Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) antradienį, kaip skelbė žiniasklaida, sulaikė vieną turtingiausių Lietuvos verslininkų R. Stonį.

Kauno apygardos prokuratūra atlieka didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl stambaus masto PVM sukčiavimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo veikiant organizuotoje grupėje. Atlikus per 30 kratų sulaikyti 5 įtariamieji, tarp jų ir galimas organizatorius – 13 kartų teistas už panašius finansinius nusikaltimus, pranešė FNTT. BNS žiniomis, pagrindiniu nusikalstamos veiklos organizatoriumi teisėsauga laiko anksčiau trylika kartų už įvairius finansinius teistą Mindaugą Žalimą.

Trečiadienį Kauno prokuratūra spaudos konferencijoje nepatvirtino ir nepaneigė, ar R. Stoniui pareikšti įtarimai atliekame ikiteisminiame tyrime dėl galimo sukčiavimo stambiu mastu, nepatikslino, koks buvo R. Stonio vaidmuo. BNS žiniomis, vienintelis iš įtariamųjų, kurio suimti prokuratūra neprašo, yra energetikos srityje dirbantis verslininkas R. Stonys.

Šis verslininkas yra garsus savo veikla gamtinių dujų, naftos gavybos, Kauno regiono šilumos tiekimo sektoriuose.

„Delfi“ bandė susisiekti su R. Stoniu, tačiau turimas telefono numeris buvo išjungtas.

R. Stonys yra Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) savininkas, anksčiau jis kontroliavo bendrovę „Dujotekana“, kuri buvo viena didžiausių Rusijos koncerno „Gazprom“ dujų importuotojų Lietuvoje.

Tačiau jo pavardė buvo minima ir anksčiau įvykusiuose skandaluose.

„Dujotekana“ dalijo paramą politikams

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) dar 2006 metais atlikdamas Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos tyrimą pareikalavo, kad departamentas jiems pateiktų 12 analitinių pažymų, neva atskleidžiančių verslo, interesų grupių daromą įtaką politikams ir valstybės tarnautojams. Tuomet buvę VSD vadovai tą padaryti atsisakė, motyvuodami galiojančiais teisės aktais.

2007 metais paviešintose NSGK atlikto tyrimo išvadose „Dujotekana“ nepalankiame kontekste buvo susieta su užsienio specialiosiomis tarnybomis.

2010 metais R. Stonys grasino Valstybės saugumo departamentui teismais, jei bus paviešintos saugumiečių pažymos, kuriose jis tuo metu buvo minimas kaip tuometinis „Dujotekanos“ vadovas.

Po 7 metų paaiškėjo, kad „Dujotekana“ ir R. Stonio pažįstami rėmė daug politikų.

„Delfi“ anksčiau aprašė paviešintus Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimo išvadų dokumentus, kurie parodė sąsajas, prieš dešimtmetį vadintas grėsme Lietuvos valstybei. R. Stonys buvo nurodomas kaip geras Aleksandro Šurymovo pažįstamas, o pastarasis asmuo buvo vienas iš „Baltic holding“ savininkų, anksčiau dirbęs „Gazprom“. Ši verslo grupė, kaip tuomet nustatyta, rėmė politines partijas. R. Stonys, A. Šurymovas, Antanas Bosas ir Sigitas Paulauskas dalyvavo įvairiose rusiškų dujų pardavimo Lietuvai schemose.

O 2017 metais VSD teiktuose atsakymuose tuometiniam Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Vytautui Bakui dėl parlamentaro Mindaugo Basčio apkaltos, buvo teigiama, kad „Dujotekana“ buvo parėmusi daugelį Lietuvos politinių partijų, tačiau 2013 m. prasidėjus akcininkų konfliktams rėmimas nutrūko.

VSD duomenimis 2004 m. „Dujotekana“ ir/arba tuo metu R. Stonio valdyta „Geonafta“ Seimo rinkimuose skyrė po 37,5 tūkst. litų LSDP, Tėvynės Sąjungai, Naujajai Sąjungai, Lietuvos lenkų rinkimų akcijai, 50 tūkst. litų – Valstiečių ir naujosios demokratijos partijų sąjungai.

