Atminties lobiai tūno žuvyje ir ryžiuose

Nielsas atsiuntė atviruką. Jis atskrenda - kovo 13-ąją sukanka pusę metų nuo mūsų pažinties. Kaip prisipažinsiu, kad pamiršau?!
Valgydami žuvį, ilgiau išsaugosite šviesią galvą.
Valgydami žuvį, ilgiau išsaugosite šviesią galvą.
© Shutterstock nuotr.

Rūpestingasis ir dėmesingasis Nielsas prie atviruko pridėjo ir smulkią programą, kaip mes švęsim NUOSTABIĄ dieną. Užsakė viešbutyje apartamentus. Nueisim į kiną, o paskui vakarieniausim žuvies restorane. Dar skiausteliuose suraitė, kad žuvis gerina atmintį, o apie datą aš greičiausiai būsiu pamiršusi – juk taip sunkiai dirbu, vargšelė...

Kokią datą? Kas tas pusmetis? Tokių pusinių progų nešvenčiu. Statybininkai irgi nekelia pusės vainiko ant pusės namo, o gimdyvė nebėga laukais iš gimdymo palatos, išlindus pusei kūdikio galvutės. Nors, jei sąžiningai, tai aš iš tiesų užmiršau. Ir dar pykstu, kad per tuos šešis mėnesius manasis danisco sugar visai neblogai mane perprato.

O atminties gerinimu užsiimsiu. Dažniau valgysiu:

- žuvį. Ji padeda smegenims išskirti chemines medžiagas, kurios leidžia mums jaustis ramesniems, laimingesniems ir aiškiai mąstyti;

- lęšius. Juose yra sudėtingų angliavandenių bei amino rūgščių, būtinų greitam biocheminių procesų vyksmui smegenų ląstelėse. Tai sauktyvina mąstymo procesus, jie tampa aiškesni;

- svogūnus. Jie padeda geriau prisotinti smegenų ląsteles deguonimi;

- česnakus. Juose yra medžiagos, aktyvuojančios smegenų ląsteles. Česnakas gerina atmintį, saugo galvos smegenis nuo su amžiumi susijusių pokyčių;

- riešutus. Ypač naudingi graikiniai riešutai. Ne veltui arabų šalyse jie vadinami “keturiomis smegenimis”. Senovės Babilono žyniai netgi drausdavo paprastiems žmonėms valgyti šiuos riešutus – aštrus protas tamsuoliams nereikalingas!

- Briuselio kopūstus. Didina sugebėjimą koncentruotis;

- citrinas. Vitaminas C naikina nestabilias deguonies molekules, kurios sukelia atminties pablogėjimą. Britų mokslininkai atliko eksperimentą, kurio metu paaiškėjo: kasdien vartojant citrinos rūgšties pusantro karto daugiau nei įprastai, intelektinės galimybės vidutiniškai padidėja keturiais taškais!

- rudus ryžius. Japonų mokslininkai atliko bandymus su pelėmis. Graužikus suskirstė į tris grupes. Pirmąją šerdavo įprastu maistu, antrajai įdėdavo baltų ryžių, o trečiai – rudų. Po tam tikro laiko graužikus mesdavo į baseiną su vandeniu ir stebėdavo, kurie greičiau suras plaustą. Greičiausiai susiorientuodavo pelės, mitusios rudais ryžiais. Be to, kas kartą jos tai darydavo greičiau, kas įrodo pagerėjusią jų atmintį.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Skanios

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (1)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (7)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (2)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (26)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.

Naujametiniam stalui: soti ir gardi mišrainė su paslaptimi – nepasigailėsite pabandę (5)

Šventinis maistas turėtų būti ne tik skanus, bet ir originalus bei žadinti apetitą. Todėl jūsų naujametinį meniu tikrai paįvairins šios gardžios ir sočios salotos. Nepasigailėsite pabandę šią originalią mišrainę su paslaptimi.

Išbandę šį receptą, bulvių daugiau nenorėsite valgyti kitaip (12)

Orkaitėje keptos bulvės dažniausiai valgomos kaip garnyras. Tačiau tik ne šį kartą. Su tinkamais ingredientais bulvė gali tapti pačiu gardžiausiu pagrindiniu patiekalu.

Dievinu tokius pyragų receptus: greita, paprasta ir įspūdinga! (14)

Šis paprastai pagaminamas ypatingo skonio pyragas puikiai žinomas kaip "Zebras".

Užtepėlės vieno kąsnio sumuštinukams, kurios visuomet sulaukia didelio pasisekimo

Gardi, ką tik iškepta ir dar garuojanti duona bei naminės užtepėlės, nenuviliantis derinys, tinkamas tiek paprastam šeimos vakarui, tiek pavaišinti netikėtai į svečius užsukusius svečius.

Silkė pataluose kitaip: šį receptą būtinai išsaugokite artėjančioms žiemos šventėms (38)

Be „Silkės pataluose“ neįsivaizduojamos nė vienos žiemos šventės. Todėl mes siūlome šio patiekalo gerbėjus nudžiuginti dar gardesniu receptu - tikrai nenusivilsite! Toks „Silkės pataluose“ variantas patiko absoliučiai visiems, kurie tik bandė šį užkandį! Be to, ją ne tik lengva paruošti. Patiekalas atrodo labai stilingai.

Skaniausias mėsos pyragas su ypatingai puriu užklotu – niekada neatsivalgysite (18)

Mėsos ir bulvių derinio mėgėjai neretai pritrūksta idėjų, kokį dar patiekalą galima pagaminti iš šių pagrindinių dviejų ingredientų. Tai štai, mėsos pyragas su ypatingu užklotu pavergs jus nuo pirmojo kąsnio.

Greitas obuolių pyragas: tikras gardumėlis! (3)

Šio itin greitai paruošiamo gardaus pyrago receptą galite tobulinti iki išprotėjimo. Pavyzdžiui, į tešlą įmaišykite migdolų drožlių arba išmirkytų razinų.

Štai kaip reikia gaminti bet kokią mėsą: slapti ingredientai dieviškam patiekalui (4)

Išsirinkti gerą mėsos gabalą yra tikras menas: reikia anksti ryte ateiti į turgų, rasti pažįstamą mėsininką, įsižiūrėti, neskubant įsiuostyti...

Grikiai su kefyru – taip paprasta atsikratyti 4 kg dar nebuvo! (25)

Grikiai ir kefyras yra naudingi dietiniai produktai, kurie gali padėti lengvai atsikratyti nereikalingo viršsvorio, išvalyti organizmą nuo toksinų, pagerinti virškinimą.