"Per daug Rytų Europos darbuotojų ir bendrovių užsiima šešėline ekonomika. Euro zonos krizės, senstančios visuomenės ir sumažėjusios darbo jėgos veiksniams sklindant į besivystančias Rytų Europos ekonomikas, darbuotojų ir bendrovių grąžinimas iš šešėlinės ekonomikos yra būtinas norint užtikrinti ilgalaikį ekonomikos augimą Rytų Europoje", - teigiama naujoje banko ataskaitoje.

"Naujų ES valstybių narių Rytų Europoje vyriausybės tiesiog negali sau leisti turėti didelę šešėlinę ekonomiką - nei trumpalaikiu laikotarpiu tvyrant nerimui dėl biudžetų, nei ilgalaikiu laikotarpiu dėl mažėjančios darbo jėgos", - pažymėjo Pasaulio banko atstovė Katarina Mathernova.

Banko ataskaitoje kviečiama skatinti piliečius sąžiningai mokėti mokesčius, o vyriausybės raginamos įgyti piliečių pasitikėjimą.

Pasak banko, didžiausia šešėlio dalis yra Bulgarijoje. 2007 m. duomenimis šešėlinė ekonomika siekė 33 proc. Bulgarijos bendrojo vidaus produkto (BVP), tuo tarpu Slovakijoje ji buvo mažiausia Centrinėje ir Rytų Europoje ir sudarė 17 proc. BVP. „Čekija, Estija, Vengrija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Rumunija ir Slovėnija yra kažkur tarp jų”, rašoma banko pranešime.