Vienas yra niuansas, kad jeigu kalba eina apie termiškai apdorotų produktų atidarymą, tai nėra pats geriausias dalykas. Tai yra virtos dešros, karštai rūkyti gaminiai, bet tai nėra prioritetinis segmentas, jie sudaro apie 40 proc. eksporto pagal vertę. O likusią dalį sudaro termiškai neapdoroti gaminiai, pavyzdžiui, vytintos dešros - tai tie brangiausi ir geriausi gaminiai. Tai vat ta dalis yra labai reikalinga“, - BNS sakė E.Mackevičius.

Anot jo, leidimas į Rusiją vežti apdorotus produktus pagerintų sudėtingą mėsos perdirbimo įmonių situaciją, tačiau visiškai iš duobės neištrauktų: „Vien tik su termiškai apdorotais produktais galima gyventi, bet tai nėra tas pats“.

Pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su pernai tuo pačiu metu, kiaulių skerdimo apimtys Lietuvoje smuko 5,5 proc. iki 209,6 tūkst. vienetų, o kiaulienos skerdenų gamyba sumažėjo 6 proc. iki 16,33 tūkst. tonų.
„Tai lėmė eksporto draudimas ir iš esmės, kad vidinės rinkos augimo jokio nėra, kainos negali koreguotis, vartotojas neperka daugiau, tai mes praktiškai išlošdavome eksportu, o kadangi jo dabar nėra, perorientuoti visą tą mašiną yra pakankamai sudėtinga, ir dėl to yra tas gamybos smukimas. Ir tai yra skaudus dalykas, nes būtent eksportas ir neša tą naudą ir pelną“, - aiškino perdirbėjų atstovas.

Anot jo, padėtį galbūt kiek pagerins vadinamasis šašlykų sezonas, kai dėl atšilusių orų padidėja mėsos vartojimas.

„Šiuo metu yra taip - pelningumas neina ir kai mažėja gamyba, ta masto ekonomika darosi kitokia, negauni naudos, nes sąnaudos išlieka tos pačios. Kalbama apie atleidimus, jei toliau tokia situacija tęsis, mažinamos darbo valandos, visa ta grandinė ir tai nėra gerai“, - sakė E.Mackevičius.

Anot jo, situaciją išgelbėti galėtų tik naujos rinkos, nes į ES rinką galima įžengti, tik pasiūlius dideles nuolaidas. Pasak perdirbėjų atstovo, jie norėtų vežti kiaulienos ir kitos mėsos gaminius į maždaug 20 šalių, tarp kurių - Kinija, Pietų Korėja, Japonija, Tailandas, Vietnamas, Alžyras, Marokas, Dramblio kaulo krantas.

Rusijos veterinarijos tarnyba („Rosselchoznadzor“) praėjusią savaitę pranešė, jog per artimiausius du mėnesius ketina patikrinti Lietuvos ir Lenkijos įmones. Tikimasi, kad po patikrinimo Lietuvos įmonės vėl galės vežti į Rusiją termiškai apdorotus kiaulienos produktus.

Rusija nuo balandžio 7 dienos nebeįsileidžia bet kokių gatavų mėsos produktų su kiauliena iš Lietuvos ir Lenkijos. Sausio pabaigoje Lietuvoje dviejuose šernuose aptikus afrikinį kiaulių marą, Rusija iš karto uždraudė kiaulienos importą iš visos ES. Lenkijoje maras rastas vasario viduryje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)