Dar 2011 m. britų atliktas surašymas, kurio rezultatai Lietuvoje buvo paskelbti 2013 m. pradžioje, parodė, kad Anglijoje gyvena beveik 100 tūkstančių lietuvių. Matyt, nebūtų per drąsu manyti, kad per truos kelerius metus jų skaičius dar labiau išaugo. Tai tikriausiai viena iš priežasčių, kodėl Jungtinės Karalystės ambasadorius Lietuvoje Davidas Huntas, paprašytas įvardyti mūsų tautų pagrindinius skirtumus, pabrėžė matąs daugiau panašumų.

Esame panašesni, nei manome

„Dabar priklausome tai pačiai politinei ir ekonominei erdvei. Mūsų šalys nuolat glaudžiai bendradarbiauja įvairiais lygiais, o ir patys žmonės noriai keliauja. Atvažiavę čia mano tautiečiai žino, ko tikėtis ir kaip viskas vyksta, nes tai labai panašu į Jungtinės Karalystės procesus ir tradicijas“, – sakė ambasadorius.

Atvykstančių į Lietuvą Jungtinės Karalystės piliečių skaičius pastaruosius kelerius metus išties stabiliai augo. Valstybinio turizmo departamento skaičiavimais, pernai britai sudarė 4 proc. mūsų šalies viešbučiuose gyvenusių žmonių. Tai šeštas rezultatas – iškart po kelių artimų kaimynių ir Vokietijos.

Tiesa, D. Huntas išskyrė kelis britų bruožus, kurie, jo manymu, yra būdingi Jungtinę Karalystę savo gimtine laikantiems žmonėms. Tai punktualumo vertinimas, aiškumas ir konstruktyvūs susitikimai.

Neramus, bet palankus laikas pradėti verslą

Tariantis dėl interviu su Jungtinės Karalystės ambasadoriumi visi bruzdėjo dėl įvykių Ukrainoje ir sankcijų Rusijai. Tad ir susitikti su ambasadoriumi nebuvo paprasta. Laimė, D. Huntas yra labai atsidavęs savo darbui – Lietuvoje dirba taip, kad kuo geriau reprezentuotų savo šalį ir padėtų norintiems imtis veiklos Jungtinėje Karalystėje. Paklaustas, ar atsižvelgiant į politines realijas ir įtampą tarp Vakarų ir Rusijos būtų išmintinga dabar pradėti verslą Jungtinėje Karalystėje, diplomatas net nedvejojo.

Europos Sąjunga turi deramai atsakyti Rusijai ir reaguoti į jos veiksmus, išlaikyti tvirtą poziciją, tačiau dar anksti svarstyti, kokį poveikį šie politiniai procesai ir taikomos sankcijos padarys ekonomikai. Todėl pradėti verslą Jungtinėje Karalystėje dabar tikrai palankus metas. Mūsų rinka – didelė ir įvairi. Jungtinėje Karalystėje gyvena daug talentingų, protingų ir išsilavinusių žmonių. Tai užtikrina faktas, kad net šeši mūsų universitetai patenka į pasaulio geriausiųjų dešimtuką“, – teigė ambasadorius ir paminėjo dar vieną svarbų aspektą – Jungtinė Karalystė pirmauja Europoje pagal tarptautinių kompanijų skaičių.

Pašnekovo teigimu, Jungtinė Karalystė verslui patraukli dar ir dėl to, kad šalies valdžia skiria daug dėmesio įmonių rėmimui, o norint atidaryti naują įmonę pakanka 18 svarų sterlingų (maždaug 75 Lt).

„Ypač daug paramos skiriame ir visaip skatiname informacinių technologijų kompanijas. Taip elgiamės dėl to, kad tas sektorius – vienas perspektyviausių ir sparčiausiai augančių. Jame ir kitose sferose Jungtinėje Karalystėje dirbantiems verslininkams iš užsienio suteikiame vizas, jei to reikia. Tai vienas iš skatinimo būdų“, – aiškino D. Huntas.

Anot jo, Jungtinė Karalystė siekia, kad ją rinktųsi Europos verslininkai, norintys plėsti savo veiklą kitose šalyse.

Anglų kalba – dar ne viskas

Šiuolaikiniame pasaulyje geriau ir lengviau sekasi mokantiems anglų kalbą, o tiems, kam ji gimtoji, apskritai atsiveria pavydėtinos galimybės.

Su tuo iš dalies sutinka ir Jungtinės Karalystės ambasadorius D. Hintas. Pasak jo, tai, kad anglų kalba dėl istorinių aplinkybių tapo tarptautinė ir įsigalėjo internete, labai padeda britams plėtoti savo profesinę veiklą. Kita vertus, diplomatas nesutinka, kad dėl kalbos ir įspūdingos istorijos ar kultūros britai turi neginčijamų pranašumų ir gali atsipalaiduoti.

„Globaliame pasaulyje galioja globalios taisyklės. Jei Lietuvos ar Vokietijos kompanija pasiūlys geresnes sąlygas ar kokybiškesnį produktą, tuomet kalbos niuansas taps labai nereikšmingas. O jums, lietuviams, ir ypač jaunimui, tai neturėtų labai rūpėti, nes kiek teko susidurti su pradedančiaisiais verslininkais ar jaunais profesionalais, jie puikiai kalba keliomis užsienio kalbomis, todėl turi netgi didesnį pranašumą nei mes, britai“, – teigė pašnekovas ir pridūrė, kad šiais laikais visiems reikia nuolatos stengtis ir kovoti, jei nori sulaukti sėkmės.

