Tai rodo mokesčius padedančios susigrąžinti bendrovės „Global Blue Lietuva“ duomenys: šios įmonės paslaugomis naudojasi tie užsieniečiai, kurie Lietuvoje apsiperka, prekes išsiveža svetur ir nori atgauti sumokėtą PVM – tai atliekama naudojant „tax free“ (angl. neapmokestinimo) paslaugą.

„Galime sakyti, kad Lietuvoje labiausiai „tax free“ paslauga dėl palankių geografinių galimybių naudojasi rusai ir baltarusai: jie įvykdo apie 95 proc. visų „tax free“ apsipirkimų Lietuvoje ir šie „lyderiai“ nesikeičia. Klientų antplūdį turime vasarą bei Naujųjų metų laikotarpiu, tačiau turistai iš užsienio aktyviai naudojasi šia paslauga visus metus“, - sako bendrovės vadovas Lietuvai Denis Grinevičius.

Visgi daugiausiai pinigų šią žiemą per šventes Lietuvoje išleido kinai. Vieno turisto iš Kinijos prekių krepšelis, už kurį buvo prašoma sugrąžinti PVM, sudarė 2135 litus, o štai uzbeko – 1053 litus, be to, palaipsniui svečiai iš šių šalių išleidžia vis daugiau. Atitinkamai vidutinis baltaruso pirkinys siekė 528 litus, o ruso – 743 litus. Šių tautybių svečių pirkinių krepšelis mažėja trečius metus iš eilės.

DELFI primena, kad susigrąžinti PVM galima už visas Lietuvoje įsigytas ir į užsienį išvežtas prekes, kai per vieną dieną iš to paties prekybininko turi būti nupirkta prekių už mažiausiai 200 Lt. Išimtis taikoma laivams, aukso plytelėms ir brangakmeniams, tabakui, alkoholiniams gėrimams, prekėms, kurias eksportuoti galima tik turint licenciją, degalams ir tepalams. Taip pat negalima sugrąžinti PVM ir už paslaugas, pavyzdžiui, remonto, aptarnavimo ir panašias.

Apsipirkimų pokyčiai ir vidutinė turisto išleidžiama suma, „Global Blue Lietuva“ duomenys

Šalis iš kurios atvykstama apsipirkti į Lietuvą Apsipirkimų pokyčiai 2013 m. gruodį, palyginti su ankstesniais metais, proc. Apsipirkimų pokyčiai 2012 m. gruodį, palyginti su ankstesniais metais, proc. Apsipirkimų pokyčiai 2011 m. gruodį, palyginti su ankstesniais metais, proc. Vidutinė pirkinio suma 2013 m. gruodį, litais Vidutinė pirkinio suma 2012 m. gruodį, litais Vidutinė pirkinio suma 2011 m. gruodį, litais
Baltarusija 16,86 45,82 11,01 528 601 809
Rusija 85,49 -22,59 57,62 743 911 979
Ukraina 335,62 -81,75 291,21 837 758 2136
Kinija 107,01 109,62 59,89 2135 1895 883
Norvegija 157,7 -57,4 40,06 761 618 975
Izraelis 297,73 -75,93 144,92 573 953 977
Azerbaidžanas 275,38 -2,9 129,87 959 914 1376
Kazachstanas -32,19 22 131,75 797 1343 820
Uzbekistanas 1766,87 -55,84 2074,64 1053 2199 622
Armėnija 478,55 -83,88 -64,59 659 781 1028

Prekybininkai: baltarusiai - džiugina

Lietuvos prekybos centrai pirmiausiai džiaugiasi pirkėjais iš Baltarusijos, mat jie daugiausiai prisideda prie didesnių pardavėjų apyvartų.

Sostinės prekybos centras „Ozas“ skaičiuoja, kad gruodį, vien baltarusiai jo apyvartą kilstelėjo apie 5 proc.

Inga Navickaitė
„Šiuo metu, sausio pradžioje, daugelis svečių iš Baltarusijos ir Rusijos Lietuvoje švenčia ir atostogauja. Kaip ir mūsų šalies gyventojai, ilsėdamiesi ir pramogaudami jie išleidžia daugiau nei tikslingai planuodami pirkinius, todėl sausį baltarusių mūsų prekybos centre išleidžiamų pinigų sumos didesnės nei gruodį. Lyginant praėjusių metų sausį su gruodžiu, šis skirtumas sudaro apie 25 proc. Tam įtakos turi ne tik stačiatikių šventės, bet ir vykstantys išpardavimai“, – sako prekybos ir pramogų centro „Ozas“ direktorė Inga Navickaitė.

Prekybos centras skaičiuoja, kad šventiniu laikotarpiu vieno turisto išleidžiama suma sudaro apie 500 litų ir per metus ji yra padidėjusi keliais procentais.

Per šventes svečiai iš užsienio sudarė iki 5 proc. visų Vilniaus „Akropolio“ lankytojų, o parduotuvių apyvartose jų pinigai galėjo sudaryti iki 8 proc., skaičiuoja bendrovės „Akropolis LT“ vadovė Renata Jakubčionienė. Anot jos, Klaipėdoje ir Šiauliuose šie skaičiai būtų mažesni.

„Vilniaus „Akropolyje“ didžiausi išlieka pirkėjų iš Baltarusijos srautai, tačiau pernai iš esmės padaugėjo pirkėjų iš Rusijos bei Ukrainos. Klaipėdoje per šventes daugiausiai sulaukėme pirkėjų iš Rusijos – iš Kaliningrado srities, Maskvos, Sankt Peterburgo - kurie atostogavo Lietuvos pajūryje. Šiaulių „Akropolyje“ šiemet prieš šventes ir metų pradžioje sulaukiame daugiau pirkėjų iš Latvijos. Manome, tai gali būti susiję ir su euro įvedimu kaimyninėje šalyje“, - vardija R. Jakubčionienė.

„Akropolių“ duomenimis, per turistų pirkinių krepšelis išaugo: jei įprastai vienas svečias sostinės prekybos centre išleidžia apie 1000 litų, tai per šventes ši suma išaugo 2-3 kartus.

Prekybininkai pastebi, jog šią žiemą buvo sulaukta daugiau pirkėjų nei prieš metus, tačiau priduria, jog ir lapkričio mėnuo buvo pakankamai sėkmingas – tai lėmė išpardavimų kampanijos, į kurias atvyksta ir kaimyninių šalių gyventojai.

Daugiausia kaimynai Lietuvoje perka elektronikos prekių, buitinės technikos, avalynės, drabužių, žaislų, maisto produktų, pavyzdžiui, mėsos ir pieno gaminių, saldumynų.

Eina ir sportuoti, ir operuotis

Nors už paslaugas svečiai iš užsienio negali atgauti sumokėto PVM, tačiau jie noriai naudojasi Lietuvoje teikiamomis paslaugomis.

„Pastebime, kad svečiai noriai naudojasi ir grožio paslaugomis: lankosi kirpyklose, kosmetologijos kabinetuose“, – sako I. Navickaitė.

„Ilgiau būdami Lietuvoje jie gali turiningiau leisti laisvalaikį. Žiema kol kas neatėjo ne tik į mūsų šalį, bet neaplankė ir kaimynų, tad Ledo arenoje švenčių dienomis Vilniuje fiksavome čiuožėjų rekordus“, - dėsto R. Jakubčionienė.

Vidmantas Šiugždinis
Turistų antplūdį fiksuoja sporto bei sveikatingumo klubai „Impuls“, tai pastebėjo jo vadovas Vidmantas Šiugždinis: „Jau ne pirmi metai svarbiausių žiemos švenčių metu ir savaitgaliais tradiciškai sulaukiame daugiau lankytojų, atvykusių iš užsienio. Turistai iš įvairių šalių be kitų pramogų mūsų šalyje atvyksta į mūsų sveikatingumo ir sporto klubus.“

Pasak jo, dažniausiai turistų padaugėja šventiniu žiemos laikotarpiu.

„Turint galvoje, kad turistai iš Rusijos ir Baltarusijos vis dažniau Lietuvoje sutinka pravoslaviškas Kalėdas ir Naujuosius metus, dalis jų šiuo šventiniu periodu atvyksta pramogauti, atsipalaiduoti ar sportuoti ir į mūsų klubus. Sausio viduryje lankytojų iš užsienio sumažėja“, - pastebi jis.

Daugiausiai svečių sulaukiama iš Baltarusijos ir Rusijos, tačiau atvyksta ir kitų šalių piliečiai, pavyzdžiui, lenkų, latvių, estų.

Didesnio klientų antplūdžio sulaukia ir gydytojai – suaktyvėja medicininis turizmas. Tiesa, svečiai dažniau nori nedidelių korekcijų.

„Per šventes į mus dėl paslaugų kreipiasi kelis kartus daugiau svečių iš užsienio nei įprastu metu: jie atvyksta į Lietuvą, apsiperka, pailsi, tuo pačiu pasinaudoja ir plastikos chirurgų paslaugomis, - sako Lietuvos plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos draugijos pirmininkas Dainius Balčiūnas. - Dažniausiai kreipiamasi dėl neagresyvių paslaugų, pavyzdžiui, švelnių raukšlių korekcijų.“

Skaičiuojama, kad paprastai teikiamų paslaugų kainos svyruoja nuo kelių iki keliolikos šimtų litų.

„Manau, antplūdis turėtų baigtis po Naujųjų Julijaus kalendoriaus metų. Dar keletą dienų antplūdis jausis, o vėliau klientų iš užsienio ims mažėti – jie grįš į darbus“, - prognozuoja specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (237)