti Baltijos šalis, jie tikisi įbauginti Lenkiją, Ukrainą. (…) Tai tarsi mušeika mokyklos kieme“, - į vatą nevyniojo amerikietis.

„Negalime leisti, kad jų grasinimai suveiktų ir mus suskaldytų“, - pridūrė M. Thornberry.

Pasak jo, „tokios grėsmės pasaulio taikai ir stabilumui nematėme nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1710)