Vyriausybė trečiadienį priėmė naujus ribojimus, kurie įsigalios nuo rugsėjo 13 dienos: be galimybių paso nebebus galima gauti daugelio nebūtinųjų paslaugų, lankytis maitinimo įstaigose, didesnėse parduotuvėse ir pan.

Iki tol laiko nuo pirmadienio ims galioti pereinamasis laikotarpis, kurio metu galios griežtesni saugumo reikalavimai. Kaip informavo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), siūloma nuo kitos savaitės maitinimo įstaigose leisti klientus sodinti tik po du prie vieno staliuko. Viešbučiuose būtų draudžiamas švediškas stalas.

Kino teatrų, barų, dalies restoranų atstovai kalba, kad galimybių paso prašys iškart, kai tik galės.
Reikalavimai veikloms iki rugsėjo 13 dienos

Haroldas: esame visiškai už galimybių pasą

Klubus ir kitas pasilinksminimo įstaigas jungiančio Vilniaus naktinio aljanso (VNA) pirmininkas Markas Adamas Haroldas patikina, kad ribojimų jau niekas nenori, todėl prašyti galimybių paso – geresnė išeitis.

„Mes sakome, kad esame visiškai už galimybių pasą, jeigu galime veikti be ribojimų, be atstumų, be kaukių. Tokių sprendimų mes ir prašėme, mes to norėjome. Dabar tikriausiai daugiau žmonių eis skiepytis dėl tos motyvacijos, ir mums nereikės dar vieno uždarymo ir finansinių subsidijų“, – sako M. A. Haroldas.

Čia pat jis įspėjo, kad jei vis tik barų laiką, lankytojų skaičių vėl tektų riboti, tuomet įstaigos vėl prašytų finansinės paramos: „Negalima tiesiog uždaryti mūsų verslą“.

M. A. Haroldas, kad dauguma barų jau kitą savaitę gali prašyti galimybių paso.

„Sunku įsivaizduoti, kaip baras pasirinktų atsidaryti ir aptarnauti tris klientus – tai yra nuostolinga veikla. Nežinau, kas tai pabandys“, – vertino M. A. Haroldas.
Markas Adamas Haroldas

Aljanso vadovas iš Vyriausybės prašo daugiau kontrolės, kad visos įstaigos laikytųsi esamų ir būsimų reikalavimų, kadangi ne visi barai jų paiso.

„Jau daugiau nei metus esame primygtinai prašę, kad būtų kontrolės mechanizmas: kad būtų slapti pirkėjai, kad būtų skiriamos reikšmingo dydžio baudos už grubius pažeidimus, galima net suspenduoti alkoholio licenciją tiems, kurie pažeidžia grubiai. Mes daug kartų matėme, kad išeina naujas taisyklių sąrašas, bet nėra kontrolės. Yra barų, kurie neatsakingi, jie piktnaudžiauja dėl Vyriausybės aplaidumo“, – vertina M. A. Haroldas.

Jis paaiškina, kad nesąžiningi verslai tokiu atveju įgyja konkurencinį pranašumą: „Mes tikrai laikysimės visų taisyklių, tikrinsim galimybių pasus, mūsų nariai veiks pagal taisykles. Mes nebijome inspekcijų, mes nebijome slaptų pirkėjų, bet kur tie slapti pirkėjai? Dėl mokesčių yra slapti pirkėjai, o dėl mirtino viruso – nėra. Mes to visiškai nesuprantame ir norime, kad visi būtų kontroliuojami“.

Amber Food“, kuri valdo tokius restoranų tinklus kaip „Charlie Pizza“, „La Crepe“, „Katpėdėlė“ ir kt., vadovas Gediminas Balnis tikisi, kad verslas turės galimybę pasirinkti toje pačioje įstaigoje vienas patalpas skirti tik asmenims su galimybių pasais, o kitas – be jų.

„Turime Vokiečių g. patalpas per tris aukštus – kalbamės, kad galėtume vieną aukštą arba patalpą skirti visiems, kur galės susėsti po 2 asmenis, be galimybių paso, o, tarkime kitą aukštą skirti tik lankytojams su galimybių pasu. Yra žmonių, kurie nori jaustis saugiai, kad, pagal galimybes galėtų rinktis tik jiems skirtas patalpas“, – vertina G. Balnis.
Gediminas Balnis

Anot jo, artimiausiu metu galimybių pasus rinksis brangesni restoranai taip pat tie, kurie specializuojasi gimtadienių ir kitų švenčių, banketų organizavime, taip pat neturintys lauko staliukų.

„Tačiau dauguma, prekybos centruose esantys restoranai, per pereinamąjį laikotarpį iki rugsėjo 13 dienos rinksis veikti be galimybių paso. Žmonėms sunku ir planuoti – jei turi lauko staliukus, o prasideda lietus, na tai kad ir po du asmenis, bet jie vis tiek turės galimybę persėsti į vidų ir pabaigti valgyti. Tik norime padėkoti, kad sprendimai nebuvo tiesmuki, mums buvo palikta galimybė rinktis“, – vertina G. Balnis.
karantinas

Kino teatrai kol kas gyvena nežinioje: prašys galimybių paso iškart, kai tik galės

Kino teatrų atstovai patikina, kad ilgai laukė galimybės leisti lankytojams nusiimti kaukes, užsisakyti spragėsių ar gėrimų.

„Laukiame, ką ponai pasakys, tiksliau parašys, perskaitysime, ir jeigu parašymas sutaps su jų žodžiais, tai kino teatrai kiek įmanoma greičiau pereis prie darbo su pasais“, – sako „Forum Cinemas“ kino teatrus valdančios įmonės Lietuvoje vadovas Gintaras Plytnikas.

Jam iki šiol nėra aišku, kokie galėtų būti ribojimai kitą savaitę – iki šiol operacijų centro vadovo sprendimai dar nėra išleisti.

„Šitoje karalystėje mes girdime įvairių nuomonių: kartais penktadienį girdime vieną, pirmadienį antrą, o trečiadienį matome išrašą trečią. Tai jeigu visos nuomonės pirmadienį bus rašte sudėtos, ir bus taip, kaip žadama, tuomet mes kuo greičiau paleisime darbą su galimybių pasais. Esame Vyriausybei ir ypač SAM minėję, kad mes jau nuo liepos vidurio buvome pasirengę dirbti su GP. Tik tiek, kad buvome diskriminuojami ir niekas nepaisė mūsų norų ir pasirengimo, ir mūsų žiūrovai buvo atpirkimo ožys – ar su GP, ar be GP, viskas tas pats“, – G. Plytnikas.

Multikino“ rinkodaros vadovas Raimundas Bilinskas taipogi tikino, kad pirmiausia reikia sulaukti sprendimų raštu.

„Norime sulaukti visų raštų, kad galėtume įvertinti, nuo kada galime greičiausiai pradėti veikti su galimybių pasais. Mes su valdžios atstovais jau esame ta tema diskutavę ir anksčiau, dar birželio mėnesį, ir tikėjomės galimybių pasus į savo į veiklas įsivesti šiek tiek anksčiau. Tai dabar tiesiog reikia sulaukti operacijų vadovo nutarimų, kaip GP turės tiksliai būti tikrinamas, kokia veikla galima, negalima, kokie ribojimai, jeigu jie lieka, ir t.t.“ – paaiškino R. Bilinskas.

Norėtų 4 žmonių prie staliuko

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė sako, kad derybos su Vyriausybe dėl ribojimų vyksta iki paskutinės dienos.

„Mums patiko tai, kad žadėjo mūsų sektoriui leisti anksčiau nei rugsėjo 13 dieną įvesti tuos galimybių pasus. Tai panašu, kad dabar yra alternatyva, bus ir laiko pasiruošti. Dar derinamės su dviem ministerijomis, kad jei bus ribojama veikla, su atstumais ir visais saugumo reikalavimais, kad būtų galima vestuves, gimtadienius, ar kitus renginius su galimybių pasu organizuoti jau dabar“, – sako E. Šiškauskienė.

Tiesa, ji nemano, kad daug sektoriaus įmonių jau nuo pirmadienio pasirinktų veikti tik su galimybių pasais.

„Na žinote, kai alternatyva, arba galimybių pasas, arba uždaryti verslai, tai mes renkamės galimybių pasus, be abejonės“, – patikina E. Šiškauskienė.
Evalda Šiškauskienė

Ji patikina, kad viešbučiuose svečiai kaip gyveno, taip ir gyvens toliau, čia saugumo reikalavimai buvo įprasti, prie to prisitaikiusios ir įstaigos, ir klientai.

Vyriausybė išgirdo dėl švediškų stalų, kad saugiais atstumais, ne patys lankytojai, o darbuotojai įdėtų patiekalus prie švediško stalo. Tai mus tenkina, nes maitinimas su meniu, ypač rajonuose, būtų katastrofa. Tikrai Vyriausybė į daug ką atsižvelgė, mes dar šnekamės. Atsižvelgė ir į restoranus – norėjo jiems galimybių pasus įvesti anksčiau, prekybos centrams – vėliau, tai sudėtingai veiktų, nes paso nereikėtų įeinant į prekybos centrą, bet reikėtų įeinant į restoraną. Į tai irgi atsižvelgė“, – vardija E. Šiškauskienė.

Vis tik ji laikytųsi pozicijos, kad 2 asmenys prie vieno staliuko yra per griežtas ribojimas.

„Aišku, mums truputį blogai – saugiais atstumais galėtų būti ir iki 4 žmonių. Staliukai būna įvairių dydžių, kur jie maži, tikrai niekas nesigrūs. Ir baudos didelės – tai privers verslą laikytis reikalavimų. Restoranai ir viešbučiai tikrai yra pasiruošę, ir darbuotojai, ir svečiai, jau nebekyla problemų“, – kalbėjo asociacijos vadovė.

Ji įsitikinusi, kad galimybių pasas pasiteisins labiau nei pirmadienį, kadangi šiuo metu jį gauti gali dauguma žmonių. Tarp viešbučių restoranų darbuotojų „labai nedidelis procentas nenori skiepytis, bet visada yra alternatyva darytis testą“.

Sporto klubai viliasi, kad pasų prireiks nuo rugsėjo 13-osios

Sporto klubų tinklų „Impuls“, „Lemon Gymn“ direktorius Vidmantas Šiugždinis viliasi, kad kitą savaitę lankytojams niekas nesikeis, o galimybių paso prireiks rugsėjo 13-ąją, kai įsigalios trečiadienį patvirtinti ribojimai.

„Atrodo, kad pagal paskutinius Vyriausybės nurodymus, sporto klubai rugsėjo 13 dieną turės dirbti tik su GP. Ir jei taip iš tikrųjų bus įtvirtinta operacijų vadovo nurodymuose, tada, sakyčiau, gerai, kad Vyriausybė išgirdo ir neišskyrė sporto klubų į kažkokią atskirą paslaugų grupę. GP naudosime visi kartu, vienu metu skirtingose veiklose. Lyg ir pozityvus žingsnis“, – kalba V. Šiugždinis

Jis išsakė lūkestį, kad gyventojai susipras ir kuo greičiau pereis į „imunizuotos visuomenės fazę“

„Sporto klubams buvo sudėtingas laikotarpis, ne sezonas. Dabar, prasidedant sezono metui, mes matome iš Latvijos sporto klubų patirties, kad pakankamai lėtai auga klientų kiekis, užtrunka vakcinavimas, Kol žmonės bus visiškai vakcinuoti dviem vakcinomis – tai užtrunka. Norisi, kad tai vyktų kuo greičiau, kad aktyviuoju sezonu, tai yra, nuo spalio iki kovo, galėtume dirbti su kuo didesne auditorija“, – sako V. Šiugždinis.
Asociatyvi nuotr.

Jis pripažino nematąs kitokios galimybės po rugsėjo 13-osios, nei galimybių pasas.

„Mes jau irgi nebematome, kad būtų kažkoks kitas sprendimas, Tiesiog atrodo, kad reikia visiems susikaupti, susitelkti, ir pereiti šį laikotarpį. Mes kaip įmonė skatiname savo darbuotojus bei trenerius, kuo greičiau imunizuotis, jau esame viršiję 80 proc. savo personalo. Taip pat skatiname ir klientus, todėl daliname jiems nemokamus apsilankymus pasiskiepijus. Tiesiog siekiame, kad visi kuo greičiau jaustųsi saugūs, tame tarpe ir sportuodami, kad gerintų savo sveikatą“, – kalbėjo V. Šiugždinis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (407)