Beje, pasak specialistės, būtina žinoti, kad nors kartais produktuose esantys cukrai net nėra saldūs, mūsų organizmas juos priima lygiai taip pat, kaip gerai pažįstamą cukrų.
Pavyzdžiui, cukraus yra įvairiuose pagamintuose padažuose. Taip pat, anot specialistės, daug cukraus būna įvairiame kavinių ir restoranų maiste. „Ten kiekviename recepte – nuo žuvienės iki padažų – bus cukraus, tik klausimas – kiek“, – sako V. Kurpienė.
Medus taip pat yra cukrus, tik kita forma. Mitybos specialistė primena, kad jį reikia vartoti saikingai – kaip desertą ar vaistą.
Daug cukraus, anot V. Kurpienės, slepiasi ir duonoje. Ji rekomenduoja atidžiai skaityti produkto etiketes ir ypač patikrinti, kurioje vietoje tarp sudėtinių dalių įrašytas cukrus. „Esu mačiusi ir tokią juodą duoną, kurioje cukraus buvo daugiau negu rugių“, – teigia specialistė.
O jei mėgstate pusgaminius, kaip sako V. Kurpienė, žinokite, kad cukraus bus net ir koldūnuose.
„Jei vartojate saldžius pieno produktus, net jei jie atrodo visiškai nekaltai, yra pagardinti uogomis, sėlenomis ar pan., būtinai skaitykite, kas yra parašyta smulkiomis raidėmis. Jei cukrų yra daugiau nei 10 proc., tai jau yra desertas“, – kitus produktus aptaria ji.
Pasirodo, prie desertų galima priskirti ir sultis. Anot specialistės, stiklinė net ir natūraliai spaustų sulčių per dieną turi visos paros suaugusio vyro cukrų dozę.
Visą V. Kurpienės komentarą žiūrėkite vaizdo reportaže.