2014 metų duomenimis, BVP augimas šalyje, anot JT analitikų, sieks 0,5 proc., o jau 2015 metais - vos 0,2 proc. Tokią situaciją sukels geopolitinė įtampa ir netikrumas dėl ateities. "Užšals" ne tik ekonominio aktyvumo Rusijoje mastas, tačiau taip pat smuks ir kitų NVS regiono valstybių ūkio augimo perspektyvos, nurodoma tyrime.

2015 metais Rusijos ekonomikos augimą slopins aukštos kapitalo kainos, kalbama ataskaitoje. Savo ruožtu Ukrainos laukia dar gilesnė recesija.

Tiesa, Vakarų Rusijai taikomos sankcijos, taip pat Rusijos Federacijos atsakas paveikė ir ES šalių ekonomikas, teigiama pranešime. Visų pirma, BVP augimas Vokietijoje antrąjį šių metų ketvirtį sulėtėjo iš dalies dėl smukusio į Rusiją transporto priemonių dalių eksporto. Be to, Vokietijos gamintojams įtakos gali turėti ir draudimas į Rusiją tiekti naftos ir dujų gavybos įrangą, nurodo Jungtinių Tautų ekspertai.

Sankcijas taikančių šalių gaminamos produkcijos importo draudimas į Rusiją padarys rimtos žalos toms valstybėms, kurios yra labai priklausomos nuo prekybinių santykių su Rusija, sakoma ataskaitoje. Savo ruožtu susidariusia situacija gali pasinaudoti Argentina, Brazilija, Serbija, Turkija, taip pat kai kurios NVS šalys.

Apskritai, atsižvelgiant į ataskaitoje nurodomus skaičius, per ateinančius dvejus metus pasaulio ekonomikos augimas sudarys 3,1-3,3 proc., t. y. bus tik 0,5-0,7 proc. didesnis nei 2014 m. Augimo tempui nemažai įtakos, be pasaulinės finansų krizės ir situacijos Ukrainoje, turės ir Ebolos viruso epidemija.

Anot ataskaitos, JAV ekonomika 2015 metais augs 2,8 proc., o 2016-aisiais - 3,1 proc. Vakarų Europos laukia silpnas BVP augimas, su ūkio plėtros sulėtėjimu susidurs ir Japonija.