VIRK. Skaniausios Lietuvoje žuvienės receptas

 (1)
Ryju seiles ir nekantrauju paragauti - ką tik gavau oficialiai geriausios žuvienės Lietuvoje receptą!
žuvienė
© Shutterstock nuotr.

Praėjusį šeštadienį Šilutės mažųjų laivų uoste vyko trečiasis Žuvienės virimo čempionatas. Jame dalyvavusios 26 komandos iš visos Lietuvos išvirė per 1000 litrų sriubos, į puodus subėrė apie 300 kilogramų žuvies ir prikapojo 200 kilogramų daržovių bei kitų pagardų. Kaip tikina liudininkai, buvo karšta ir skanu - žandus prisikimšo apie 3000 žmonių. Bet užteks apie skaičius. Nes mums rūpi tik vienas. Tiksliau, pirmos vietos nugalėtojas.
Juo tapo rusniškis Raimondas Plikšnys. Pamario gyventojas su žmona Daiva šia žuviene vaišina savo kaimo turizmo sodybos "Pakalnės vingis" svečius. Jos ir paprašiau išduoti slaptą šeimos receptą 5 braškių skaitytojoms...

"Mūsų kraštuose ji visada buvo paprastas, daugiausia bėdniokų ruošiamas valgis, - šypsosi Daiva. - Vietiniai pasakoja, kad ir barščius, ir bulvienes, ir kopūstienes čia virdavę su žuvimi - kad sočiau būtų.
Mano mylimas vyras Raimondas žuvienės virimo pagrindus įgijo dar vaikystėje - su broliu ir draugais žvejodavo Nemune ir kitose upelėse, o pagautą žuvį paupy virdavo su... vermišeliais... irgi dėl sotumo! Išvirę paskanindavo lapuočio nuodėguliu - Raimondas sako, kad taip kompensuodavo druskos trūkumą. Ką aš žinau, dėl skonio galima ginčytis, tačiau vyro brolis Arūnas iki šiol verda žuvienę su makaronais ir ji tikrai labai skani!
O mūsų žuvienė - pati paprasčiausia. Nuvalėme kelis karšius, kelis starkiokius. Į verdantį (geriausia ant laužo, žinoma) vandenį suverčiame pjaustytas morkas  (skridinėliais), bulves (tokiais gabaliukais, kad burnoje tilpų), svogūną (kubeliais) bei žuvies galvas (būtina išimti žiaunas, tada nebūna kartaus prieskonio), pelekus, uodegas. Įberiame druskos, pipirų, lauro lapų. Kai morkos išverda  - sultinys paruoštas. Išimame išvirusias galvas, uodegas ir t.t ir sudedame supjaustytą didokais gabaliukais pačią žuvį. Žuvis turi virti ne ilgiau 10 minučių, nes ilgiau verdama subyrės. Dar įdedame pjaustyto poro, česnako, įspaudžiame citrinos sulčių (pagal skonį), kiek paburiame su druska ir pipirais (jei reikia:) ir įmetame vieną čili pipiriuką (jei norisi:). Sudedame žalumynus (krapai, svogūnų laiškai) ir nukaičiame puodą. Galima šliukštelti naminės degtinės šlakelį - sustiprina skonį. Bet jei skonis geras, nereikia jo gadinti nei grietine, nei degtine...
Svarbiausia (beje, tai ir buvo mūsų komandos šūkis Žuvienės virimo čempionate), kad žuvienėje būtų žuvies. Tuomet negali nepavykti:)
Tai tiek to vargo... Daugiausia laiko užima žuvį nuvalyti, o paskui  tik ragauji, skanauji... Smagumėlis ir namie, ir paupy tas žuvienės virimas:)"

O čia, kam įdomu, ir trumpas filmukas iš paties čempionato:

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (8)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (2)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (27)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.

Išbandę šį receptą, bulvių daugiau nenorėsite valgyti kitaip (12)

Orkaitėje keptos bulvės dažniausiai valgomos kaip garnyras. Tačiau tik ne šį kartą. Su tinkamais ingredientais bulvė gali tapti pačiu gardžiausiu pagrindiniu patiekalu.

Dievinu tokius pyragų receptus: greita, paprasta ir įspūdinga! (14)

Šis paprastai pagaminamas ypatingo skonio pyragas puikiai žinomas kaip "Zebras".

Užtepėlės vieno kąsnio sumuštinukams, kurios visuomet sulaukia didelio pasisekimo

Gardi, ką tik iškepta ir dar garuojanti duona bei naminės užtepėlės, nenuviliantis derinys, tinkamas tiek paprastam šeimos vakarui, tiek pavaišinti netikėtai į svečius užsukusius svečius.

Silkė pataluose kitaip: šį receptą būtinai išsaugokite artėjančioms žiemos šventėms (38)

Be „Silkės pataluose“ neįsivaizduojamos nė vienos žiemos šventės. Todėl mes siūlome šio patiekalo gerbėjus nudžiuginti dar gardesniu receptu - tikrai nenusivilsite! Toks „Silkės pataluose“ variantas patiko absoliučiai visiems, kurie tik bandė šį užkandį! Be to, ją ne tik lengva paruošti. Patiekalas atrodo labai stilingai.

Skaniausias mėsos pyragas su ypatingai puriu užklotu – niekada neatsivalgysite (18)

Mėsos ir bulvių derinio mėgėjai neretai pritrūksta idėjų, kokį dar patiekalą galima pagaminti iš šių pagrindinių dviejų ingredientų. Tai štai, mėsos pyragas su ypatingu užklotu pavergs jus nuo pirmojo kąsnio.

Greitas obuolių pyragas: tikras gardumėlis! (3)

Šio itin greitai paruošiamo gardaus pyrago receptą galite tobulinti iki išprotėjimo. Pavyzdžiui, į tešlą įmaišykite migdolų drožlių arba išmirkytų razinų.

Štai kaip reikia gaminti bet kokią mėsą: slapti ingredientai dieviškam patiekalui (4)

Išsirinkti gerą mėsos gabalą yra tikras menas: reikia anksti ryte ateiti į turgų, rasti pažįstamą mėsininką, įsižiūrėti, neskubant įsiuostyti...

Grikiai su kefyru – taip paprasta atsikratyti 4 kg dar nebuvo! (25)

Grikiai ir kefyras yra naudingi dietiniai produktai, kurie gali padėti lengvai atsikratyti nereikalingo viršsvorio, išvalyti organizmą nuo toksinų, pagerinti virškinimą.