Kaip ir kiekvieną pirmadienio rytą naudingais sveikatos patarimais radijo stoties „M-1 Plius“ eteryje dalinasi rūpestingas „Gintarinės vaistinės“ vaistininkas. Apie tai, kaip savo mitybą praturtinti žiemą, kalbamės su vaistininke Kristina Vaičaitiene.

- Kaip susidoroti su iššūkiu sveikai maitintis žiemą? Juk atvėsus orui dar labiau norisi sotesnio, riebesnio maisto – kotletų ar keptos kiaulienos, bulvių košės, padažo, raugintų kopūstų… kaip skanu.

- Iš tiesų, visiškai pritariu, kad sveikai maitintis žiemą yra nemažas iššūkis. Deja, ne visada, kas skanu yra sveika. Sakyčiau, kad tuo, kas mums skanu, galima pasilepinti kartą per dieną, o visas kitas maistas turėtų būti parinktas labiau galvojant apie sveikatą. Mes tiesiog įpratome valgyti skaniai ir, ypač žiemą, sunku atsispirti gardiems, tačiau galbūt nelabai sveikiems patiekalams.

Rauginti kopūstai, beje, yra labai sveika – jie netgi vadinami organizmo šluota. Apskritai, rauginti maisto produktai turi teigiamą poveikį virškinimui. Pavyzdžiui, labai sveika tuščiu skrandžiu pusryčiams suvalgyti porciją raugintų arba žalių kopūstų su morkomis ir trupučiu aliejaus. Tokie pusryčiai puikiai valo organizmą nuo organizme besikaupiančių toksinų.

- Panašu, kad vaistininkas gali būti puikus pagalbininkas koreguojant mitybą, gali patarti parenkant racioną?

- Žinoma, nes mes nuolat patys domimės ne tik vaistais, gydymu, bet ir sveika gyvensena, mityba. Tačiau labai noriu pažymėti, kad mes visi puikiai žinome, kaip reikia maitintis – kad geriausia valgyti penkis kartus per dieną, tuo pačiu metu, nepersivalgyti prieš einant miegoti, bet to nedarome. Turiu prisipažinti, kad aš ir pati ne visada laikausi taisyklių.

- Tai išties aktualu – lankome seminarus, skaitome knygas, rodos, viską žinome mintinai, tačiau praktikoje taikome retai. Kodėl taip yra?

- Taip yra dėl to, kad mes nesirūpiname savimi. Rūpinamės automobiliais, butais, draugais. Apie save rečiau pagalvojame, manome, kad turime savaime būti sveiki, valgome tada, kada spėjame. Deja, bet dažniausiai savo sveikata susirūpiname pasiekę tam tikrą amžių – sulaukę 50-ies pamatome, kad savaime nieko nebus, reikia rūpintis savo sveikata, stengtis ją išsaugoti.

Labai noriu visų paprašyti ir sau įsipareigoti šią žiemą bent tris kartus per dieną pavalgyti pas mus esančių daržovių, jei reikia, papildyti savo racioną vitaminais, nes dažniausiai mūsų maistas nėra pilnavertiškas, oras taip pat nekoks.

- Ar maistą, kaip ir vaistus, reikia derinti?

- Maistą patartina derinti. Būtinai reikia pavalgyti pusryčius – svarbu, kad jie būtų sotūs, maistingi, pavyzdžiui, labai sveika valgyti šviežią varškę. Jei iškyla klausimų, visuomet galite užsukti į vaistinę ir pasitarti su rūpestingu vaistininku.

Užsakymo nr.: PT_73141902