„Tie, kurie sugeba sveikai maitintis vasarą, sugeba sveikai rudenį, pavasarį ir žiemą. Dabar yra uogos, žiemą – rauginti kopūstai. Šviežių daržovių dar nelabai atsiranda, bet apskritai daržovių dabar pilnos parduotuvės ir žiemą.

Todėl tie, kurie sugeba susidėlioti maisto krepšelį vasarą, sugeba tai ir žiemą. Ir tam, kaip nereikėjo nieko vartoti papildomai, taip ir nereikia.

Tie, kurie žiemą sėdėjo ant sofos žiemą ir valgė kopūstus ar bulvių košę su kotletais, dabar lygiai taip pat sėdi kur nors ant sofos ar šezlonge ir valgo šašlykus, geria alų ir jiems lygiai taip pat, kaip visko trūko, taip pat ir trūks“, – šyptelėjo gydytojas V. Morozovas.

Vitaminas D vadinamas saulės vitaminu. Sakoma, kad lietuviams jo labai trūksta. Bet, ar jo trūksta ir vasarą, kai lauke saulėta?

Į tai gydytojas atsakė: „Jeigu apskritai tikime, kad vitaminas D daro kažką tokio stebuklingo, nes N+1 karta užaugo ir be tokio ypatingo dėmesio jam, koks jis yra dabar, tada turėtume siekti maksimalių normų ir dozių. Manoma, kad su lietuviška saule, lietuviška vasara suaugusiesiems reikėtų per parą gauti 4000 TV vitamino D, nesvarbu, ar deginiesi, ar ne. Gauk tiek ir nedaryk jokių tyrimų.

Jeigu kalbame apie priežastį, kodėl vasarą nereikėtų gerti vitamino D, tai yra deginimasis po karšta saule. Reikėtų, kad pusė kūno kasdien maždaug 15–30 minučių būtų po atvira saule. Jeigu tiek gaunate, tikėtina, kad papildomai vitamino D vartoti nereikia“, – paaiškino gydytojas V. Morozovas, čia pat pastebėjęs, kad, jeigu tiek laiko kasdien praleistume saulėje pusiau apsinuoginę, odos sveikatos tai tikrai nepagerintų.

Kalbėdamas apie poli- ar multivitaminus, laidos pašnekovas sakė, kad jie sukurti praturtinti dietai, kai abejojame, kad ji pilnavertė.

„Tos dozės, kurios ten yra, gink Dieve, nėra skirtos simptomų korekcijai ar kažkokių ligų gydymui, o tam, kad gautumėte saugią papildomą mikroelemento ar vitamino dozę ir tikrai galima juos vartoti. Jeigu atsiranda kažkoks simptomas, jo nereikėtų koreguoti papildais ar vitaminais, o geriau kreiptis į gydytoją.

Tai, ko mums visada ir nuolat trūksta, yra jau minėtasis vitaminas D, jeigu tikime jo galia, ir omega-3. Dėl pramoniniu būdu gaminamo maisto mums tikrai jo trūksta. Taigi, šaukštas gerų žuvies taukų kiekvieną dieną visus metus yra tiesiog privalomas“, – neabejojo gydytojas V. Morozovas.

Omega-3 riebalų rūgštys

Medikas įspėjo: vitaminų ir papildų galima ir padauginti, todėl verčiau jais nebandyti gydyti simptomų.

„Papildas nėra vaistas ir jo gamybos bei kokybės kontrolei skiriama kur kas mažiau dėmesio negu vaistui“, – kalbėjo gydytojas V. Morozovas.

Laidos pašnekovas patarė prieš vartojant papildus ar vitaminus dėl jų verčiau pasitarti su gydytojais.

Visą LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ siužetą galite peržiūrėti čia: