2 mlrd. JAV dolerių vertės Ukrainos euroobligacijų įsigijimas yra antra Rusijos 15 mlrd. JAV dolerių paramos paketo Kijevui išmokėjimo dalis, dėl kurio gruodį susitarė šalių prezidentai Vladimiras Putinas ir Viktoras Janukovyčius.

"Praėjusią savaitę mes iš tikrųjų aptarėme euroobligacijų pirkimą. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad situacija Ukrainoje dramatiškai pasikeitė, mes turime suprasti, su kokia vyriausybe teks bendradarbiauti. Mes ketiname palaukti, kol bus sudaryta nauja vyriausybė, kad žinotume jos ekonomikos politiką", - žurnalistams Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikime Sidnėjuje sakė A. Siluanovas.

Rusija gruodį įsigijo ukrainiečių obligacijų už 3 mlrd. JAV dolerių siekiant padėti kaimyninės valstybės ekonomikai. Be kita ko, Maskva taip pat sutiko 30 proc. sumažinti Ukrainos perkamų gamtinių dujų kainą. Kijevas skolingas Maskvai 2,7 mlrd. JAV dolerių už dujas praėjusiais metais.

Praėjusią savaitę smurtas sostinėje Kijevo gatvėse buvo didžiausias nuo 1991 metų, kai Ukraina atgavo nepriklausomybę.

Nors praėjusiais metais nepasitenkinimas kilo dėl V. Janukovyčiaus sprendimo nepasirašyti sutarčių su Europos Sąjunga, demonstracijos laipsniškai peraugo į antivyriausybinius protestus. Šeštadienio pavakarę Ukrainos Aukščiausioji Rada atstatydino prezidentą V. Janukovyčių ir paskelbė neeilinių rinkimų datą - gegužės 25-ąją.

Ragina Ukrainą kreiptis į TVF pagalbos

JAV iždo sekretorius Jacobas Lew ir partijos "Batkivščina" lyderis Arsenijus Jaceniukas aptarė telefonu galimą Ukrainos kreipimąsi į Tarptautinį valiutos fondą (TVF) dėl paramos, informuoja "Reuters".

J. Lew prašo Ukrainos valdžios atnaujinti derybas su TVF kiek įmanoma greičiau, iškart po to, kai šalyje bus suformuota pereinamoji vyriausybė.

Kiek anksčiau TVF vadovė Christine Lagarde buvo pareiškusi, kad TVF pasirengęs suteikti paramą Ukrainai, jeigu šalies valdžia kreipsis į jį.

Didžiosios Britanijos iždo kancleris George’as Osborne’as taip pat pareiškė, kad Didžioji Britanija kartu su kitomis Vakarų šalimis pasirengusi suteikti finansinę paramą Ukrainą. Tiksli suma, kurią Didžioji Britanija, kitos šalys ir tarptautinės finansinės organizacijos pasirengusios skirti Ukrainai, neskelbiama.

"Pagrindinis prioritetas yra politinis stabilumas ir tvarkos Kijevo ir kitų šalies miestų gatvėse sugrąžinimas", - pareiškė G. Osborne’as.

Naujajai Ukraino vyriausybei – 20 mlrd. eurų

Europos Sąjunga (ES) pasirengusi skirti naujajai Ukrainos vyriausybei 20 mlrd. eurų reformoms vykdyti. Apie tai pareiškė Europos Parlamento (EP) Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Elmaras Brokas.

"Mano įsitikinimu, kai bus suformuota naujoji Ukrainos vyriausybė, ES galės nedelsdama skirti 20 mlrd. eurų paramą ir taip išgelbėti šalį nuo nemokumo", - paaiškino parlamentaras

Jis pastebėjo, kad ES parama bus skirta "tam, kad šalyje būtų sukurtos geresnės ekonominės sąlygos" ir "pasirengta Asociacijos sutarties su ES pasirašymui".