ES diplomatijos vadovės Catherine Ashton žiniasklaidos atstovė Maja Kocijancic šios informacijos nepatvirtino, tačiau pranešė, kad rugsėjo 30 d. ES išorės veiksmų politikos tarnyba privalo nuolatiniams atstovams pateikti ataskaitą dėl Ukrainos konflikto sureguliavimo sutarties ir ugnies nutraukimo režimo įvykdymo, rašo newsru.com.

Susipažinę su šia ataskaita nuolatiniai atstovai turės priimti sprendimą dėl sankcijų. Gali būti pasirinktas laipsniško apribojimų panaikinimo variantas.

Be to, anot „Kommersant“ šaltinio iš ES, sankcijų panaikinimas būtų vykdomas tokiais pat etapais, kaip ir jų įvedimas. Taip pat patikslinama, kad apribojimai, kurių buvo imtasi dėl Krymo prijungimo, bet kuriuo atveju galios ir toliau.

Kremlius kol kas nenusprendė, kaip reaguotų į galimą ES sankcijų panaikinimą

Vladimiras Putinas
Nuo šių metų kovo 17 d. ES iš viso patvirtino devynis sankcijų paketus prieš Rusiją. Asmeniniai apribojimai skirti 119 fizinių asmenų ir 23 juridiniams asmenims. Taip pat apribojimų buvo imtasi apieš Rusijos energetikos, finansų ir gynybos sektorius, o dalis beveik kiekvieno sankcijų paketo susijusi su Krymu.

Reaguodama į šias sankcijas, rugpjūčio mėn. pradžioje Rusija ėmėsi atsakomųjų apribojimų, palietusių dalį iš ES šalių narių, JAV, Kanados, Norvegijos ir Australijos tiekiamos produkcijos. Draudimas taikomas jautienai, kiaulienai, paukštienai, sūriui, pienui, vaisiams ir daržovėms.
Kol kas dar nėra aišku, ar vertėtų laukti atsakomųjų Rusijos veiksmų, jei ES sankcijos būtų panaikintos. Rusijos prezidento Vladimiro Putino žiniasklaidos atstovas Dmitrijus Peskovas informavo, kad Kremlius kol kas neapsisprendė, kaip į tai būtų reaguojama. „Kol kas atsakymo į šį klausimą nėra. Kol kas vertėtų adresuoti šį klausimą ES“, - pareiškė D. Peskovas.

Apie galimą sankcijų panaikinimą jau anksčiau buvo pranešęs ES Tarybos pirmininkas Hermanas van Rompuy. Rugsėjo 12 d. informuodamas apie dar vieno Rusijai skirtų apribojimų paketo patvirtinimą, jis pasakė, kad, priklausomai nuo Minsko susitarimų realizavimo ir situacijos Pietryčių Ukrainoje, ES galės pakeisti, laikinai sustabdyti arba panaikinti sankcijas iš dalies arba visiškai.
D. Peskovas pareiškė nesuprantantis ES, kuri ėmėsi naujų sankcijų, nepaisant Donbase tebesitęsiančių paliaubų. Kartu su ES naujų sankcijų prieš Rusiją ėmėsi taip pat ir JAV bei Kanada.
Vienas iš aukšto rango JAV valdininkų pranešė, kad nematė įrodymų, liudijančių, kad Rusija ėmėsi realių veiksmų konflikto Ukrainoje sureguliavimui ir nebevykdo situacijos destabilizavimo šioje šalyje. Vis dėlto JAV neatmetė galimybės, kad sankcijos gali būti panaikintos visiškai arba dalinai. JAV administracijos atstovas yra pareiškęs, kad Vašingtonas yra pasirengęs panaikinti dalį sankcijų, kurių imtasi prieš Rusiją, jei Rusija ir Donbaso regione savarankiškai pasiskelbusios respublikos „sąžiningai įvykdys“ rugsėjo 5 d. Minske pasiektus susitarimus.

Kanada taip pat sieja apribojimus, kurių imamasi prieš Rusiją, su situacija Ukrainoje. Šios valstybės Užsienio reikalų ministerijos išplatintame pranešime teigiama, kad, nepaisant Ukrainos prezidento Petro Porošenkos dedamų pastangų smurto nutraukimui Rytų Ukrainoje, Rusijos karinė agresija tęsiasi ir toliau. Kanados Užsienio reikalų ministerija remiasi pranešimu apie Rusijos karinių pajėgų didinimą Kryme, apie kurį informavo Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu. Tai S. Šoigu susiejo su padidėjusiu užsienio dalyvavimu Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (896)