Atminties lobiai tūno žuvyje ir ryžiuose

Nielsas atsiuntė atviruką. Jis atskrenda - kovo 13-ąją sukanka pusę metų nuo mūsų pažinties. Kaip prisipažinsiu, kad pamiršau?!
Valgydami žuvį, ilgiau išsaugosite šviesią galvą.
© Shutterstock nuotr.

Rūpestingasis ir dėmesingasis Nielsas prie atviruko pridėjo ir smulkią programą, kaip mes švęsim NUOSTABIĄ dieną. Užsakė viešbutyje apartamentus. Nueisim į kiną, o paskui vakarieniausim žuvies restorane. Dar skiausteliuose suraitė, kad žuvis gerina atmintį, o apie datą aš greičiausiai būsiu pamiršusi – juk taip sunkiai dirbu, vargšelė...

Kokią datą? Kas tas pusmetis? Tokių pusinių progų nešvenčiu. Statybininkai irgi nekelia pusės vainiko ant pusės namo, o gimdyvė nebėga laukais iš gimdymo palatos, išlindus pusei kūdikio galvutės. Nors, jei sąžiningai, tai aš iš tiesų užmiršau. Ir dar pykstu, kad per tuos šešis mėnesius manasis danisco sugar visai neblogai mane perprato.

O atminties gerinimu užsiimsiu. Dažniau valgysiu:

- žuvį. Ji padeda smegenims išskirti chemines medžiagas, kurios leidžia mums jaustis ramesniems, laimingesniems ir aiškiai mąstyti;

- lęšius. Juose yra sudėtingų angliavandenių bei amino rūgščių, būtinų greitam biocheminių procesų vyksmui smegenų ląstelėse. Tai sauktyvina mąstymo procesus, jie tampa aiškesni;

- svogūnus. Jie padeda geriau prisotinti smegenų ląsteles deguonimi;

- česnakus. Juose yra medžiagos, aktyvuojančios smegenų ląsteles. Česnakas gerina atmintį, saugo galvos smegenis nuo su amžiumi susijusių pokyčių;

- riešutus. Ypač naudingi graikiniai riešutai. Ne veltui arabų šalyse jie vadinami “keturiomis smegenimis”. Senovės Babilono žyniai netgi drausdavo paprastiems žmonėms valgyti šiuos riešutus – aštrus protas tamsuoliams nereikalingas!

- Briuselio kopūstus. Didina sugebėjimą koncentruotis;

- citrinas. Vitaminas C naikina nestabilias deguonies molekules, kurios sukelia atminties pablogėjimą. Britų mokslininkai atliko eksperimentą, kurio metu paaiškėjo: kasdien vartojant citrinos rūgšties pusantro karto daugiau nei įprastai, intelektinės galimybės vidutiniškai padidėja keturiais taškais!

- rudus ryžius. Japonų mokslininkai atliko bandymus su pelėmis. Graužikus suskirstė į tris grupes. Pirmąją šerdavo įprastu maistu, antrajai įdėdavo baltų ryžių, o trečiai – rudų. Po tam tikro laiko graužikus mesdavo į baseiną su vandeniu ir stebėdavo, kurie greičiau suras plaustą. Greičiausiai susiorientuodavo pelės, mitusios rudais ryžiais. Be to, kas kartą jos tai darydavo greičiau, kas įrodo pagerėjusią jų atmintį.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (32)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (10)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.