Lyginant abiejų šalių kainas, matyti, kad skirtumų vis dar yra.

Pavertus į eurus kilogramas vištienos krūtinėlės Lenkijoje kainuoja 5,18 Eur, mentės – 2,80 Eur, nugarinės – 3,88 Eur. Lietuvoje vidutiniškai pusė kilogramo vištienos krūtinėlės kainuoja apie 3 Eur, kilogramas mentės – apie 5 Eur, o nugarinės kilogramas – apie 6 Eur.

Lenkijoje gyvenantieji sako, kad nors ir panaikintas PVM, kainos pakilo.

„Pabrango pienas daugiausiai, mėsa, kiek aš pastebėjau“, – teigia parduotuvėje kalbinta pirkėja.

„Viskas brangu, tegu Dievas myli. Viskas. Nežinau, kaip čia bus“, – sako viena senjorė.

Pasak jos, labiausiai brango maistas, vaistai.

Verslininkai teigia, jog panaikinus 5 proc. PVM pirmas kelias savaites kainos mažėjo.

„Tas PVM, sunku man pasakyti, ar tai politinis žaidimas, ar tai ne, bet iš pradžių tos kainos iš tikrųjų šiek tiek mažėjo. Tai matė ir lietuviai. Užtat lietuvių srautas buvo labai didelis, ypač Suvalkuose, Punske, Seinuose“, – sako parduotuvės „Dzūkas“ atstovė Dalia Lukoševičiūtė.

Prasidėjus karui Ukrainoje kainos ėmė smarkiai kilti.

„Kainos staigiai pradėjo kilti, greitu laiku kainose to skirtumo nesimatė, nes jį „suvalgė“ kainų pakilimas“, – komentuoja „Valdi“ parduotuvės vadovas Valdas Krakauskas.

Verslininkai sako, kad nesant PVM dabar kainos aukštesnės negu anksčiau. Per kelis mėnesius kai kurie produktai brango dvigubai.

„Pagrindiniai, sakykime, duona, kepyklos gaminiai, mėsa, pieniški, na, išskyrus ten kažkokius gėrimus“, – vardija V. Krakauskas.

Nors lietuvių srautai nebe tokie, kokie buvo, kai parduotuvėse net prekių trūkdavo, tačiau žmonės į Lenkiją tebevažiuoja.

„Atvažiuoja nemažai, ypač iš pasienio, ten Sangrūda, Marijampolė, Kaunas“, – sako Dalia Lukoševičiūtė.

Bet dabar žmonės atvažiuoja ne vien apsipirkti.

„Jeigu daug pirktume, tai dar apsimokėtų, jeigu turi kokį rūsį. Mes, kai bute gyvename, nedaug perkame, specialiai nevažiuotume. Nebent kavos išgerti“, – sakė viena pašnekovė.

Ir vis dėlto bagažinės pilnos.

„Kiek čia prisipirkome, nežinau, turbūt reikėtų mokėti mažiausiai kokius 200 Eur, taip manau. Nes su mažu krepšeliu nusiperki, vis tiek sumoki 20 Eur, bet parneši, išdedi – nieko nėra“, – kalba kita pašnekovė, rodydama įsigytas prekes.

Vasarį Lenkijoje PVM kurui sumažintas 15 proc., tačiau lietuviai kanistrais degalų nesigabena.

„Neverta važiuoti, jeigu dėl benzino, tikrai neverta dėl kuro“, – teigia kalbintas vairuotojas.

Verslininkai skaičiuoja, kad vienu metu kuras kilo į istorines aukštumas.

Degalinės vadovas Vytautas Žimnickas sako, kad tai buvo „baisus smūgis“.

„Kovo mėnesį pabrango pas mus kuras apie du zlotus. Man atrodo, kad tai sulig karu Ukrainoje“, – kalbėjo verslininkas.

Tačiau tendencijos tokios, kad kuro kainos vėl ėmė kristi. Dabar Lenkijoje dyzelinas kainuoja 1,61 Eur, o benzinas – 1,52 Eur už litrą.

„Pas mus dabar pinga Lenkijoje. Kokia paslaptis? Manau, pagal kritimą valiutos, nes doleris gana daug nukrito, ir euras nukritęs“, – kalba V. Žimnickas.

PVM lengvatos Lenkijoje turėtų nelikti liepą, tačiau svarstoma, kad nulinis PVM kai kuriems produktams galėtų būti pratęstas ir išlikti iki metų pabaigos.

Čia galite pažiūrėti LNK video: