Įkvėpta Bolivudo: lęšių-ananasų sriuba

 (6)
Vakar, vaikams užmigus, galėjau palieti ašaras žiūrėdama indų filmą. Po to apėmė toks įkvėpimas, kad iki paryčių viriau sriubą.
Lęšiai - kruopa, tinkama tiek kaip garnyras, tiek kaip troškinių ar sriubų pagrindas.
Lęšiai - kruopa, tinkama tiek kaip garnyras, tiek kaip troškinių ar sriubų pagrindas.
© Shutterstock nuotr.

Tikriausiai man nereikia pasakoti, koks grožis yra indų filmai: ryškios spalvos, ryškus makiažas, dar ryškesni jausmai... Išjungusi televizorių dar ilgai spoksojau į šalia su nuplauta pižama vilkintį ir knarkiantį Ričardą. Pabučiavau. Jis tik kažką sumurmėjo ir nusisuko. O ką tokiais atvejais daryti, jei ne į virtuvę eiti? Išknisau karinę lentyną, kur saugau konservus ir kruopas. Akys pačios, rodos, ieškojo kažko įkvepiančio. Raudonieji lęšiai! Jau šimtas metų kampan nukišti, po to, kai draugė, grįžusi iš atostogų, pavaišino lęšių-ananasų sriuba. Užsimaniau ir aš tokios, bet taip ir neprisiruošiau pagaminti. Na, bet pavasaris, norisi ryškių spalvų ir dar ryškesnio skonio, tad dalinuosi receptu:

Jums reikės:
400g morkų
250g svogūnų
gabaliuko imbiero (apie 5cm ilgio)
400g ananaso (šviežio arba konservuoto)
1 citrinos
1l vandens
180g raudonųjų lęšių
kubelio sultinio (pagal skonį)
3 šaukšteliai saulėgrąžų aliejaus
2 šaukštai kokosų pieno arba 0,5 stiklinės grietinėlės
0,5 šaukštelio čili miltelių
druskos ir juodųjų pipirų (pagal skonį)

Stambiai sutarkuokite morkas, supjaustykite svogūnus, sutarkuokite imbierą, susmulkinkite ananasą, tarka nuimkite žievelę nuo citrinos.
Užvirkite vandenį, suberkite lęšius, virkite juos 15 minučių, prieš tai pasūdykite, įberkite sultinio (pagal skonį).
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir 10 minučių joje troškinkite morkas, svogūnus ir imbierą. Į besitroškinančias daržoves suberkite ananasą ir citrinos žievelę, pakaitinkite dar 5 minutes.
Pusę išvirusių lęšių supilkite į keptuvę su daržovėmis, viską gerai sutrinkite plakikliu. Gautą masę supilkite į puodą su likusiais lęšiais. Išmaišykite, įberkite čili pipirų, druskos pagal skonį, pagardinkite grietinėle arba kokosų pienu. Skanaus!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (2)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (8)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (2)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (26)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.

Išbandę šį receptą, bulvių daugiau nenorėsite valgyti kitaip (12)

Orkaitėje keptos bulvės dažniausiai valgomos kaip garnyras. Tačiau tik ne šį kartą. Su tinkamais ingredientais bulvė gali tapti pačiu gardžiausiu pagrindiniu patiekalu.

Dievinu tokius pyragų receptus: greita, paprasta ir įspūdinga! (14)

Šis paprastai pagaminamas ypatingo skonio pyragas puikiai žinomas kaip "Zebras".

Užtepėlės vieno kąsnio sumuštinukams, kurios visuomet sulaukia didelio pasisekimo

Gardi, ką tik iškepta ir dar garuojanti duona bei naminės užtepėlės, nenuviliantis derinys, tinkamas tiek paprastam šeimos vakarui, tiek pavaišinti netikėtai į svečius užsukusius svečius.

Silkė pataluose kitaip: šį receptą būtinai išsaugokite artėjančioms žiemos šventėms (38)

Be „Silkės pataluose“ neįsivaizduojamos nė vienos žiemos šventės. Todėl mes siūlome šio patiekalo gerbėjus nudžiuginti dar gardesniu receptu - tikrai nenusivilsite! Toks „Silkės pataluose“ variantas patiko absoliučiai visiems, kurie tik bandė šį užkandį! Be to, ją ne tik lengva paruošti. Patiekalas atrodo labai stilingai.

Skaniausias mėsos pyragas su ypatingai puriu užklotu – niekada neatsivalgysite (18)

Mėsos ir bulvių derinio mėgėjai neretai pritrūksta idėjų, kokį dar patiekalą galima pagaminti iš šių pagrindinių dviejų ingredientų. Tai štai, mėsos pyragas su ypatingu užklotu pavergs jus nuo pirmojo kąsnio.

Greitas obuolių pyragas: tikras gardumėlis! (3)

Šio itin greitai paruošiamo gardaus pyrago receptą galite tobulinti iki išprotėjimo. Pavyzdžiui, į tešlą įmaišykite migdolų drožlių arba išmirkytų razinų.

Štai kaip reikia gaminti bet kokią mėsą: slapti ingredientai dieviškam patiekalui (4)

Išsirinkti gerą mėsos gabalą yra tikras menas: reikia anksti ryte ateiti į turgų, rasti pažįstamą mėsininką, įsižiūrėti, neskubant įsiuostyti...

Grikiai su kefyru – taip paprasta atsikratyti 4 kg dar nebuvo! (25)

Grikiai ir kefyras yra naudingi dietiniai produktai, kurie gali padėti lengvai atsikratyti nereikalingo viršsvorio, išvalyti organizmą nuo toksinų, pagerinti virškinimą.