Kijevas ir Briuselis pernai rugsėjį susitarė atidėti laisvos prekybos sutarties tarp ES ir Ukrainos įsigaliojimą iki 2015 metų pabaigos, Rusijai pagrasinus įvesti importo tarifus ukrainietiškoms prekėms, jeigu sutartis bus įgyvendinta. Rusija tvirtina, kad laisvosios prekybos sutartis pakenktų jos ekonomikai, nes leistų Ukrainai eksportuoti pigesnius europietiškus produktus į Rusiją, kurie būtų pardavinėjami žemesnėmis kainomis nei vietos produkcija.

„Trišalės derybos tarp ES, Ukrainos ir Rusijos bus atnaujintos kitą savaitę, siekiant rasti praktinį sprendimą dėl laisvosios prekybos sutarties įgyvendinimo, – sakė Europos Komisijos atstovas spaudai Danielis Rosario per spaudos konferenciją. – Šios procedūrinės derybos vyks Briuselyje kitą savaitę pirmadienį ir antradienį, tikimės, kad šis bendradarbiavimas labai greitai peraugs iš procedūrinio į politinį lygmenį“.

Kaip anksčiau skelbė AFP agentūra remdamasi EK šaltiniu, derybų, pastarąjį kartą vykusių pernai rugsėjį, atnaujinimas „yra labai teigiamas poslinkis“.

Pernai birželio pabaigoje ES lyderiai pasirašė asociacijos sutartis su Ukraina, Gruzija ir Moldova. Rusija pasmerkė jas, tvirtindama, kad šių sutarčių pasirašymas daro žalą jos ekonominiams interesams ir yra kišimasis į jos įtakos zoną.