Praėjusiais metais prasidėjęs rusiškų prekių boikotas Ukrainoje atsiliepė ir rinkai. Dėl su prekių realizavimu susijusių sunkumų parduotuvės tokių prekių vengia. Anot „Pakko Holding“ generalinio direktoriaus Olego Merčenkos, jo vadovaujama įmone išsiuntė visoms tarptautinėms įmonėms laiškus su prašymu tiekti prekes ne iš Rusijos, o iš kitose valstybėse esančių gamyklų, rašo gazeta.ru.

„Didžioji dalis sutiko nusileisti. Pavyzdžiui, kramtomoji guma „Orbit“, kuria prekiaujame, gaminama Lenkijoje“, - patikino O. Merčenka.

Dar prieš dvejus-trejus metus „Pakko Holding“ priklausančiose parduotuvėse buvo apie 2-3 tūkst. rusiškų prekių rūšių, tačiau dabar tokių tėra vos 200-300.

Radikalios nuotaikos

Įmonės „Metro Cash & Carry Ukraine“ direktorius Martinas Schumacheris taip pat patvirtino, kad pirkėjai stengiasi keisti rusišką produkciją analogais iš kitų šalių, o daugelis tiekėjų sąmoningai atsisako prekių iš Rusijos.

„Į mūsų „karštąją liniją“ skambina daugybė klientų, norinčių sužinoti, kaip nustatyti, ar prekė rusiška. Buvo prekių grąžinimo atvejų, kai ant rusiško brūkšninio kodo buvo klijuojamas užsienietiškas“, - papasakojo prisistatyti atsisakęs vieno maisto prekių parduotuvių tinklo rinkodaros direktorius.

Ukrainiečių elgesys susijęs su keliomis aplinkybėmis. Pagrindinė – politinė įtampa tarp šių šalių po Krymo užėmimo, kurią ukrainiečiai išgyvena labai skausmingai. Taip pat jautriai reaguojama į paramą separatistams Rytų Ukrainoje. Ukrainos Aukščiausioji Rada ir kelių miestų tarybos pripažino Rusiją šalimi agresore. Dėl šios priežasties, gyventojų nuotaikos tapo radikalesnės. Prie šių nuotaikų pasikeitimo prisidėjo ir tai, kad ukrainiečiams buvo masiškai dalijamos skrajutės su detaliomis instrukcijomis, kaip rinktis produkciją parduotuvėse. Šios skrajutės buvo dalijamos didžiųjų prekybos centrų lankytojams, o taip pat buvo dėliojamos ant priekinių automobilių stiklų automobilių stovėjimo aikštelėse.

Tiekiamų prekių apimtys mažėja

Mažmeninės prekybos atstovų pateikiamą informaciją patvirtina ir statistika. Remiantis Ukrainos valstybės fiskalinės tarnybos pateikiamais duomenimis, 2013 m. į Ukrainą iš Rusijos atvežta prekių už 23 mlrd. JAV dolerių (20,97 mlrd. eurų), o 2014 m. prekių iš Rusijos įvežta jau du kartus mažiau – už 11,2 mlrd. JAV dolerių (10,21 mlrd. eurų).

Per keturis šių metų mėnesius Ukraina importavo rusiškų prekių už 2,1 mlrd. JAV dolerių (1,91 mlrd. eurų), o tai leidžia prognozuoti, kad 2014 m. importo apimčių 2015 m. pasiekti tikrai nepavyks.

Valstybės fiskalinės tarnybos duomenimis, 2013 m. Ukraina iš Rusijos importavo arbatos už 43 mln. JAV dolerių (39,2 mln. eurų), 2014 m. – už 29,6 mln. JAV dolerių (26,98 mln. eurų). Panaši situacija susiklosčiusi ir dėl kitų prekių grupių importo.

Konditerijos gaminių importas 2014 m. susitraukė nuo 39,4 mln. JAV dolerių (35,92 mln. eurų) iki 17,6 mln. JAV dolerių (16,04 mln. eurų). Prognozuojama, kad panaši tendencija bus fiksuojama ir šių metų pabaigoje.

Didinti pardavimų nepadeda net ir įvairios akcijos, kurias taiko rusiškų prekių tiekėjai.

Pavyzdžiui, Rusijoje pagamintų valymo priemonių ar arbatos galima įsigyti su 25-30 proc. nuolaida, tačiau tokios priemonės situacijos nepagerina.

Dviejų maisto prekių parduotuvių tinklų direktoriai praneša, kad per keturis šių metų mėnesius realizavo vidutiniškai tris kartus mažiau produkcijos, lyginant su analogišku 2014 m. periodu.

Vienas iš prekybos centrų „Tavrija-V“ ir „Kosmos“ tinklo savininkų Borisas Muzaliovas įsitikinęs, kad į ukrainiečių elgesį Rusijoje bus reaguojama analogiškai. „Rusijos prekybos centruose parduodama daug ukrainietiškų prekių, jas gali ištikti toks pat likimas“, - neabejojo jis. Rusijos vartotojų sąjungos pirmininkas Piotras Šeliščius pasiūlė dėti užsienio gamybos produkciją, įskaitant ir pagamintą Ukrainoje, į atskiras lentynas. Vis dėlto ši iniciatyva kol kas palaikymo nesulaukė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (782)