„Dabartinė situacija ne iš paprastųjų, netgi galima sakyti sudėtinga. Nepaisant to, ir jūs patys tai puikiai suprantate, rublio kurso pakitimai skatina vietos gamybos konkurencingumą, užveria duris, tačiau atidaro langą naujoms galimybėms užkariauti naujas verslo nišas – tiek vidaus, tiek tarptautinėje rinkoje“, – pareiškė V. Putinas.

„Štai mūsų partneriai kai kuriose šalyse mato šviesą tunelio gale, sankcijos bus panaikintos. O ką daro mūsiškiai? Mums juk taip pat teks vienaip ar kitaip reaguoti į susiklosčiusią situaciją, priešingu atveju Pasaulio prekybos organizacijos rėmuose susidursime su itin sudėtingomis sąlygomis. Kol taip nenutiko, būtina skubiai ir energingai veikti“, – šalies verslininkams pataria Rusijos prezidentas.

„Svarbu suprasti, kad tokios galimybės laikui bėgant gali tapti ribotos, todėl jomis reikia sumaniai ir skubiai pasinaudoti – tiek didinant su nafta ir dujomis nesusijusio eksporto apimtis, tiek stiprinant vidaus rinką“, – pridūrė prezidentas.

Nuo 2014 metų liepos Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos Rusijai palaipsniui pritaikė ne vieną ekonominių sankcijų rinkinį. Pirmiausia jos buvo nukreiptas prieš Rusijos ūkio finansų ir naftos bei dujų sektorius. Vakarų šalių lyderiai ne kartą davė aiškiai suprasti, kad sankcijos bus panaikintos tik tada, kai Maskva įvykdys ugnies nutraukimo Ukrainoje susitarimo, 2015 metų vasarį pasirašyto Minske, sąlygas.

Importo keitimas vietos produkcija – ne panacėja

Rusijos prezidentas nemato reikalo visas seniau į šalį importuotas prekes keisti vietos produkcija. „Importo keitimas vietos produkcija – tikrai ne panacėja, mes tikrai neketiname visoms seniau importuotoms prekės ieškoti rusiškų analogų. Tai būtų beprasmiška ir tikrai neprotinga“, – „Delavaja Rossija“ forume sakė V. Putinas.

Be to, V. Putinas įsitikinęs: importo draudimas kai kuriems ūkio sektoriams bus tik į naudą – taps akstinu vystymuisi. Anot Rusijos prezidento, keisti importuotą produkciją vietine derėtų tik ten, „kur mums pakanka kompetencijos padaryti ne prasčiau arba sugalvoti ką nors naujo“. „Dėl šios priežasties turime labai stengtis ir veiksmingai pasinaudoti susiklosčiusia situacija, susijusia su rublio kurso pokyčiais ir ribojimais, kuriuos kažkodėl mums pritaikė partneriai‘, – pabrėžė V. Putinas.

Kaip pavyzdį Rusijos prezidentas pateikė Kinijos ekonomikos augimą. V. Putinas kliaujasi faktu, kad Pekinas „sugebėjo pasinaudoti savo turimais konkurenciniais pranašumais ir sėkmingai tai daro ir toliau – tai pigi darbo jėga: kiekvienais metais į darbo rinką įsilieja beveik 20 mln. žmonių. Be to, sėkmingas reformų įgyvendinimas – į šalį pavyko pritraukti solidžių investicijų, pirmiausia iš užsienio, puikiai sekasi technologijų sektoriui“. „Mums jokiais būdais nevertėtų izoliuotis“, – eilinį kartą pakartojo V. Putinas ir paragino atidžiai įvertinti visus dabartinės situacijos niuansus ir „elgtis labai atsakingai“.

Užkulisinis verslo spaudimas valdžiai – netoleruotinas

Rusijos prezidentas įsitikinęs, kad verslo ir valstybės tarnautojų bičiulystė – normalus dalykas. Nepaisant to, V. Putinas pripažįsta: verslas neturėtų daryti jokios slaptos įtakos valdžios sprendimams.

„Savaime suprantama, valdžia jokiais būdais neturėtų atsiriboti nuo verslo. Greičiau jau priešingai – būtina bendradarbiauti. Visiškai normalu, kai verslo pasaulio žmonės palaiko draugiškus santykius su valdžios atstovais, bičiuliaujasi. Svarbiausia neleisti, kad verslas iš už kulisų darytų įtaką valdžios sprendimams, ypatingai savo naudai, negali būti nė kalbos apie bandymus keisti valdžios sprendimų kryptį konkrečių verslų naudai“, – tvirtina V. Putinas.

Nepaisant tokios kategoriškos nuomonės, Rusijos prezidentas pripažįsta, kad verslo įtaka valdžios sprendimams – įmanoma, tačiau tik tam tikromis sąlygomis. „Tai turi būti daroma taip, kaip mes šiandien darėme forume; viešai, skaidriai, aiškiai – taip, kad būtų aišku kiekvienam paprastam piliečiui. Tik taip pavyks rasti veiksmingų sprendimų, kurie būtų naudingi tiek mūsų ekonomikai, tiek visai šaliai“, – dėstė V. Putinas.

V. Putinas taip pat pareiškė, kad į valdžią atėję verslininkai privalo be jokių išlygų atsisakyti savo verslo, o tie, kurie valdžią iškeičia į verslą, neturėtų iš anksto pasirūpinti „atsarginiais aerodromais“.
„Svarbu štai kas: pasitraukus iš verslo, asmeninių verslo interesų neturėtų likti. Tiesą sakant, tai gana sudėtingas reikalas: oficialiai verslą kam nors perrašė, o iš tikrųjų ir toliau vadovauja, o tai reiškia, kad turi galimybių naudotis tarnybine padėtimi. Būtina sugalvoti veiksmingą mechanizmą, kaip visuomenės interesus nuo tokių dalykų apsaugoti“, – pareiškė Rusijos prezidentas.

„Kalbant apie valdžios atstovus, kurie ketina pereiti į verslą, prieš įgyvendinami pokyčius, tokie žmonės neturėtų rūpintis atsarginiai aerodromais – kitaip tariant, šiandien naudotis savo tarnybine padėtimi, bandant užsitikrinti sočią ateitį“, – pareiškė V. Putinas.

„Aišku, nieko neįprasto, kai žmogus, dirbęs valdžios struktūrose, vėliau pradeda kitokį gyvenimą – pavyzdžiui, pereina į mokslo sritį. Kaip Aleksejus Leonidovičius Kudrinas. Jis yra Sankt Peterburgo universiteto fakulteto dekanas. Arba iš verslo ateina į valdžią“, – kalbėjo Rusijos prezidentas.

Gera žinia vidutiniam verslui

Strateginių iniciatyvų agentūros stebėtojų taryba, dalyvaujant prezidentui, gegužės 27 dieną planuoja parengti vidutiniam verslui, turinčiam nemenką eksporto potencialą, skirtos investicijų iniciatyvos kūrimo procesų ataskaitą, pareiškė V. Putinas.

Rusijos prezidentas paragino tiek forumą „Delavaja Rossija“, tiek kitus verslo susivienijus parengti konkrečių siūlymų, kaip būtų galima aktyviai į importuotų produktų keitimo vietos produkcija mechanizmą įtraukti naftos ir dujų sektoriui nepriklausančius verslus, išnaudoti jų eksporto potencialą. Prezidentas priminė ir apie iniciatyvą įsteigti visos Rusijos eksporto centrą, kurio veikla būtų orientuoja į vidutinį verslą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (488)