„Projektas, kurio lėšos skirtos vadovėlių įsigijimui mokykloms, yra Agentūros žinioje. Dabar jau yra pasirašytos partnerystės sutartys su daugiau kaip 800 mokyklų. Laukiame tik vadovėlių įkainių ir paleidžiame per mokyklas taip, kaip tą darėme pernai metais“, – sakė laikinasis Nacionalinės švietimo agentūros laikinasis vadovas (NŠA) Aidas Aldakauskas per Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdį trečiadienį.

Pasak NŠA vadovo, vadovėlių klausimas priklauso ir nuo leidyklų pajėgumo.

„Panašu, kad mes su savo pinigais atliepiame tiek, kiek leidyklos geba tuos pinigus vytis. Iki vasaros turime dar naujų 14-20 vadovėlių parduota mokykloms“, – sakė A. Aldakauskas.

Jis šiame posėdyje negalėjo apibendrinti, kokią dalį atnaujinto ugdymo turinio dengia šie nauji vadovėliai, bet žadėjo tuo pasidomėti kitam kartui.

Tuo metu komiteto narė J. Šiugždinienė priminė buvusio ministro Gintauto Jakšto pažadą prieš atsistatydinimą, kad tose srityse, kur vadovėlių trūksta, turinys bus (ir dabar jau yra didelė dalis) padengtas asociacijų. Medžiaga, pasak jo, bus sukelta internete.

„Vienuoliktos klasės programoje pasižiūrėjus temas, pavyzdžiui, fizikos, yra nauja tema „Energijos šaltiniai“, pasiklausus ministerijos – medžiaga asociacijos parengta. Matematikos programoje – paklaidos“, – pateikė pavyzdį J. Šiugždinienė.

Jurga Šiugždinienė

Parlamentarės įsitikinimu, dabar svarbu ne tiek vadovėliai, kiek tai, kad būtų parengta ir mokytojams pateikta visa reikalinga medžiaga.

„Ta pati Latvija, kuri yra mūsų kaimynė, per penkerius metus visus vadovėlius suplanavusi parengti, bet turi būti visa medžiaga. Jeigu yra naujos temos, naujos temos turi būti padengtos ir paruoštos mokytojams, kad nereikėtų ieškoti. Turbūt taip nebus, kad šį pavasarį šimtu procentų būtų visi vadovėliai“, – svarstė J. Šiugždinienė.

Šią savaitę planuoja dviejų tarpinių patikrinimų patikslintus rezultatus

Šią savaitę NŠA žada dar dviejų vienuoliktokų tarpinių patikrinimų – galutinius informatikos ir preliminarius lietuvių kalbos kalbėjimo dalies patikslintus rezultatus.

„Laukiame informatikos komisijos išvadų, kaip koreguoti vertinimo instrukciją. Ir manau, kad šią savaitę turėtume paskelbti galutinius informatikos rezultatus. Taip pat ir preliminarius lietuvių kalbėjimo dalies rezultatus. Preliminarius dėl to, kad yra pavienių atvejų, kurie dar bus nagrinėjami. Kažkam garsas neveikė, tai yra sudėtingi dalykai, kurie taip per dieną dvi nepadaromi. Galutiniai lietuvių kalbos bus vėliau“, – sakė A. Aldakauskas.

Pasak jo, apie detalias išvadas dėl vienuoliktokų tarpinių patikrinimų organizavimo spragų dar anksti kalbėti, kadangi atliekamas vidinis tyrimas.

„Tiems trims tarpiniams patikrinimams, kurie laukia gegužės pradžioje, buvo inicijuoti papildomi recenzentai, kurie vakar mano žiniomis peržiūrėjo užduotis, nes jos turi būti dienų bėgyje atiduotos skaitmenizuoti, ir į testavimo sistemą . Darbai vyksta, tikiuosi, kad neatsiras dar kažkokių netikėtumų“, – sakė A. Aldakauskas.

NŠA saugo rezultatus

Šiais metais tarpiniai patikrinimai paskelbti pilotiniais, ir planuojama, kad vienuoliktokai patys galės pasirinkti, ar jų rezultatą įskaityti į brandos egzamino rezultatą. Laikinasis NŠA vadovas pažymėjo, kad šį klausimą dar reikia teisiškai sutvarkyti.

„Bet po ta žinute „pilotinis“ skambėjo labai aiški žinia, kad mokiniai, kurie šiemet nebus patenkinti savo rezultatu, galės drąsiai kitais metais egzamino metu laikyti ir šitą dalį, kurios nelaikė. Tik jiems bus dvi dalys, o ne viena dalis. Tiems, kurie bus patenkinti rezultatais, jie tiesiog įsirašys šito tarpinio patikrinimo rezultatą, ir išlaikys tik tą 60 proc. dalį“, – sakė A. Aldakauskas.

Aidas Aldakauskas

Kita svarbi žinia, pasak laikinojo NŠA vadovo, kad antro matematikos ir lietuvių kalbos patikrinimo tikrai nebus.

„Tai susiję su didesniais darbais, kad reikia pakeisti ir bendrąsias ugdymo programas. Darbai irgi yra užsukti. Tikimės, kad visiškai į vasarą mes neišbrisime“, – teigė A. Aldakauskas.

Pasak jo, kitais metais organizuojant tarpinius patikrinimus bus bandoma sudėti dvi sesijas (dvyliktokų ir vienuoliktokų) į vieną.

„Diskusijos dėl preliminaraus tvarkaraščio bus atidarytos tuoj pat po paskutinių tarpinių patikrinimų“, – sakė A. Aldakauskas.

Jeigu būtų blaškymosi, ir po brandos egzaminų bandymo vėl siekti, kad būty užskaityti tarpinių patikrinimų rezultatai, NŠA vadovas patikino, kad jie saugo visus rezultatus.

„Čia matyt irgi politinių sprendimų gali būti visokių. Mūsų kaip agentūros darbas yra saugoti visus istorinius duomenis, kurie buvo. Pradedant tuo, kas tau yra sistemoje, ir ką mato mokinys, tarpinius vertinimus, kurie buvo iki komisijų, ir galutinius vertinimus, kurie buvo po komisijų. Galiu užtikrinti, kad visi šie didieji duomenys saugiai padedami ir saugomi, kad ir kokie sprendimai po to nutiktų“, – teigė A. Aldakauskas.

Dėl recenzavimo

Kalbėdamas apie užduočių recenzavimą, NŠA laikinasis vadovas svarstė, kad sistema geriausiai veiktų, jeigu būtų išpilotuota prieš keletą metų. Jis pateikė pavyzdį, kad šiemet dėl užduočių buvo sudarytos trys komisijos – dėl fizikos, matematikos A ir B lygio. Ir visur buvo nusiskundimai dėl skirtingų priežasčių.

„Informatikoje girdime, kad per lengva užduotis. Matematika – per sunki B kursui, ir galai užkoduoti ne pačioje užduotyje. o ir ugdymo turinyje . Vidurinio ugdymo programa B kurso mokiniams yra jau savaime sunkiai pakeliamas dalykas.

O fizikams aš neaiškinsiu, užduotis buvo užduoties prasme graži, bet ji buvo per paini, nes tokių užduočių mokiniai nepripratę daryti“, – teigė A. Aldakauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją