Interviu LRT radijui antradienį A.Butkevičius teigė, jog tokie ketinimai yra aptarti su finansų ministru Rimantu Šadžiumi, o šalies finansinė padėtis tam yra palanki.

„Noriu pabrėžti, kad minimali mėnesinė alga taip pat bus didinima ir nuo ateinančių metų sausio 1 dienos. Čia yra pirminė informacija, kurią mes esame aptarę su finansų ministru. Aišku, sunku kalbėti apie konkrečius skaičius. Noras ir tikslas yra, kad nuo ateinančių metų sausio 1 dienos minimali mėnesinė alga būtų apie 350 eurų. Tai būtų didinimas 25 eurais“, - LRT radijui sakė A.Butkevičius.

Anot jo, tikimasi, kad geros finansinės padėties tendencijos išliks ir MMA bus galima be trukdžių padidinti nuo kitų metų sausio 1 dienos. Taip pat A.Butkevičius patikino, jog galimybės yra šiemet MMA didinti iki 325 eurų.

„Tikrai yra tokios galimybės, nes planuojant asignavimus 2015 metų valstybės biudžete jau šitas padidinimas buvo numatytas ir įskaičiuotas. Ir nuo liepos mėnesio 1 dienos minimali mėnesinė alga turėtų sudaryti 325 eurus, Vyriausybė tikrai tokiam didinimui pritars“, - tvirtino premjeras.

A.Butkevičius kalbėjo, jog tikisi, kad Trišalė taryba MMA didinimui nuo liepos 1 dienos pritars, nes Lietuvos ekonominė padės – stabili.

„Aš tikiuosi, kad bus toks sutarimas, nes matome, kad ekonominė situacija Lietuvoje yra stabili, nežiūrint tos geopolitinės situacijos ir nežiūrint to išorinio poveikio, su kuriuo Lietuva susiduria. Matome, kad mūsų verslas dirba lanksčiai ir surado užsienyje kitas rinkas. Tai mus nuteikia optimistiškai“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Paskutinį kartą minimali alga didėjo nuo 2014 metų spalio 1 dienos - 10,1 euro iki 300 eurų. Vienas didžiausių šalies komercinių bankų „Swedbank“ pernai prognozavo, jog 2016 metų pabaigoje MMA gali siekti 350 eurų.

Eurostato duomenimis, Lietuvoje MMA šiuo metu yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje. 300 eurų siekiantis MMA lenkia tik minimalų atlygį Bulgarijoje (184 eurai) ir Rumunijoje (218 eurų).

Darbdaviai MMA didinimą siūlo sieti su ekonominiais rodikliais

Danas Arlauskas
Darbdavių konfederacija, siekdama išvengti nepagrįstų ir neprognozuojamų minimalaus mėnesio atlyginimo (MMA) augimo, jo didinimą siūlo sieti su vidutinio darbo užmokesčio, darbo našumo ir vartojimo kainų indeksų pokyčiais.

MMA būtų keičiamas kas dvejus metus, apie būsimą minimalaus darbo užmokesčio dydį būtų pranešama metų viduryje, o jis įsigaliotų ir būtų skaičiuojamas nuo kitų metų sausio 1 dienos, teigiama Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos pranešime.

„Tai leistų prognozuoti ir pasirengti minimalaus darbo užmokesčio didinimui suinteresuotoms valstybės institucijoms, darbdaviams ir visiems kitiems socialiniams partneriams“, - pranešime tvirtino konfederacijos vadovas Danas Arlauskas.

Verslo darbdavių konfederacija siūlo, kad MMA būtų keičiamas dydžiu, lygiu vidutinio darbo užmokesčio, darbo našumo ir vartojimo kainų indekso pokyčių per dvejus metus vidurkiui, padaugintam iš koeficiento 0,75. Anot konfederacijos, šis koeficientas reikalingas kaip rezervas tam atvejui, jei trijų minėtų indeksų pokyčių vidurkis vis tik būtų neigiamas dydis.

„Tokiu atveju minimalus darbo užmokestis nebūtų mažinamas, panaudojant sukauptą rezervą. Minimalus darbo užmokestis vėl būtų didinamas, kuomet minėtų indeksų pokyčių vidurkis taptų teigiamas“, - pranešime sakė D.Arlauskas.

Darbdavių konfederacija siūlo šį principą taikyti artimiausiam minimalaus darbo užmokesčio didinimui, atitinkamai pakoreguojant įstatymų ir kitų teisės aktų nuostatas.

Anot konfederacijos, šiuo metu Lietuvoje MMA santykis su vidutiniu atlyginimu sudaro apie 42 proc. ir yra vienas didesnių pasaulyje, todėl reikėtų vengti nepagrįsto ir neprognozuojamo šio santykio didėjimo. Europos Sąjungoje šis santykis svyruoja nuo 35 proc. Čekijoje iki 50 proc. Prancūzijoje ir Graikijoje, kitose pasaulio šalyse - nuo 20 iki 50 procentų.

Vyriausybės, darbdavių ir profesinių sąjungų atstovus jungianti Trišalė taryba antradienį svarstys minimalios algos (MMA) didinimą. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo nuo liepos 1 dienos MMA padidinti 25 eurais iki 325 eurų. Trišalės tarybos pirmininkė, profesinių sąjungų atstovė Gražina Gruzdienė BNS sakė, kad konkretus projektas oficialiai dar nepateiktas.

Premjeras Algirdas Butkevičius interviu LRT radijui antradienį taip pat teigė, kad MMA nuo šių metų liepos ketinama didinti iki 325 eurų. Premjeras taip pat pareiškė, kad nuo 2016-ųjų pradžios MMA galėtų didėti iki 350 eurų, o šalies finansinė padėtis tam yra palanki.

Paskutinį kartą minimali alga didėjo nuo 2014 metų spalio 1 dienos - 10,1 euro iki 300 eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (792)