2013 m. pabaigoje Viktoro Janukovyčiaus vadovaujamai Ukrainai Rusija paskolino 3 mlrd. JAV dolerių. Rusija sutartį laiko tarpvalstybine, Tarptautinis valiutos fondas (TVF) – taip pat. Ukraina susitarimą laiko komerciniu.

Ukrainos Prezidento Petro Porošenkos teigimu, tai buvo politinis veiksmas, kad V. Janukovyčius nepasirašytų asociacijos sutarties su Europos Sąjunga ir atsigręžtų į Rusiją. A. Medalinskas mano, kad tokį veiksmą galima laikyti politiniu kyšiu.

Alvydas Medalinskas

Pasak politologo, Ukraina negali atiduoti skolos Rusijai, tačiau tai neužkerta kelio paskoloms iš TVF gauti. Ukraina tikisi per ketverius metus gauti apie 17 mlrd. dolerių.

A. Medalinskas sako, kad JAV Kongresas priėmė sprendimą didinti pagalbą Ukrainai – kitais metais duos 650 mln. dolerių, dar 300 mln. dolerių karo reikmėms.

„Ukraina neįstumiama į visišką bankrotą, tačiau blogiausia žinia, kad Ukrainai gali tekti kreiptis į tarptautinį teismą arba pradėti derybas dėl skolos restruktūrizavimo. Ir Ukrainoje, ir Vakaruose yra ekspertų, abejojančių, ar teisme Ukrainai pavyktų įrodyti, kad buvo duota politinė paskola“, – teigia A. Medalinskas.