VIRK. Skaniausios Lietuvoje žuvienės receptas

 (1)
Ryju seiles ir nekantrauju paragauti - ką tik gavau oficialiai geriausios žuvienės Lietuvoje receptą!
© Shutterstock nuotr.

Praėjusį šeštadienį Šilutės mažųjų laivų uoste vyko trečiasis Žuvienės virimo čempionatas. Jame dalyvavusios 26 komandos iš visos Lietuvos išvirė per 1000 litrų sriubos, į puodus subėrė apie 300 kilogramų žuvies ir prikapojo 200 kilogramų daržovių bei kitų pagardų. Kaip tikina liudininkai, buvo karšta ir skanu - žandus prisikimšo apie 3000 žmonių. Bet užteks apie skaičius. Nes mums rūpi tik vienas. Tiksliau, pirmos vietos nugalėtojas.
Juo tapo rusniškis Raimondas Plikšnys. Pamario gyventojas su žmona Daiva šia žuviene vaišina savo kaimo turizmo sodybos "Pakalnės vingis" svečius. Jos ir paprašiau išduoti slaptą šeimos receptą 5 braškių skaitytojoms...

"Mūsų kraštuose ji visada buvo paprastas, daugiausia bėdniokų ruošiamas valgis, - šypsosi Daiva. - Vietiniai pasakoja, kad ir barščius, ir bulvienes, ir kopūstienes čia virdavę su žuvimi - kad sočiau būtų.
Mano mylimas vyras Raimondas žuvienės virimo pagrindus įgijo dar vaikystėje - su broliu ir draugais žvejodavo Nemune ir kitose upelėse, o pagautą žuvį paupy virdavo su... vermišeliais... irgi dėl sotumo! Išvirę paskanindavo lapuočio nuodėguliu - Raimondas sako, kad taip kompensuodavo druskos trūkumą. Ką aš žinau, dėl skonio galima ginčytis, tačiau vyro brolis Arūnas iki šiol verda žuvienę su makaronais ir ji tikrai labai skani!
O mūsų žuvienė - pati paprasčiausia. Nuvalėme kelis karšius, kelis starkiokius. Į verdantį (geriausia ant laužo, žinoma) vandenį suverčiame pjaustytas morkas  (skridinėliais), bulves (tokiais gabaliukais, kad burnoje tilpų), svogūną (kubeliais) bei žuvies galvas (būtina išimti žiaunas, tada nebūna kartaus prieskonio), pelekus, uodegas. Įberiame druskos, pipirų, lauro lapų. Kai morkos išverda  - sultinys paruoštas. Išimame išvirusias galvas, uodegas ir t.t ir sudedame supjaustytą didokais gabaliukais pačią žuvį. Žuvis turi virti ne ilgiau 10 minučių, nes ilgiau verdama subyrės. Dar įdedame pjaustyto poro, česnako, įspaudžiame citrinos sulčių (pagal skonį), kiek paburiame su druska ir pipirais (jei reikia:) ir įmetame vieną čili pipiriuką (jei norisi:). Sudedame žalumynus (krapai, svogūnų laiškai) ir nukaičiame puodą. Galima šliukštelti naminės degtinės šlakelį - sustiprina skonį. Bet jei skonis geras, nereikia jo gadinti nei grietine, nei degtine...
Svarbiausia (beje, tai ir buvo mūsų komandos šūkis Žuvienės virimo čempionate), kad žuvienėje būtų žuvies. Tuomet negali nepavykti:)
Tai tiek to vargo... Daugiausia laiko užima žuvį nuvalyti, o paskui  tik ragauji, skanauji... Smagumėlis ir namie, ir paupy tas žuvienės virimas:)"

O čia, kam įdomu, ir trumpas filmukas iš paties čempionato:

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (160)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.