Manoma, kad pagrindiniai motyvai keisti darbą yra didesnės pajamos, karjeros galimybės arba proga išbandyti save naujuose projektuose, kurie augina ekspertinius įgūdžius. Ne paslaptis, kad dažnai kandidatus ieškoti naujo darbo skatina noras pabėgti nuo psichologinio diskomforto kolektyve; kandidatų požiūrį į darbą veikia ir pastarųjų metų įvykių, tokių kaip pandemija ir karas, sukeltas nestabilumas.

Įprasta manyti, kad keisdamas darbą darbuotojas visų pirma stengiasi padidinti savo pajamas, tačiau ar tai visada tiesa? Kokie dar motyvai skatina rinktis kitą darbą, net jei atlygis lieka toks pat?

Karjeros galimybės ir profesinis tobulėjimas, dažnai siejami su ateityje didėsiančiu atlyginimu, gali kompensuoti siūlomą panašų į ankstesnį atlygį. Kandidatai vis dažniau mini ne vien tradicinę vertikalią karjerą, bet ir horizontaliąją, kai siūloma dirbti prie vis ambicingesnių, reikšmingesnių savo apimtimi ar biudžetu projektų. Įdomu ir tai, kad neretai karjeros konsultacijų metu specialistai prisipažįsta, kad labiausiai norėtų dirbti su vadovais, kurie būtų jiems autoritetas ir iš kurių būtų galima pasimokyti.

Su vis didėjančiu poreikiu gyventi subalansuotą, kokybišką gyvenimą galime sieti keletą kitų darbuotojų pageidavimų – sveiką vidinę organizacijos kultūrą bei galimybę dirbti nuotoliniu arba hibridiniu būdu. „Covid-19“ pandemija daugeliui parodė, kad galima dirbti ne vien biure, ir dauguma kandidatų dabar itin vertina lankstumą dirbti nuotoliniu arba mišriuoju būdu. Žmonės sąmoningai ieško informacijos, ar darbdavys suteikia galimybę pasirūpinti šeimos reikalais, pabrėžia psichologinio mikroklimato svarbą darbovietėje, investuoja į tyrimus ir komandos stiprinimo iniciatyvas.

Sparčiai kintančiame pasaulyje kandidatai dažnai nori tapti inovatyvių, technologiškai progresyvių organizacijų dalimi ne tik dėl didesnių atlyginimų, bet ir dėl pažangių sprendimų, deklaruojamos laisvesnės darbo kultūros ir ateities perspektyvų. Tokios organizacijos neretai siejamos su tvarumu ir socialine atsakomybe, o daugelis kandidatų vis labiau domisi darbu įmonėse, kurios demonstruoja įsipareigojimą puoselėti šias vertybes.

Praktinę įtaką darbdavio pasirinkimui ir sparčiam įsidarbinimui turi atvira ir skaidri komunikacija atrankos proceso metu. Kandidatai vertina aiškiai formuluojamus lūkesčius, laiku pateikiamus atsakymus apie atrankos eigą ir konstruktyvų grįžtamąjį ryšį.

Finansinis aspektas labai svarbus – tai akivaizdu. Tačiau ne kiekviena įmonė gali sau leisti dalyvauti atlyginimų lenktynėse, todėl kartais laimi įmonės požiūris į darbuotojus, rūpinimasis jų gerove, stabilumas ir skaidrumas, galimybė augti ir tobulėti bei dirbti sveikoje organizacijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją