„Manau, kad niekas negalvoja apie žiemą, išskyrus Rusiją, - sekmadienį, anot „The New York Times“, pareiškė V. Putinas. – Yra būdų, kaip padėti išspręsti šį klausimą. Pirma, nedelsiant nutraukti kovas ir pradėti reikiamos infrastruktūros atstatymą. Pradėti pildyti rezervus, atlikti reikiamas remonto operacijas ir ruoštis šaltajam sezonui“.

„Rotary“ tarptautinės pasaulio taikos ekspertas Geysaras Gurbanovas, šiuo metu dirbantis Harvarde, neseniai paaiškino svertus, kuriuos V. Putinas turi Ukrainos atžvilgiu, kai nukris oro temperatūra.

„Anot JAV Energetikos informacijos agentūros, Ukrainos pirminiai energijos šaltiniai yra gamtinės dujos (40 proc.) ir anglys (28 proc.), - „The Duke Chronicle“ rašė G. Gurbanovas. – Mažiau negu po keturių mėnesių atėjus žiemai ir turint galvoje, kad anglių kasyklos įsikūrusios rytinėje šalies dalyje, krečiamoje konflikto, ukrainiečiams teks šalti savo namuose, kai dujų tiekimas iš Rusijos baigsis. Jeigu maištininkams nepavyks pasiekti savo tikslo, tai „Gazprom“, Rusijos energetikos milžiė, galiausiai padės V. Putinui laimėti šį karą“.

Taigi V. Putino žodžius galima interpretuoti kaip slaptą signalą, kad jei Rusijos pajėgos nenusileis separatistams (ir infiltruotiems rusų kariams), Maskva kaip ginklą pasitelks dujas.

2013 metais rusiškos dujas sudarė pusę visų Ukrainoje suvartotų dujų. Birželio 16 dieną Rusija nutraukė dujų tiekimą Ukrainai dėl neapmokėtų sąskaitų. Rugpjūčio mėnesį „Gazprom“ nurodė, kad Ukrainos skola už dujas rugpjūčio 1 dieną siekė 5,3 mlrd. dolerių (13,25 mlrd. litų).

Kaip praėjusį mėnesį pažymėjo Alistairas Newmanas iš finansų įmonės „Nomura“, Rusijos argumentai humanitarinei intervencijai ir galimybės sukelti naują dujų krizę Ukrainoje per kelis mėnesius sustiprės, jei V. Putinas iki to laiko sugebės išsaugoti Ukrainoje ginkluotas separatistų formuotes.

Maskva jau pareiškė, kad Ukraina turės iš anksto atsiskaityti už būsimas dujas, jei Kijevas nepradės apmokėti susikaupusių skolų. Europos Sąjunga šiuo metu mėgina tarpininkauti susitarimui, kuris leistų kuriam laikui atnaujinti dujų tiekimą.

Bet kokiu atveju V. Putinas turės pranašumą, kai atėjus žiemai išseks Ukrainos dujų rezervai.

„Ar gali Ukraina dabar išgyventi be Rusijos dujų? Ne, negali, - anksčiau šį mėnesį, anot „RIA Novosti“, sakė Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas. – Kiek mums reikia pirkti rusiškų dujų? Apie 5 mlrd. kubinių metrų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)