Vyriausybė trečiadienį palaimino naujus ribojimus asmenims, neturintiems Galimybių paso, nuo rugsėjo 13 dienos. Tačiau dalis ribojimų įsigalioja jau pirmadienį – tą apibrėš operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio sprendimai, kurie dar nepaskelbti.

Verslo įmonės, kaip informavo Vyriausybė, jau nuo rugpjūčio 16 d. iki rugsėjo 13 dienos, pereinamuoju laikotarpiu, galės pasirinkti: arba aptarnauti visus, arba tik galimybių pasą turinčius klientus, nelaukiant ribojimų įsigaliojimo rugsėjo 13 d. – tai suteiks daugiau laisvės veikti.

Griežtesni ribojimai numatomi veiklai, teikiamai be galimybių paso.

Už reikalavimų nesilaikymą gresia baudos nuo 1500 iki 6000 eurų.

Kavinėse – po du prie staliukų

Viešojo maitinimo sektoriui – kavinėms, restoranams, barams, ir pan. – numatyti papildomi ribojimai susiję su prie vieno staliuko sėdinčių asmenų skaičiumi, taip pat apsaugos priemonėmis.

Viduje prie vieno stalo galės sėdėti ne daugiau nei 2 asmenys arba vienos šeimos nariai. Lauke prie vieno stalo leidžiama sėdėti ne daugiau nei 5 asmenims arba vienos šeimos nariams, būsimą ribojimą „Delfi“ pateikė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Privaloma: nevalgant dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugines kaukes, užtikrinti saugų 2 m atstumą tarp klientų arba 1 m atstumą ir pertvarą, užtikrinti sąlygas tinkamas rankų higienai, vėdinti patalpas, dezinfekuoti paviršius, pateikti informaciją apie privalomus bendruosius higienos ir saugos reikalavimus“, – rašoma SAM) išaiškinime.

Taip pat draudžiama į darbą atvykti, ar gauti paslaugas asmenims, kurie serga.

Jei maitinimo įstaigos rinktųsi veikti tik su Galimybių pasu, tuomet asmenų skaičius prie staliukų būtų neribojamas, būtų galima maistą teikti savitarnos principu, tačiau būtų rekomenduojama dėvėti apsaugines kaukes, laikytis saugaus dviejų metrų atstumo.
Reikalavimai veikloms iki rugsėjo 13 dienos

Prekyboje ir paslaugose – atstumai, kaukės

„Dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugines kaukes, uždarose erdvėse laikytis saugaus 2 m atstumo, užtikrinti sąlygas tinkamai rankų higienai, valdyti darbuotojų srautus, dažnai vėdinti patalpas, dezinfekuoti paviršius, pateikti informaciją apie privalomus bendruosius higienos ir saugos reikalavimus“, – rašoma Sveikatos apsaugos ministerijos išaiškinime.

Darbuotojams draudžiama atvykti į darbą ar gauti paslaugą, jei sergama.

Su galimybių pasu – visos veiklos ir paslaugos leidžiamos, išskyrus numatytas išimtis, taipogi rekomenduojamos kaukės, 2 metrų atstumai, srautų kontroliavimas.

Viešbučiams – maitinimo grafikai, kaukės

Apgyvendinimo įstaigos nuo pirmadienio turės užtikrinti griežtesnį neskiepytų, imuniteto neturinčių, ir nesitestavusių klientų maitinimą, arba rinktis aptarnauti tik klientus su galimybių pasu.

„Privaloma: nustatyti maitinimo grafiką, bendrose erdvėse laikytis saugaus 2 m atstumo, dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugines kaukes, užtikrinti tinkamas sąlygas rankų higienai, dezinfekuoti paviršius, dažnai vėdinti patalpas. Draudžiama: teikti maitinimą savitarnos principu“, – rašo SAM.

Jei viešbučiai ir kitos apgyvendinimo įstaigos ryžtųsi veikti tik su GP, tuomet ribojimai nebūtų taikomi, liktų rekomendacija dėvėti kaukes, laikytis saugaus atstumo.

Renginiams – 500 asmenų ribojimas, sėdimos vietos, kaukės

Nuo pirmadienio renginių organizatoriams reikės taipogi taikytis prie naujų reikalavimų, tai apima ir kino teatrus, teatrus ir pan.

„Draudžiama: uždarose erdvėse užimti didesnį nei 75 proc. salės užpildymą, žiūrovams stebėti renginį ne iš sėdimų vietų“, – rašo SAM.

Taip pat privaloma: uždarose erdvėse dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugines kaukes, dalyvius ir žiūrovus skirstyti į sektorius po 500 žmonių, užtikrinti srautų nesikirtimą tarpusavyje, platinti bilietus elektroniniu būdu arba vykdyti dalyvių registraciją, teikti maitinimą tik tam skirtose vietose, laikytis kitų bendrųjų higienos ir saugos reikalavimų.

Jei renginiai būtų organizuojami klientams su GP, tuomet ir uždarose, ir atvirose erdvėse galima neriboti žiūrovų ar dalyvių skaičiaus, o kai jų skaičius neviršija 500, galima iš sėdimų vietų ir valgyti. Rekomenduojamos kaukės, 2 metrų atstumai, srautų kontrolė.

Šie reikalavimai dar nėra galutiniai, ir gali keistis tiek iki pirmadienio, tiek galimos ir vėlesnės korekcijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (928)