Kokia DUONA yra sveikatai palanki?

Šiandien, minint Šv. Agotos duonos dieną, daugelis nesusimąsto pirkdami duoną prekybos centruose, kad nuo senų senovės duona buvo ne tik garbinama kaip sveikatos šaltinis, bet buvo pagrindinė maitintoja. Dažniausiai ji buvo rauginta viso grūdo ruginių miltų duona. Tuo tarpu XXI a. duonos rūšių yra gausybė. Kaip išsirinkti duoną ne tik skanią, bet ir sveikatai palankią?
Kokia <strong>DUONA</strong> yra sveikatai palanki?
© Fotolia nuotr.

Sakoma, kad sveikiausia – rauginta viso grūdo ruginė duona, bet be sėklų, kodėl?

Vidutiniškai vienas žemės gyventojas suvalgo šešias riekutes arba apie 200 gramų duonos per dieną. Batonas, kvietinė duona, ruginė duona, ruginė ir kvietinė duona, kvietinė duona su sėklomis, ruginė duona su sėklomis, viso grūdo ruginė duona, viso grūdo ruginė duona su grūdais (rugiais arba kviečiais) ir tai tik keletas rūšių, o kur dar skirtingų prekės ženklų duona. Vartotojui vis sunkiau išsirinkti stovint prie pilnutėlių lentynų prekybos centruose. Dažniausias vertinimo kriterijus minkšta ir skani. Taip, batonas irgi minkštas ir sąlyginai skanus, bet ar sveikatai palankus?

„Rafinuotų kvietinių ar ruginių miltų gaminiai tiesiog tuščios kalorijos, kurios suteikia sotumo jausmą trumpą laiką, po 1,5 – 2 val. vėl jaučiamas alkis. Neturi vitaminų, mineralinių medžiagų, bei skaidulinių medžiagų, kurios būtinos normaliai virškinimo sistemai palaikyti.

Kokia <strong>DUONA</strong> yra sveikatai palanki?
© Fotolia nuotr.

Renkantis raugintą viso grūdo ruginę duoną galima ir su skaldytais grūdais (rugiais arba kviečiais) ne tik jausitės sotūs pakankamai ilgai, bet organizmą praturtinsite vitaminais, mineralinėmis medžiagomis ir maistinėmis skaidulomis, kurių net 4 kartus daugiau nei rafinuotų kvietinių ir rafinuotų ruginių miltų duonoje. Nors pasiūla tokios sveikatai palankios duonos parduotuvėje nėra didelė, bet rasti įmanoma“, – aiškina sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

„Beje, kepant namuose reikia taip pat atsižvelgti į pasirenkamus miltus, rinktis kuo dažniau viso grūdo ruginius, rečiau viso grūdo kvietinius. Egzistuoja mitas, kad tamsi duona sveikesnė, bet nereiškia, kad ši duona viso grūdo ruginių miltų. Dažnu atveju rafinuoti ruginiai miltai maišomi su kvietiniais. Patartina, ieškant sveikiausio pasirinkimo skaityti ženklinimo etiketes. Žinoma, nekalbu apie tokias sudedamąsias dalis kaip maisto priedai, kurių Jūsų valgomoje duonoje neturėtų būti“, – teigia „Tikra mityba“ direktorė Danguolė Gasparavičienė.

Sėklos – saulėgrąžų, linų sėmenų ar kitos nėra atsparios terminiam apdorojimui, o kaip žinote duona kepama aukštose temperatūrose ir gali susidaryti žalingos medžiagos. Geriau smulkintų sezamo sėklų, linų sėmenų, kanapių sėklų ir moliūgo sėklų apsibarstykite ant iškeptos duonos riekelės ir sviesto gabalėlio, taip ne tik praturtinsite duoną vertingomis medžiagomis, bet bus skanus sumuštinis.

Duona ir alergenas

Išsiaiškinome, kad sveikiausia viso grūdo ruginė duona, bet ne visiems! Duona gali būti ne tik sveikatai palanki, bet ir žalinga. Šiuo laiku, glitimas vienas iš pagrindinių maisto netoleravimo kaltininkų. Duonos pagrindinės sudedamosios dalys rugiai ir kviečiai, kuriuose glitimo daugiausia. Patariama atkreipti dėmesį į savo organizmą, ar toleruojate glitimo turinčius produktus. Simptomai, kurie rodo, kad Jūs galimai netoleruojate glitimo turinčių produktų: pykinimas, vėmimas, pilvo pūtimas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, svorio kritimas, odos bėrimas ir niežėjimas, nuovargis, kraujavimas iš nosies, plaukų slinkimas. Jei jaučiate nors vieną iš šių požymių, atkreipkite dėmesį, ar tai paaštrėja suvalgius glitimo turinčių produktų, ar ne.

Duona ir aflatoksinai

Pelėsis arba kitaip aflatoksinai ir pavojingiausias iš jų mikotoksinas – kancerogeniniai ir net maži kiekiai turi įtakos kepenų vėžio susirgimams ir yra genotoksiški, jau net neaptariama alerginių reakcijų tikimybė.

„Patariame nevalgyti duonos su pelėsiu, net ir nupjovus pelėsio kraštelį, neapsisaugosime, jis išplinta, nors ir nesimato. Gali užkrėsti, net greta esančius maisto produktus. Pagrindiniai faktoriai, lemiantys jų susidarymą – aukšta temperatūra ir didelė drėgmė, ypatingai laikant produktus ilgesnį laiko tarpą netinkamomis sąlygomis. Jei matote, kad nespėsite suvalgyti duonos, laikykite šaldytuve, kitu atveju teks išmesti”, – sako maisto technologė R. Bogušienė.

