„Mes visą laiką sakome, kad sankcijos taikomos pagal Jungtinių Tautų chartijos 7-ąjį straipsnį, Arba tai ne sankcijos tarptautine teisine šio žodžio reikšme, o kažkas kita. Kažkoks vienašalės politikos instrumentas“, – sakė V.Putinas antradienį per susitikimą su Rusijos ambasadoriais.

„Kas gi tai, jei ne šantažas?“ – pridūrė valstybės galva, kalbėdamas apie sankcijas Prancūzijos bankams, dalyvaujantiems sandoryje dėl karinių „Mistral“ tipo laivų pardavimo.

V.Putinas išreiškė pasipiktinimą dėl Amerikos valdžios požiūrio į šio stambiausio karinio sandorio realizavimą. „Viskas, kas padaryta su Prancūzijos bankais, – tai nieko, išskyrus vidinį pasipiktinimą, manau, visoje Europoje taip pat ir mūsų šalyje, nesukelia“, – pažymėjo V.Putinas.

„Mes žinome apie spaudimą, kurį partneriai amerikiečiai daro Prancūzijai, kad ši netiektų Rusijai (laivų) „Mistral“. Mes net žinome, kad jie darė užuominą į tai, kad, jeigu prancūzai netieks mums „Mistral“, tai ir nuo bankų nuims sankcijas, arba bent, minimizuos jas“, – nurodė Rusijos prezidentas.

Šie V.Putino komentarai pareikšti po to, kai pirmadienį Prancūzijos bankas „BNP Paribas“ pripažino savo kaltę byloje dėl sankcijų, JAV paskelbtų Iranui, Kubai ir Sudanui, pažeidimo ir sutiko išmokėti 8,97 mlrd. JAV dolerių baudą, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Prancūzija yra įsipareigojusi pagal 1,2 mlrd. eurų (1,6 mlrd. dol.) kontraktą pastatyti du „Mistral“ tipo laivus Rusijos kariniam laivynui, nors šiam projektui prieštarauja JAV.

Koreguoja sankcijas

Europos Sąjunga (ES) ruošiasi skelbti naujas sankcijas Rusijai dėl krizės Ukrainoje, tačiau kol kas nepriimtas joks sprendimas, antradienį sakė ES diplomatai.

28 šalių bloko ambasadoriai susitiko Briuselyje ir nusprendė, kad „pasiruošimai sankcijoms bus suintensyvinti“ prieš neeilinį posėdį ateinantį pirmadienį, vienas diplomatas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP.

„Ekspertų paprašyta parengti tolesnes sankcijas“, - sakė kitas gerai informuotas diplomatas.

Paklaustas, ar 28-ios ES valstybės gali svarstyti griežtesnes priemones ir imtis trečiosios sankcijų fazės - baudžiamųjų priemonių prieš konkrečius Rusijos ekonomikos sektorius, šaltinis sakė, kad ekspertai tebedirba su antrosios fazės sankcijomis, kurios nukreiptos prieš konkrečius asmenis ar įmones.

„Tačiau sankcijos tiek kiekybine, tiek kokybine prasme gali būti išplėstos“, - pažymėjo šaltinis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (295)