Jungtinės Karalystės diplomatijos Lietuvoje vadovo teigimu, greitai ne vienas jaunas lietuvis taps pasauliniu verslo dalyviu. Pašnekovo nuomone, tai akivaizdu, nes idėjų ir potencialo Lietuvoje yra palyginti daug. O tai, kad Jungtinę Karalystę ir Lietuvą jungia geras oro susisiekimas, kuris dar ir pigus, yra gera prielaida bendrai plėtoti projektus ir į pasaulinę rinką Lietuvos startuoliams žengti pro Londono vartus.

Akcentuokite savo stiprybes

Davidas Huntas
Ambasadorius nebūtų diplomatas, jei nemokėtų tinkamai pagirti šalies, kurioje tenka dirbti. D. Huntas negailėjo gerų žodžių Lietuvai. Anot jo, mūsų šalies geografinė padėtis yra labai gera, esame patrauklus tiltas į Rytus, o ypač todėl, kad pažįstame ten gyvenančių žmonių kultūrą, kuri vakariečiams atrodo kiek keista ir svetima.

„Britai vis daugiau sužino apie Lietuvą. Aišku, turistų skaičius dar yra per mažas ir turėtų smarkiai augti. Mano čia atsivežti tautiečiai tiesiog įsimyli jūsų šalį. Ir dėl gamtos, ir dėl žmonių, kurie yra didžiausias ir svarbiausias jūsų turtas“, – sakė ambasadorius ir palinkėjo, kad lietuviai labiau pabrėžtų savo stipriąsias savybes ir nesureikšmintų silpnybių. Tuomet šalies patrauklumas ir patikimumas dar išaugtų, o kartu padaugėtų sėkmingų tarptautinių verslo projektų.

O tie, kas jau nutarė, kad pradės verslą Jungtinėje Karalystėje, ir dabar ieško pagalbos, pasak D. Hunto, gali drąsiai kreiptis į jo vadovaujamą komandą.

„Mes tam čia ir esame, kad padėtume visoms suinteresuotoms pusėms“, – pabrėžė diplomatas ir nurodė, kad daug naudingos informacijos taip pat galima rasti prekybai ir investicijoms skatinti skirtoje interneto svetainėje www.ukti.gov.uk.

Na, o dar tik svarstantiems pašnekovas įvardijo kelias labiausiai Jungtinėje Karalystėje išplėtotas sferas: aviacijos pramonė, gėrimų gamyba ir internetinė prekyba. Pastaroji, anot pašnekovo, klesti – pripažįstama, kad Jungtinėje Karalystėje geriausiai pasaulyje išplėtota prekyba internetu.

„Jei norite pradėti internetinį verslą, Jungtinėje Karalystėje tai daryti būtų protingiausia“, – padarė išvadą D. Huntas ir palinkėjo visiems verslininkams sėkmės. Mat nuo jų veiklos rezultatų, anot ambasadoriaus, priklauso ir visų mūsų gerovė.

Mokesčių Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvoje palyginimas

MokesčiaiJungtinė KaralystėLietuva
Pelno mokestis23 proc. (20 proc. nuo 2015 m.)15 proc.
PVM20 proc.21 proc.
Fizinių asmenų pajamų mokestisIki 45 proc. (uždirbantiems daugiau nei 150 tūkst. svarų sterlingų)15 proc.
Socialinis draudimas (darbuotojas)12 proc. uždirbantiems iki 797 svarų sterlingų per savaitę. 2 proc. uždirbantiems daugiau3 + 6 proc.
Socialinis draudimas (darbdavys)13,8 proc.31 proc.
Dividendų mokestis25 proc. išmokant iki 150 tūkst. svarų sterlingų. Išmokant daugiau – 30,6 proc.20 proc.

audingo snuorodos:
www.ukti.gov.uk.

Jungtinė Karalystė 2013 m. užėmė 7-ą vietą pagal Lietuvos eksporto mastą

Didžiausią Lietuvos eksporto dalį (2013 m.) į Jungtinę Karalystę sudaro šios prekės Proc.
Mineralinis kuras, mineralinės alyvos ir jų distiliavimo produktai; bituminės medžiagos; mineraliniai vaškai51,4
Baldai; patalynės reikmenys, čiužiniai, čiužinių karkasai, dekoratyvinės pagalvėlės ir panašūs kimštiniai baldų reikmenys; šviestuvai ir apšvietimo įranga, nenurodyti kitoje vietoje; šviečiantieji ženklai, šviečiančiosios iškabos ir panašūs dirbiniai; surenkamieji statiniai7,95
Trąšos6,9
Drabužiai ir jų priedai, išskyrus megztus ir nertus3,14
Maisto pramonės liekanos ir atliekos; paruošti pašarai gyvūnams2,98

Šaltinis – Lietuvos statistikos departamentas

Naujame „BZN start" mėnesio verslo žurnalo numeryje ieškokite įdomių ir naudingų istorijų: VERSLO ISTORIJA apie pirmųjų sostinėje įkurtų itališkos virtuvės restoranų savininkės vilnietės Justės Kaselienės sėkmingą verslą: „St.Valentino“, „Pomodoro“ ir ledainių „Valentino“ tinklus, kurie atlaikė net dvi didžiausias pastarųjų metų ekonomikos krizes. Numeryje pristatomos verslininkų klaidos, verslo pradžios žingsniai, finansavimas, patarimai apie tai kaip plėtoti verslą svetur. Pamatysite kūrybingiausias pasaulio reklamas, sužinosite apie valstybės teikiamą paramą verslui, naujausias finansines priemones, atsiskaitymų verslo sąlygas ir kitą naudingą informaciją.