aA
Nors vizualiai burokėlis iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti ne itin patrauklus, tačiau ši lietuviška daržovė turi daugybę vitaminų ir neretai yra linksniuojama kaip tikras sveikatos šaltinis, teigiama pranešime spaudai.
© Shutterstock

Mitybos specialistai dėl organizmui palankių savybių ragina burokėlius kuo dažniau įtraukti į savo meniu ir tikina, kad šių dienų kulinarija siūlo kur kas įdomesnių variacijų nei mums įprasti šaltibarščiai ar mišrainės.

Ne tik skanūs, bet ir naudingi

Kaip pasakoja restoranų šefė ir maisto ekspertė Aida Matulevičiūtė, burokėlis yra nepanašus į jokią kitą daržovę – jis sotesnis, o jį suvalgius juntamas malonus, švelnaus skonio pojūtis. Be to, burokėliai puikiai veikia kaip antioksidantas, nes stiprina kraują, valo organizmą ir aprūpina jį įvairiais mikroelementais.

„Ši paprasta ir daug kam prieinama daržovė yra labai turtinga maistinėmis medžiagomis ir skoniu. Žinoma, vertingiausi yra žali burokėliai, tačiau įprastas jų apdorojimo būdas – virimas ar rauginimas – tik minimaliai sumažina jų vertingąsias savybes. Burokėliuose gausu vitamino C, taip pat jie pasižymi dideliu baltymų, magnio, jodo, kalcio, kalio, fosforo bei geležies kiekiu“, – teigia A. Matulevičiūtė.

Anot maisto ekspertės, burokėliai yra puikiai virškinami, o nemaža dalis juose esančių angliavandenių yra vienintelis kalorijų turintis elementas. Čia pat ji priduria, kad burokėlių sultys – ypač naudingos, o jų lapeliai taip pat gali būti lengvai panaudojami maisto gamyboje.

Tarp pirkėjų populiariausi virti burokėliai

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pasakoja, kad tautiečiai burokėlius tikrai vertina ir dažnai perka: „Burokėlių asortimente turime ištisus metus, tačiau lietuviška produkcija kiekvienais metais lentynas pasiekia maždaug tuo pačius metu – liepos mėnesį. Šiltuoju sezonu burokėliai įgauna pagreitį, nes pirkėjai noriai juos renkasi daugumos pamėgtiems šaltibarščiams gaminti. Kita vertus, jų populiarumas neblėsta ir vėliau. Pastaraisiais metais lietuviai burokėlius renkasi vis įdomesniems patiekalams ir įvairiais pavidalais: žalius, marinuotus ar virtus“.

Tiesa, pasiteiravus, kurios rūšies burokėlių parduodama daugiausiai, B. Čaikauskaitė pažymi, jog net 65 proc. visų parduodamų burokėlių sudaro virti burokėliai.

Atsiskleidžia ir pagrindiniuose, ir saldžiuose patiekaluose

Matulevičiūtė pasakoja, jog nors pas mus burokėliai yra populiarūs ir dažnai valgomi, kitose, tolimesnėse, šalyse ši daržovė yra kur kas rečiau sutinkama, tačiau vertinama ir pamažu atrandama iš naujo. Maža to, gastronominės mados diktuoja ir naujas tendencijas maiste – vis dažniau burokėliai integruojami į įdomesnius patiekalus.

„Burokėlių panaudojimo būdų gali būti labai daug. Tai ne tik sriuboms ir salotoms tinkantis ingredientas, iš jo šiandien daug kas gamina kokteilius, karpačą, kepa burokėlių kotletus ar keksiukus, daro užtepėles, kremus, burokėlių putėsius, išgauna ledus ar gardina šokoladinius desertus“, – tendencijas komentuoja A. Matulevičiūtė.

Burokėlių kotletai

Reikės:

6 vnt. vidutinio dydžio burokėlių;
1 morkos;
1 didelio svogūno;
1 kiaušinio;
2–3 skiltelių česnako;
4 valg. šaukšt. krakmolo;
2–3 valg. šaukšt. maltų džiūvėsėlių;
druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį;
miltų (jei reikės).

Gaminimas:

Burokėlius nuplaukite, išvirkite, o atvėsus nulupkite ir sutarkuokite per stambią tarką. Nuskuskite morką ir taip pat sutarkuokite, ją ir smulkiai pjaustytą svogūną pakepinkite keptuvėje su aliejumi. Į didesnį dubenį maišykite tarkuotus burokėlius ir kepintus svogūną bei morką. Berkite prieskonius, įdėkite krakmolą ir džiūvėsėlius bei viską gerai išmaišykite. Jei masė gaunasi kiek skystoką, įdėkite šiek tiek miltų. Rankomis suformuokite norimo dydžio kotletukus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje su aliejumi.

Šokoladinis burokėlių pyragas

Reikės:

1 puodelio miltų;
¼ puodelio kakavos miltelių;
¼ arbat. šaukšt. druskos;
200 g juodojo šokolado;
½ puodelio kokosų aliejaus;
3 kiaušinių;
2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
¾ puodelio rudojo nerafinuoto cukraus;
1 didelio virto burokėlio.

Gaminimas:

Pirmiausiai, cukrų, kiaušinius ir vanilės ekstraktą išplakite iki vientisų putų. Garų vonelėje ištirpinkite šokoladą ir kokosų aliejų. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kakavą ir druską. Galiausiai, visus ingredientus sumaišykite tarpusavyje ir ten sudėkite stambiai tarkuotą burokėlį (virtą). Į kepimo popieriumi išklotą skardą supilkite gautą masę. Pyragą pašaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 min. Pyragą traukite ir tiekite tuomet, kai patikrinus mediniu pagaliuku, jis bus sausas. Iškepusį pyragą galima apibarstyti cukraus pudra ir patiekti su įvairiais priedais: uogomis, ledais, medumi.

Burokėlių virtinukai

Reikės:

2 vnt. vidutinio dydžio bulvių;
3 vnt. vidutinio dydžio burokėlių;
70 g pilno grūdo speltos miltų;
2 valg. šaukšt. 30 proc. riebumo grietinės;
žiupsnelio druskos, pipirų ir norimų žolelių.

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių temperatūros. Neluptus burokėlius ir bulves suvyniokite į atskirus folijos vokelius ir kepkite burokėlius 60 min., bulves – 40 min. Kai daržovės atvės, elektriniu trintuvu sutrinkite jas iki vientisos masės. Į dubenį su trintų bulvių ir burokėlių mase įmaišykite druską, pipirus, pasirinktas žoleles ir miltus. Viską gerai išmaišykite ir formuokite nedidelio dydžio virtinukus. Apvoliokite juos miltuose ir palikite juos šaldytuve pernakt, kad tešla susistovėtų. Iš šaldytuvo išimtus virtinukus virkite 2–4 min. pasūdytame vandenyje. Patiekite su grietine.

Kepintų burokėlių salotos su apelsinais

Reikės:

3 vidutinio didumo burokėlių;
4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
druskos, maltų juodųjų pipirų (pagal skonį);
1 valg. šaukšt. spaustų apelsinų sulčių;
2 valg. šaukšt. balzaminio acto;
3 raudonųjų apelsinų;
1 raudonojo svogūno,
100 g fetos sūrio;
kalendros, bazilikų ar kitų mėgstamų žolelių.

Gaminimas:

Burokėlius nuplaukite, nusausinkite, apšlakstyti alyvuogių aliejumi (2 valg. šaukšt.), apibarstykite pipirais, dėkite į kepimo indą, uždenkite kepimo folija ir kepti apie 1,5 val. įkaitintoje iki 200 °C orkaitėje. Palikite burokėlius atvėsti. Per tą laiką pasigaminkite padažą: į mažą dubenėlį supilkite apelsinų sultis, balzaminį actą, alyvuogių aliejų (2 valg. šaukšt.) ir gerai sumaišykite. Atvėsusius burokėlius nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.

Į dubenį dėkite supjaustytus burokėlius, griežinėliais supjaustą svogūną, apelsinų skilteles (pasilikti apelsino skiltelių papuošimui), susmulkintas prieskonines žoles ir užpilkite paruoštu padažu bei atsargiai sumaišykite. Prieš patiekiant ant salotų viršaus užberkite smulkinto fetos sūrio ir likusias apelsino skilteles.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(16 žmonių įvertino)
4.1875

Kas yra oksidacinis stresas ir kokia jo įtaka sveikatai? (2)

Dažniausios Europos Sąjungos, taip pat ir Lietuvos piliečių sergamumo bei ankstyvos mirties...

Kaip sloguojantį vaiką išleisti į darželį ar mokyklą ir kada tikrai verta likti namie? 3 žingsnių atmintinė (40)

Nuo praėjusių metų rudens galioja Sveikatos apsaugos ministro įsakymas, leidžiantis sloguojantį...

Daugėja besitikrinančiųjų dėl krūties vėžio: vis daugiau nustatoma ikivėžinių būklių – tai sustabdo ligą (1)

Per pirmuosius septynis šių metų mėnesius prevenciškai dėl krūties vėžio pasitikrino 6 000...

4 gydytojos patarimai, kaip išvengti nuospaudų ir pasiruošti žygiui

Suplanavote kelionę į kalnus ar žygį pajūriu, bet dar iki šiol prisimenate, kaip paskutinį...

Sepsis – ką apie mirtiną būklę turi žinoti kiekvienas?

Pasaulyje nuo sepsio kas 3,5 sekundes miršta žmogus – tai yra apie 9 mln. mirčių kasmet. Ši...

Top naujienos

Žiemelis negali atsakyti, kam turėtų priklausyti Krymas: nenoriu politikuoti (397)

„Mes darome verslą Ukrainoje. Mes ten turime pakankamai nemažą dalį pajamų iš kuro ir kitų...

Apetitas auga bevalgant: Klaipėdos universitetą į teismą padavusio indo ieškiniai perkopė per 70 milijonų eurų (355)

Už neįtikusias studijas Klaipėdos universitete (KU) kone 5 tūkstančių eurų reikalavęs...

Lietuvių pamėgtos pigios atostogos Tbilisyje: patikrintos vietos, kurias privalo aplankyti kiekvienas (62)

Lietuviai masiškai ėmė keliauti į Gruzijos sostinę Tbilisį, tačiau patenkinti lieka ne visi....

Mados apžvalgininkas: kodėl moterys Lietuvoje plaikstosi po pilnas drabužių parduotuves, o vyrams nėra ką pirkti (41)

Verslo konsultantas ir Mados verslo instituto bendrakūrėjis Arnoldas Remeika , paklaustas, kaip...

Šalnos tik pradžia: galime sulaukti ir pirmojo sniego (9)

Šiandien Lietuvos orus vis dar lems vakarykščio, į šiaurės rytus tolstančio ciklono pakraštys.

Siaubas keleiviniame lėktuve: laineris smigo žemyn beveik 9 kilometrus (43)

„Delta“ skrydžių bendrovės keleiviniame lėktuve iš Atlantos miesto skridę žmonės pasakoja...

Būkite budrūs: prisidengiant žinomų įmonių vardais Lietuvoje platinami kompiuteriniai virusai (13)

IT saugumo specialistas Marius Pareščius lietuvius perspėja, kad prisidengiant žinomų...

Rudens karalius – moliūgas: 4 gardūs patiekalai (6)

Nors moliūgų kilmė nėra susijusi su Lietuva – į Europą iš Pietų Amerikos jie atvyko tik XVI...

Lygiai prieš 30 metų: kosminis Sabonio debiutas Ispanijoje – 34 taškai ir disko metiko stiliaus perdavimas (32)

Lygiai prieš 30-metų – 1989-ųjų rugsėjo 19-ąją – Ispanijos krepšinio lygoje su Valjadolido...

Vilniuje vyksta greičio mėgėjų gaudynės: „VW Lupo“ vairuotojas per pusvalandį įkliuvo du kartus (40)

Pastaruoju metu Vilniuje transporto priemonių greitį Kelių policijos pareigūnai tikrina beveik...