Kofeino turintys produktai mūsų mitybos racione

Tiek suaugę, tiek paaugliai Lietuvoje daugiausia kofeino gauna su kava. 70 proc. šios medžiagos su kava gauna paaugliai ir net 80 proc. - suaugusieji, rodo pirmą kartą mūsų šalyje atliktas reprezentatyvus kofeino tyrimas, atliktas Vilniaus universiteto visuomenės sveikatos instituto užsakymu.

Dauguma suaugusiųjų geria įprastą užplikomą maltą kavą (62 proc.), paaugliai – kitas kavos rūšis: „Latte“, „Capuccino“ (29 proc.), taip pat tirpią kavą ir kitokias rūšis (40 proc.) . Paskaičiavus puodeliais, suaugusieji per mėnesį išgeria 64 puodelius užplikomos kavos, o sudėjus visas kavos rūšis – apie 66 puodelius, paaugliai vidutiniškai išgeria 29 puodelius. Moterys kavos išgeria vidutiniškai 10 puodelių daugiau nei vyrai.

Nors arbatos išgeriama maždaug tiek pat, kiek kavos, paaugliai su ja gauna apie 16 proc., suaugusieji – apie 10 proc. viso kofeino. Tarp suaugusiųjų vyrauja juoda ir žalia arbata (75 proc.), paaugliai dažniau renkasi įvairesnes arbatos rūšis, tačiau svyravimai nėra labai žymūs.

Energinių gėrimų vartojimas – gerokai mažesnis. Kadangi jie būna skirtingose pakuotėse, buvo išvesta standartinė porcija – 0,25 litro. Tyrimas parodė, kad suaugusieji per mėnesį suvartoja devynias energinių gėrimų porcijas, paaugliai – aštuonias. Pasak statistikos, beveik trečdalis paauglių ir 8 proc. suaugusiųjų geria energinius gėrimus. 70 proc. paauglių šių gėrimų apskritai negeria, penktadalis – paragauja bent kartą per mėnesį, dešimtadalis – bent kartą per savaitę. Gaunamo kofeino kiekis iš šių gėrimų – atitinkamai 9 proc. (tarp paauglių) ir 4,5 proc. (tarp suaugusiųjų).

Prof. Rimantas Stukas
Kolos gėrimus vartoja 25 proc. suaugusiųjų ir 58 proc. paauglių. Pasak Vilniaus universiteto visuomenės sveikatos instituto vadovo Rimanto Stuko, tyrimas buvo darytas žiemą. Vasarą šių gėrimų vartojimo tendencijos greičiausiai būtų didesnės. Pagal tyrimą, suaugusieji per mėnesį išgeria 4,47 litro kolos gėrimų, paaugliai – 3,98 litro.

Šokolado vartojimas vienodai plačiai paplitęs ir tarp paauglių ir tarp suaugusiųjų. Per mėnesį suvartojama po 8 šokolado plyteles po 100 g. Kakavos per mėnesį vienas Lietuvos gyventojas išgeria vidutiniškai 13 puodelių.

Kiek kofeino yra skirtingos rūšies kavos puodelyje

Apibendrinant trys populiariausi kofeino turintys produktai tiek tarp paauglių, tiek tarp suaugusiųjų yra šokoladas, kava ir arbata. Absoliuti dauguma paauglių vartoja šokoladą (94 proc.), šiek tiek mažiau arbatą (67 proc.) ir kavą (64 proc.). Tarp suaugusiųjų dominuoja kava (84 proc.), panašiai vartojamas šokoladas ir arbata.

Paskaičiavus, kiek kofeino gaunama per dieną, su kava suaugusieji „išgeria“ 354 mg kofeino, paaugliai – 211,9 mg, su arbata – atitinkamai 50 ir 49,2 mg, su šokoladu – po 4,8 mg, su kolos gėrimais – 14,6 ir 12,9 mg. Iš viso suaugusieji per dieną gauna 443 mg, paaugliai – 306 mg kofeino.

„Capuccino“ kavos puodelyje yra 38 mg kofeino, „Latte“ - 57, kitos kavos rūšies – 151, arbatos – 25, kolos – 49 mg. 100 g plytelėje šokolado yra 18 mg kofeino, porcijoje energinio gėrimo – 75 mg.

Koks kavos kiekis yra saugus

Lyginant su kitomis šalimis, lietuviai kofeino turinčių produktų vartoja ne pernelyg daug. Pavyzdžiui, bendras energinių gėrimų vartojimas siekia 9 proc., tuo tarpu Austrijoje šis rodiklis – 50 proc., Čekijoje – 46 proc., Lenkijoje – 45 proc. Taigi Lietuva pagal energinių gėrimų vartojimą tarp suaugusiųjų net nesiekia ES vidurkio, tarp paauglių – šiek tiek jį viršija, bet nesiekia maksimalios ribos.

„Pagal Pasaulio sveikatos rekomendacijas du puodeliai per dieną nekelia įrodytos rizikos sveikatai, tai nereiškia, kad reikia juos ir išgerti. Be to, kavos poveikis skirtingam organizmui gali būti skirtingas,viskas priklauso nuo jo būklės. Tyrime buvo apklausti paaugliai nuo 12 metų, tačiau rekomendacijų, nuo kada galima gerti kavą, nėra. Vis dėlto kava įeina į mokiniams nerekomenduojamų produktų sąrašą, nors ir nėra parašyta, kad ji draudžiama. Tačiau reikia žinoti, kad kavoje yra kofeino. Tai stimuliuojanti medžiaga, kuri laikoma tam tikrų sutrikimų rizikos veiksniu, o paauglys dar vystosi, auga. Sveikos mitybos piramidėje kavos nėra, niekas nerekomenduoja gerti kavos, bet tai produktas, kuris plačiai vartojamas“, - teigė R. Stukas.

Kava vienkartiniame puodelyje
Pasak mitybos specialisto, prieš tyrimą jis ir tikėjosi, kad jis parodys, jog paaugliai geria daug kavos. Šiuo metu tarp paauglių atsiradusi tendencija – kava išsinešimui. Taip pat jis pastebi, kad didėja kavos puodeliai, t. y. porcijos. Taigi suaugusieji dažniau kavą geria namuose, paaugliai – dažniau viešai.

„Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto rizikos vertinimo institutas nurodo, kad nuo 100 iki 600 mg kofeino per dieną gali paspartinti mintis bei pagerinti bendrą organizmo budrumą, o daugiau nei 2 tūkst. mg kofeino sukelia nemigą, drebulį, padažnėjusį kvėpavimą. Tuo tarpu Kanados saugos institucijos kaip saugų kofeino kiekį nurodo 300-400 mg (tai maždaug trys puodeliai", - teigė mitybos ekspertas.

Pasak R. Stuko, per didelis kofeino vartojimas stimuliuoja organizmą, bei sukelia priklausomybę. Žmogus jau iš tiesų blogai jaučiasi, jei neišgeria kavos. Taigi saugūs yra tik trys puodeliai per dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)