Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Žlioba & Žliobaadvokatas Gediminas Žlioba.

Paaiškiname, kad Jūsų nurodytu atveju – žemės sklypo pardavimui, Jums nebūtinas vyro sutikimas (nei rašytinis, nei žodinis).

Notarine tvarka forminant nekilnojamojo turto pardavimą, rašytinis sutuoktinio sutikimas neprivalomas, jei perleidžiamas vieno sutuoktinio iki santuokos sudarymo asmeninės nuosavybės teise įgytas turtas, taip pat jei turtas neturi šeimos turto statuso – jame negyvena šeima.

Tokia išdava darytina sistemiškai aiškinant Civilinio kodekso (toliau CK) nuostatas.

Iki santuokos įgytas žemės sklypas ar kitoks nekilnojamasis ar kilnojamasis turtas turi asmeninės nuosavybės teisinį rėžimą (CK 3.89 straipsnio 1 dalis). Jei po turto įsigijimo asmuo sudaro santuoką, šis turtas išsaugo asmeninės nuosavybės statusą, tai yra net ir po santuokos sudarymo asmuo gali turtu naudotis, jį valdyti bei juo disponuoti išimtinai pagal savo valią (CK 3.97 straipsnis).

Vienintelis įstatymuose numatytas šios teisės suvaržymas yra siejamas su šeimos turto statusu. Jei Jūs turite žemės sklypą su namu, arba namą, kuriame faktiškai gyvena jūsų šeimas, tai laikoma, kad šie daiktai yra šeimos turtu. Tokio turto pardavimui būtinas kito sutuoktinio rašytinis sutikimas bei teismo leidimas.

Gediminas Žlioba
Vis tik atsižvelgiant į galimas šio sandorio pasekmes, rekomenduotumėme sandorio sudarymo metu supažindinti sutuoktinį su sutarties turiniu ir šį supažindinimą įforminti raštu pačiame sandoryje.

Pažymime, kad pasirašytinai supažindinę sutuoktinį su žemės sklypo pardavimo sutartimi Jūs apsaugote turto, kaip asmeninės nuosavybės, statusą. Žemės sklypo pardavimo sutarties pagrindu gautos piniginės lėšos ar kitoks atlygis teisiškai laikomi Jūsų asmenine nuosavybe valdomu turtu, jei sutartyje įrašoma ši sąlyga arba toks teisinis rėžimas nustatomas įsigaliojusiu teismo sprendimu.

Jei sutuoktinis sandorio metu raštu patvirtina, kad sutinka su sutarties sąlygomis, laikoma, kad jis tinkamai informuotas. Jis žino kokį turtą ar kokio dydžio pinigines

Jūs įgyjate asmeninės nuosavybės teise, o Jūs galite naudoti šį turtą išimtinai savo interesams. Raštu informuotas sutuoktinis, praranda galimybes reikalauti investuoti gautą turtą į bendrą sutuoktinių turtą, panaudoti šeimos interesais, jei Jūs taip pati nenusprendžiate. Be to, Jūs įgyjate rašytinius įrodymus, kad santuokos metu pardavėte ir įgijote turtą asmeninės nuosavybės teise, nenaudojate žemės sklypo bendro santuokoje įgyjamo turto sukūrimui.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.