Atskirai 100 tūkst. litų buvo skirti Vilijai Blinkevičiūtei, 30 tūkst. litų – Kazimirai Danutei Prunskienei.
Europos parlamento rinkimuose 100 tūkst. eurų „Dujotekana“ parėmė Naująją sąjungą, 50 tūkst. litų – Valstiečių ir naujosios demokratijos partijų sąjungą.

Vien 2004 m. įvairioms politinėms kampanijoms finansuoti „Dujotekana“ išleido 550 tūkst. litų.
Dar įmonė rėmė įvairius leidinius, viešąsias ir mokslo įstaigas.

M. Basčio apkalta buvo surengta dėl ryšių su vienu iš „Dujotekanos“ akcininkų KGB darbuotoju Piotru Vojeika. Dalis pažymoje esančios informacijos uždengta, su ja galima susipažinti čia.

„Dujotekanoje“ susipykus akcininkams kilo teisinis ginčas dėl pagrindiniam akcininkui R. Stoniui suteiktos daugiau kaip 7 mln. eurų paskolos.

Vilniaus apygardos teismas 2017 m. gegužės 23 dieną atmetė smulkiųjų „Dujotekanos“ akcininkų Vladimiro Orechovo ir Piotro Vojeikos skundus, kurie iš R. Stonio siekė „Dujotekanos“ naudai priteisti 6,806 mln. skolos ir 2,22 mln. eurų palūkanų. 2019 metų birželį skelbta, kad KTE savininkas R. Stonys taikiai susitarė su Kipre registruota įmone „Restoni Trading“ dėl 8 mln. eurų skolos grąžinimo.

Jau rašyta, kad „Dujotekana“ nuo 2008 metų „Gazprom“ dujas importavo per Šveicarijos bendrovę „LT Gas Stream“ – sutartis su ja turėjo galioti iki 2020 metų, tačiau 2018 metų rudenį bendrovė ją nutraukė ir ieškojo naujų verslo galimybių.

Andrius Kupčinskas

Buvę R. Stonio verslo partneriai teigė, kad jis kontroliuoja tarpininkę „LT Gas Stream“. 2017 metais skelbta, kad KTE ir viena didžiausių Kinijos energijos gamintojų.

UAB „Dujotekana“ prezidento pareigas R. Stonys ėjo 2002-01-23– 2010-11-09, valdybos pirmininko pareigas – nuo 2001-09-27 iki 2015-05-29, rodo Registrų centro duomenys.

Šiuo metu tarp bendrovės akcininkų R. Stonio nėra, bendrovę valdo keturi akcininkai: „Restoni Trading LTD“, Rima Stonienė, Vladimir Orechov, Piotras Vojeika, nurodoma Registrų centre.

„Žiežmarių gėlės“ brovėsi į valstybės žemę

R. Stonys netiesiogiai kontroliuoja bendrovę „Žiežmarių gėlės“.

Ši bendrovė dar 2017 metais turėjo problemų dėl nelegalių statybų – keturi jai priklausę šiltnamiai, kaip tuomet nustatė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI), buvo nelegalūs, dalis jų pateko į valstybinę žemę ir kultūros paveldo teritoriją.

Kaip tuomet rašė „Delfi“, įmonės „Žiežmarių gėlės“ vadovybėje sėdėjo politikai – direktorius buvo socialdemokratas, Kaišiadorių rajono politinis veikėjas, Marius Muižinikas. Įmonėje „Žiežmarių gėlės“ pirkimų - pardavimų vadove dirba ir netoliese privačias nelegalias statybas vykdžiusi politiko žmona Milda Muižinikienė. R. Stonio ir M. Muižiniko žmonos yra seserys.

R. Stonys jam priklausiusioje įmonėje „Žiežmarių gėlės“ valdybos nario pareigas ėjo 2009-11-20 – 2016-10-31. Šią bendrovę R. Stonio kontroliuojama „Etelipsus“ valdo nuo 2010-12-28.