Duona ir akrilamidai

Akrilamidai – tai dar viena kancerogeninė medžiaga, kelianti rimtą pavojų žmonių sveikatai ir yra ne tik skrudintose bulvytėse, bulvių traškučiuose, bet ir mūsų kasdieninėje duonoje. Akrilamidas susiformuoja vykstant reakcijai tarp amino rūkščių ir cukraus, paprastai maisto produktuose, turinčiuose krakmolo, kurie termiškai apdorojami aukštoje temperatūroje virš 120 ºC kepant ir skrudinant.

„Ne išimtis ir duona, o ypatingai jos pluta, kurios valgyti nerekomenduojama, dėl joje gausaus šių kenksmingų medžiagų kiekio. Nustatyta, kad duonos plutoje akrilamido kiekis gali būti 10 kartų didesnis nei minkštime. Akrilamido kiekis didėja ir per ilgai skrudinant duoną. Jei duonos pluta apskrudusi, apipjaustykite ir nevalgykite degėsių“, – nurodo D. Gasparavičienė.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikos

Psichoterapeutas O. Lapinas: avarijų pasekmės dažniausiai išlieka visą gyvenimą (6)

Pasak psichoterapeuto Olego Lapino, jeigu po avarijos neanalizuosime emocijų, kurios mus apima ar persekioja, tuomet pasekmės gali išlikti visą gyvenimą.

Gydytoja pataria: kaip gydyti sutrikimą, dėl kurio šeimos net išsiskiria (12)

Įprasta manyti, kad inkontinencija, t. y. šlapimo nelaikymas, yra vyresnių žmonių bėda. Tačiau tyrimai rodo, kad šis sutrikimas vargina ir labai jaunas moteris – tai dažnesnė liga nei cukrinis diabetas, hipertenzija ar depresija. Vis dėlto moterys gėdijasi apie ją kalbėti garsiai, o daugelis net nežino, kad šią problemą galima ir reikia spręsti. Tačiau statistika negailėstinga – šlapimo nelaikymas vargina apie 300 tūkst. gyventojų Lietuvoje.

Šlapimo nelaikymas: gydytoja patarė, kaip susigrąžinti pilnavertį gyvenimą (21)

Opi ir tyli moterų problema – šlapimo nelaikymas – gali atsirasti natūraliai senstant moters organizmui, pagimdžius vaiką arba tiesiog turint silpnus dubens dugno raumenis.

Moterų įpročiai, kurie vyrus varo iš proto (17)

Aptarsime, kas jiems kelia nuostabą ir verčia antakius lipti ant kaktos, tačiau vis tiek su tuo susigyvena ir nurašo „Ai, nieko, jūs gi – moterys”.

Gražus kūnas be dietos ir mankštos (11)

Taip, tai įmanoma. Atsikratyk nereikalingų kilogramų ir atrodyk žvalesnė, nemarindama savęs badu ar alindama kūną treniruotėmis.

Kaip panaudoti sodą šalinant įsisenėjusias dėmes

Namų valymas ir netgi patys nemaloniausi namų ruošos darbai tampa daug malonesni, kai dirbi kartu su šeimos nariais ar draugais. O jei namie likote viena, tuomet pasileiskite garsiai muziką ir viskas atrodys daug lengviau.

Kaip maitintis, kad pilvas būtų plokščias, o talijos nepuoštų gelbėjimosi ratas? (10)

Dailaus pilvuko, kuris atrodytų toks pat lygus, kaip kad gulime ant nugaros, tikiu, norėtų visos moterys.

Nauja avalynė - naujos nuospaudos: būdai išvengti kančių (9)

Kai kurie kiekvieną sezoną avalynę pakeičia be didesnių problemų, bet dažniausiai nauja, dar nepranešiota avalynė kelia gausybę rūpesčių.

Produktai, kurių nepatartina vartoti tuščiu skrandžiu (16)

Ar esate pastebėjusios, kad ryte, atsikėlusios ir sukrimtusios obuolį ar kelias vynuogių uogas, paskui prastai jaučiatės, jums raižo pilvą ir netgi susuka vidurius?

Natūralūs ir greiti būdai įveikti peršalimą (1)

Kai pavasario orai tokie permainingi, tampa vis lengviau peršalti. Nors sinoptikai pranašauja šiltą vasarą, ji kol kas atrodo kaip tolimas miražas.

Veido odos priežiūra: ko jokiu būdu negalima daryti (4)

Visos mes ne šventosios ir retkarčiais padarome veido priežiūros klaidų. Jei taip nutinka kartais, neverta nerimauti – jei vieną naktį prieš miegą pamirši nusivalyti makiažą, ko gero oda nuo to nesunyks.

Nenorite, kad svečiai užmigtų prie pietų stalo? Šių produktų privalote atsisakyti (6)

Visi esame patyrę tą jausmą, kai po sočių pietų norime kristi į lovą ir miegoti. Šventiniu laikotarpiu, prisiragavę įvairių patiekalų, taip pat dažnai pajuntame mieguistumą. Ką daryti?

Kaip nepasiduoti depresijai, jeigu dažnai jaučiate nerimą ir liūdesį (29)

Jei pastebėjote, kad jūsų gyvenime ėmė vyrauti neigiamos emocijos, ko gero atėjo laikas peržvelgti savo mąstymo modelius ir juos keisti.

8 svarbūs signalai jūsų sveikatai, kuriuos siunčia pakitusi odos būklė (2)

Oda - didžiausias mūsų kūno organas, tad jeigu kažkas viduje vyksta ne taip, didelė tikimybė, jog oda praneš.

10 natūralių būdų kovoti su pūslelinę (ledukai, degtinė, paracetamolio tebletės ir kt.) (13)

„Ir vėl vėjas nubučiavo" - taip sakoma, kai ir vėl užklumpa nemalonioji lūpų pūslelinė.