Tai Lietuvos vadovė ketvirtadienį pareiškė Briuselyje, kur dalyvauja Europos Vadovų Taryboje, užsienio žiniasklaidos klausiama apie finansinę paramą Ukrainai dėl dujų pirkimo.

„Aš manau, kad bandysime padėti“, – sakė D. Grybauskaitė.

Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas trečiadienį pareiškė, kad Ukraina turėtų rasti būdų, kaip per savaitę sumokėti už rusiškas dujas, ir tvirtino, kad santykiai tarp dviejų šalių pagerės tuo atveju, jei MaskvaKijevo sulauks finansinių garantijų, primena ELTA.

ES pareigūnų organizuotos Rusijos ir Ukrainos derybos, kurių metu tikėtasi išspręsti susidariusius nesutarimus dėl dujų, antradienį žlugo, todėl naujas pareigūnų susitikimas bus organizuojamas ir ateinančią savaitę.

A. Novakas optimistiškai žiūrėjo į spalio 29 dieną įvyksiančias derybas, tačiau Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas tikino esąs skeptiškai nusiteikęs dėl ryšių atnaujinimo su Rusija, pabrėždamas, kad sprendimo radimui kliudo vis labiau aštrėjantis politinis konfliktas tarp dviejų šalių.

Rusija antradienį dar labiau pagilino įtampą, reikalaudama iš Ukrainos, kuri yra priklausoma nuo Vakarų pagalbos, garantijų dėl dujų apmokėjimo Maskvai. Ukraina antradienį paprašė ES dar 2 mlrd. eurų kredito.

Gamtinių dujų tiekėjos „Gazprom“ atstovas Sergejus Kuprijanovas sakė, kad dujos Ukrainą pasieks tik tada, kai Kijevas gaus finansinę pagalbą.

Ukrainos premjeras A. Jaceniukas į derybas su Rusija žiūri skeptiškai.

Pasibaigus šiemet rugsėjo 26 d. vykusioms deryboms, Europos energetikos komisaras pranešė, kad, pagal naują susitarimą, Ukraina turi sumokėti iki metų pabaigos 3,1 mlrd. dolerių, taip padengdama skolą Rusijos dujų bendrovei „Gapzrom“ už jau pristatytas dujas.

Rusijos bendrovė Ukrainai pristatys 5 mlrd. kubinių metrų dujų. Be to, pagal naująją sutartį, „Gazprom“ sutiko, kad dujos iš anksto būtų apmokamos po 385 JAV dolerius už tūkstantį kubinių metrų, t. y. mažiau nei po 485 JAV dolerius, kaip to anksčiau reikalavo „Gazprom“, bet daugiau nei po 268 JAV dolerius – tokią kainą už dujas Ukraina mokėjo prieš pasikeičiant Kijeve valdžiai.

D. Grybauskaitė: dėl energetinės priklausomybės mokame aukštą politinę kainą

Prezidentė D. Grybauskaitė posėdyje, kuriame aptariama ES energetikos ir klimato politika bei priemonės, skirtos ES energetiniam savarankiškumui stiprinti, teigė, jog energetinio saugumo užtikrinimas yra visos ES interesas.

„Dėl didelės energetinės priklausomybės nuo vieno tiekėjo Europos šalys moka aukštą politinę kainą. Taigi energetinio saugumo užtikrinimas yra gyvybinis visos ES interesas. Lietuvoje pradėsiantis veikti suskystintųjų gamtinių dujų terminalas yra svarus mūsų šalies indėlis į regiono bei visos ES energetinį savarankiškumą. Tačiau būtina ir toliau tęsti pradėtus darbus: sėkmingai užbaigti bendros ES energetikos rinkos kūrimą ir panaikinti bendrijoje esančias energetines salas“,- sako Prezidentė.

Pasak šalies vadovės, tolimesnis ES energetinės infrastruktūros vystymas ir Baltijos valstybių elektros tinklų sujungimas su kontinentine Europa bei Šiaurės šalimis užtikrins mūsų regiono energetinį savarankiškumą ir konkurencingas energijos kainas Lietuvos žmonėms.

Valstybių vadovai taip pat aptars ES klimato politiką ir priemones, skirtas sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį bei padidinti energijos suvartojimo efektyvumą.

Šalies vadovės teigimu, ambicingi įsipareigojimai mažinti šiltnamio efektą negali pakenkti pasauliniam ES ekonomikos konkurencingumui. Dėl to reikia užtikrinti, kad pramonei nebus užkrauta per didelė našta, o aplinkos tausojimo įsipareigojimai bus sąžiningai paskirstyti tarp valstybių narių, atsižvelgiant į jų ekonominius pajėgumus.