Pirmadienį, kovo 10 dieną, kalbėdamas karinėje bazėje, esančioje Lenkijos Baltijos jūros pakrantėje, Lenkijos premjeras sakė: „Jeigu ir toliau tiek daug Europos valstybių bus priklausomos nuo Rusijos dujų ir netgi eis toliau tokios priklausomybės keliu, ateityje nebegalėsime sėkmingai pasipriešinti ekspansiniams Rusijos veiksmams“.

Lenkijos vyriausybės vadovas konkrečiai kalbėjo apie Vokietiją – trečiadienį Lenkijoje lankysis šalies kanclerė Angela Merkel.

Vokietijos priklausomybė nuo dujų iš Rusijos gali veiksmingai apriboti Europos suverenumą“, - sako D. Tuskas.

„Ketinu pasikalbėti apie tai su Vokietijos kanclere Merkel, padiskutuosime, kaip Vokietijai derėtų pakeisti savo ekonominę strategiją, siekiant užtikrinti, jog priklausomybė nuo Rusijos dujų neparalyžuotų Europos momentais, kai reikia veikti skubiai ir aiškiai. Ir tai galioja ne tik Vokietijai, tačiau Vokietija – puikus šio fenomeno (pastaraisiais metais didėjančios priklausomybės) pavyzdys“, - pridūrė D. Tuskas.

Rusijos valstybinė bendrovė „Gazprom“ taip pat grasina dėl nesumokėtų skolų nutraukti dujų tiekimą Ukrainai, kuri dujas tranzitu gabena Europai.

Kaip teigia Paryžiuje veikianti Tarptautinė energetikos agentūra, 2013 metais iš visų 270 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų, kurias Europa įsivežė iš užsienio, rusiškos dujos sudarė 167 mlrd. kubinių metrų.

Kai kurios Europos Sąjungos valstybės narės, pavyzdžiui Bulgarija, Suomija ir Lietuva, iš Rusijos įsiveža visas gamtines dujas, o Vokietija iš Rusijos atsigabena 40 proc. visų gamtinių dujų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)