Kupčinskas prisimena konfrontaciją: nenustebo

„Pernelyg nenustebau, išgirdęs šią naujieną“, – apie R. Stonio sulaikymą įtariant finansiniais nusikaltimais portalui „Delfi“ sakė parlamentaras, buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Vadovaujant Kaunui 2007 – 2015 metais jam teko konfrontuoti su termofikacinę elektrinę (KTE) valdžiusiu R. Stoniu. Miestas tuomet siekė nutraukti šilumos tiekimo sutartis su elektrine ir liberalizuoti šilumos tiekimo rinką.

„Laikotarpis prieš 2012 metus buvo pakankamai karštas, netrūko įvairių įvykių. Vyko elektrinės perpardavimo reikalai, buvo bandymų spausti miestą, kad dar 10 metų būtų pratęsta šildymo sutartis su KTE. Buvo įvairių aspektų, bet spaudimą atlaikėme ir miestas išsivadavo iš monopolinių gniaužtų.

Kauno savivaldybės taryba, „Kauno energija“ priėmė sprendimus, šios sutartys buvo nutrauktos ir daugiau nebetęsiamos“, – minėjo buvęs Kauno meras A. Kupčinskas bei konstatavo, jog sprendimas liberalizuoti šilumos rinką galiausiai pasiteisino, šildymo kainos šiuo metu mieste yra vienos mažesnių.

A. Kupčinskas prisiminė, jog tekę tiesiogiai bendrauti su pačiu R. Stoniu, kuris, anot jo, miesto politikams žadėjo vos ne „aukso kalnus“.

„Tačiau šie argumentai neįtikino. Kita vertus, tuo metu vyko prieš savivaldybę nukreipta kampanija: buvo užsakinėjami atitinkami straipsniai, sakoma, kad miestas sušals, jeigu sutartis su KTE nebus pratęsta. Buvo bandymų kurti bauginimo atmosferą, juolab, kad šilumos politikos aspektus ne visi ir supranta“, – prisiminė Seimo narys A. Kupčinskas.

KTE parduoti nuspręsta dar 2002 metais, kai miestui vadovavo tuometis meras, socialdemokratas Giedrius Donatas Ašmys.

Už 116,5 mln. litų šilumą bei elektros energiją gaminanti elektrinė atiteko konkursą laimėjusiam Rusijos bendrovės „Gazprom“, Lietuvos įmonės „Dujotekana“ ir JAV įmonės „Clement Power Venture Inc.“ konsorciumui, jo įsteigtai bendrovei „Kauno termofikacinė elektrinė“.

„Tuomet, dėl neva gręsiančio bankroto „Kauno energijai“ ir buvo pardavinėjamas „aukso kiaušinis“. Ji parduota „Gazpromui“, kuris žadėjo vos ne pusę milijardo litų investicijų. Tačiau tų investicijų neįvykdė“, – sakė A. Kupčinskas.

Pardavus elektrinę miestas įsipareigojo 10 metų (iki 2012m.) pirkti ne mažiau 80 proc. Kaunui reikalingos šilumos už KTE nustatyta kainą.

2012 m. miesto savivaldybės taryba nesutiko dar 5 metams pratęsti sutarties ir įpareigojo jos valdomą „Kauno energiją“ investuoti į atsinaujinančius energetikos šaltinius.

Turi akcijų „Foksitoje“, kuri bylinėjosi su energetikos inspekcija

R. Stonys su sutuoktine nuo 2020 m. lapkričio nurodomi šilumos gamybos bendrovės UAB „Foksita“, valdančios kogeneracinę jėgainę Kaune, bendrasavininkiais. Šią bendrovę taip pat kontroliuoja Kipre registruota „Aliases LTD“ ir kitas fizinis asmuo.

Anksčiau skelbta, kad „Foksita“ po bylinėjimosi gauna didesnį nei rinkoje skatinamąjį tarifą, kuris galios 12 metų, ši parama teikiama iš viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) biudžeto.

Kaip anksčiau skelbta, „Foksitos“ ginčas su Valstybine energetikos inspekcija kilo inspekcijai nepratęsus „Foksitai“ 2015 m. išduoto elektros gamybos leidimo ir skirtingai interpretavus, kiek darbų atlikta kogeneracinėje jėgainėje.

Norint pratęsti statybos leidimą, turi būti atlikta bent 50 proc. jėgainės darbų, o inspekcija laikėsi pozicijos, kad tiek atlikta nėra. Tuo tarpu „Foksita“, remdamasi auditorių išvadomis, teigė, kad prašymo pratęsti leidimą metu jau buvo atlikta per 70 proc. projekto darbų. Teismas atmetė inspekcijos argumentus ir pripažino, kad sprendimas nepratęsti leidimo buvo neteisėtas.

Dalyvavo daugelyje verslų

R. Stonys buvo aktyvus stambių įmonių valdybų ir kitų valdymo organų dalyvis.

Registrų centre pateikiama dešimtys įrašų, kuri jis nurodomas ėjęs įvairias vadovaujančias pareigas. Pateikiame daugumą iš jų.

Dirbo su Vakarų medienos grupe

Dalis verslų, kuriems pastaruoju metu R. Stonys vadovavo, susiję su Vakarų medienos grupe.

R. Stonys 2013-05-08 – 2015-10-20 buvo UAB „Apatas“ valdybos pirmininku – šią bendrovę kontroliuoja „VMG HOLDINGS LIMITED“, kuri kontroliuoja ir Vakarų medienos grupę.

Taip pat valdybos pirmininku R. Stonys buvo UAB „Klaipėdos aerouostas“ (nuo 2013-05-08 iki 2016-05-09) – tarp šios bendrovės akcininkų yra „VMG Holdings Limited“, „Apatas“ ir kiti fiziniai asmenys.

UAB „Klaipėdos avialinijos“ valdybos pirmininku R. Stonys buvo nuo 2013-05-08 iki 2016-04-19, šią įmonę taipogi kontroliavo „VMG Holdings Limited“, vėliau ji prijungta prie „Klaipėdos aerouosto“.

UAB „Vakarų medienos grupė“ valdybos nariu R. Stonys buvo nuo 2002-08-05 iki 2004-09-09.

Grupei priklausančios AB „Klaipėdos mediena“ valdybos nariu R. Stonys buvo nuo 2003-01-31 iki 2005-04-29.

Grupei priklausančios UAB „Sakuona“ valdybos nariu R. Stonys buvo 2003-01-06 – 2004-07-23.

Priklauso dar kelios įmonės

Nuo 2009-12-01 R. Stonys kontroliuoja UAB „Braitas“ akcijas, ši bendrovė yra likviduojama, nurodo Registrų centras.

Netiesiogiai verslininko R. Stonio kontroliuojamos „Kauno elektrinės“ akcijas valdo bendrovės su R. Stoniu siejamos „Braitas“, „Smeltaitė“ ir Kauno termofikacinė elektrinė. „Kauno elektrinės“ direktoriumi R. Stonys buvo nuo 2008-02-01 iki 2011-01-18, o valdybos nario pareigas ėjo nuo 2007-09-18 iki 2013-03-07.

Nuo 2016-06-16 iki 2018-09-17 R. Stonys buvo nurodytas vieninteliu bendrovės UAB „Smeltaitė“ akcininku, vėliau jos kontrolė perleista Kauno termofikacinei elektrinei.

Iki šiol R. Stonys eina geležinkelių transporto įmonės UAB „Medial Trans“ valdybos pirmininko pareigas, į kurias buvo paskirtas 2005-06-08. Šios įmonės savininku nurodomas Marius Stonys.

Nuo 2008-12-22 R. Stoniui priklauso ir UAB „Etelipsus“, šiai bendrovei vadovavo ir vadovauja kiti asmenys.

UAB Kauno termofikacijos elektrinės valdybos pirmininku R. Stonys buvo 2013-03-14 – 2015-06-18, o valdybos nario pareigas eina iki šiol. Nuo 2015-12-07 šios bendrovės akcijų savininkė yra „Energy Capital Holdings PTE. LTD“

Kita veikla iki 2010 metų

Nuo 1995 kovo 23 d. iki 2003 m. balandžio 4 d. R. Stonys ėjo „Grigeo Klaipėda“ (anksčiau „Klaipėdos kartonas“) valdybos pirmininko pareigas.

Laivų krovos AB „Klaipėdos smeltė“ generaliniu direktoriumi R. Stonys buvo nuo 1998-11-23 iki 2000-09-26, o valdybos nariu – nuo 1998-09-30 iki 2003-05-15. Šios įmonės kontrolinį akcijų paketą (apie 96 proc.) kontroliuoja „Terminal Investment Limited Sarl“.

Lietuvos ir Danijos UAB „Minijos nafta“ valdybos pirmininku R. Stonys buvo nuo 2001-04-24 iki 2005-09-15 ir nuo 2005-12-20 iki 2006-09-21. Taip pat valdybos nario pareigas bendrovėje ėjo 2005-09-15 – 2005-12-20. Šią bendrovę šiuo metu kontroliuoja „Lotos Geonafta“ ir „Odin Energi“ A/S.

2003-09-23 – 2006-06-05 buvo AB „LOTOS Geonafta“ (anksčiau „Geonafta“) valdybos narys. Šią įmonę šiuo metu kontroliuoja Lenkijos grupė „Lotos“.

Du kartus, 2000-07-14 – 2006-03-31, o taip pat 2006 m. kovo 31 d. – gegužės 26 d., buvo AB „Naftos gavyba“ valdybos nariu.

AB „Klaipėdos kranai“ valdybos nariu buvo nuo 2003-04-11 iki 2003-09-30.

UAB Centrinis Klaipėdos terminalas, kurį šiuo metu kontroliuoja koncernas „Achemos grupė“, valdybos nariu R. Stonys buvo nuo 1998-09-16 iki 2002-09-19.

UAB „Dunetton“ valdybos nariu buvo nuo 2004-08-25 iki 2004-12-21.

UAB „Fortis Energy“ bendrovės valdybos nariu R. Stonys buvo 2006-10-11 – 2007-05-10.

UAB „IKEA Industry Lietuva“ (anksčiau – „Girių bizonas“) valdybos nariu jis buvo 2003-01-09 – 2005-05-25.

UAB „LEZ projektų valdymas“ (anksčiau UAB Laisvųjų ekonominių zonų vystymo centras) valdybos nariu R. Stonys buvo 1998-09-22 – 2006-03-09.

UAB „Odanata“ valdyboje jis buvo nariu nuo 2002-02-22 iki 2007-06-18.

UAB „Vėjo gūsis“ vieninteliu akcininku R. Stonys buvo 2007-08-07 – 2009-05-28, vėliau ji perleista „Stemma Group“, o šiuo metu bendrovė priklauso „Ignitis renewables“.

UAB „Degalų prekyba“ valdybos pirmininku jis buvo 1997-12-01 – 2001-04-13.

Naftos ir durpių išgavėjos UAB „Gelmių turtai“ valdybos pirmininko pareigas R. Stonys ėjo 2003-04-17 – 2008-01-09, po to bendrovė buvo išregistruota.

UAB Klaipėdos jūrų krovinių kompanijoje „Bega“ R. Stonys nuo 1999-04-29 iki 2003-04-25 buvo valdybos nariu.

UAB „Krovinių terminalas“ valdybos nariu jis buvo 2003-06-06 – 2006-04-03.

Buvo 2004 m. gegužės 13 dieną išregistruotos bendrovės „Kuršių statyba“ valdyboje.

UAB „Litbriga“, kuri išregistruota, R. Stonys 1999-04-28 – 2003-09-02 ėjo valdybos nario pareigas.

UAB „Pamario Aitvaras“, kuri išregistruota, R. Stonys 1995-03-20 – 1999-04-07 ėjo stebėtojų tarybos nario pareigas.

1995-03-20 – 1997-03-20 Stebėtojų tarybos nario pareigas ėjo UAB „Solvingė“

UAB „Stella Vitae“ ir partneriai bendrovėje, kuri išregistruota, nuo 1997-05-16 iki 2009-10-06 R. Stonys ėjo valdybos nario pareigas.

Jis taip pat nurodomas išregistruotos draudimo kompanijos „Censum“ ir jos atstovybių valdybos nariu.

Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos labdaros ir paramos fonde valdybos nariu buvo 2002-01-21 – 2004-11-16.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)