„Miegas prisideda prie normalios vaiko raidos, tačiau miego sutrikimai gali varginti ir sukelti gretutines problemas, – sako Dovydas Burkojus, Kauno klinikų Neurologijos klinikos gydytojas vaikų neurologas. – Todėl būtina atkreipti dėmesį į pakitusį vaikų miegą ir rūpintis jo kokybe.“

Kalbant apie kūdikių miegą, D. Burkojus pamini, kad kūdikiai gali nubusti dėl įvairių priežasčių, tokių kaip nebrandus miego–būdravimo ritmas ar negebėjimas nusiraminti. Kūdikių miego problemos dažniausiai nėra sąlygotos nervų sistemos sutrikimo, tačiau tikslinga įvertinti, ar kūdikis neturi alergijos bei geležies atsargų stokos. „Kai kūdikiai nubunda ir verkia, tai nebūtinai reiškia, kad jie prastai miega. Kūdikių miegas nėra vientisas ir yra normalu per parą miegoti kelis kartus“, – sako jis. Vis tik vaikui augant, miegas tampa vientisesnis, o didžioji dalis 5–6 metų amžiaus vaikų linkę atsisakyti pietų miego ir miega tik vieną kartą per parą.

Nepilnavertį miegą gali atskleisti tokie simptomai, kaip išreikštas dieninis mieguistumas, problemos užmigti vakarais, dažni naktiniai nubudimai, miego–būdravimo ritmo reguliarumo nebuvimas bei kvėpavimo sutrikimai miego metu, tokie kaip knarkimas ar kvėpavimo sustojimai.

Miego sutrikimai kaip naktiniai siaubai ar košmarai, dažni galūnių judesiai miego metu yra pavojingi tuomet, jei kartojasi ir išlieka išvardinti sutrikusio miego simptomai.

Vienas iš dažniausių miego sutrikimų, su kuriuo susiduria įvairaus amžiaus vaikainemiga. „Problemų atsiranda bandant užmigti ar išlaikyti nenutrūkstamą miegą nakties metu. Artimieji gali pastebėti, kad vaikas yra pavargęs, mieguistas ir atsiranda dėmesio koncentracijos problemų“, – apie galimus nemigos simptomus pasakoja gydytojas vaikų neurologas.

Paminėtina, jog paaugliai yra ta vaikų amžiaus grupė, kuri turi bene didžiausią riziką miego stokai. Tai yra susiję su paauglių miego fiziologija, išmaniųjų įrenginių naudojimu, ankstyvu pamokų laiku.

Gydytojas akcentuoja, jeigu dieninis mieguistumas kelia vaikui problemų, reikėtų pasitarti su gydytoju. „Kalbant apie paauglius, nevertėtų dieninio mieguistumo visuomet „nurašyti“ paauglystei ar psichologinėms problemoms. Derėtų sunerimti, jeigu paauglys užmiega per pamokas, ryte yra sunkiai pažadinamas, per parą išmiega gerokai daugiau laiko nei bendraamžiai.“

Paskaitą apie vaikų miego sutrikimus galite rasti čia: https://rb.gy/fjnund

Šiemet minimas Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos 100 metų jubiliejus. Šia proga gegužės mėnuo skelbiamas vaikų sveikatos mėnesiu, ir jo metu Kauno klinikos bei Ąžuolyno biblioteka organizuoja paskaitų apie vaikų sveikatą ciklą.

Į jas kviečiami tėvai, ugdytojai, pedagogai, patys vaikai bei visi, kuriems rūpi geresnė mažiausiųjų mūsų visuomenės narių – vaikų – sveikata ir gerovė. Per paskaitas bus paliestos aktualiausios šiuolaikinio vaiko ir paauglio sveikatos temos – nuo miego kokybės ir rūkymo žalos iki dažniausių širdies problemų.

Nuoroda į paskaitą:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją