aA
Be geros mitybos – neįmanoma gera psichinė sveikata, todėl nusprendėme atsisakyti išorinio maisto tiekėjo ir patys pradėti jį gaminti, penktadienio rytą sakė Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės (RVPL) vadovas prof. dr. Arūnas Germanavičius. Į naujos ligoninės valgyklos atidarymą atvyko ir ministras Aurelijus Veryga, kuris taip pat paragavo pacientams siūlomo maisto.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga
© DELFI / Andrius Ufartas

Tikslas – skanus ir sveikas maistas

Pasak prof. A. Germanavičiaus, prieš virtuvės atidarymą ligoninei maistą teikė išoriniai tiekėjai, su kuriais ligoninė patirdavo daug bėdų – maistas dažnai vėluodavo, būdavo neskanus, neretai ir atšalęs.

Tačiau ir priimti sprendimą nebetęsti bendradarbiavimo su maisto tiekėjais buvo nelengva, nes, pasak profesoriaus, gaminti patiems yra didžiulė atsakomybė.

„2018 metais, kai pradėjome nagrinėti ligoninės maitinimo klausimą, gavome labai daug skundų iš pacientų. Iš visų mūsų teikiamų paslaugų – diagnostikos, gydymo, psichoterapijos ir panašiai, blogiausiai vertinamas buvo maistas. Ne kartą rašėme raštus ir bandėme susitarti su tiekėjais, tačiau to padaryti nepavyko. Tada nusprendėme, kad patys gaminsime maistą“, – sakė prof. A. Germanavičius.

Ligoninės maistas
Ligoninės maistas
© DELFI / Andrius Ufartas

O ligoninėje esantiems pacientams itin svarbu griežtas tvarkaraštis, tad per vėlai atvežti ir neskanūs pietūs gali ir visos dienos nuotaiką sugadinti.

„Be to, daug pacientų, sergančių šizofrenija, depresija ir kitomis ligomis, serga ir vidaus organų ligomis – cukriniu diabetu, endokrininės sistemos sutrikimais. Todėl pilnavertė ir individuali mityba yra dar svarbesnė“, – pasakojo ligoninės vadovas.

Prof. A. Germanavičius sako, kad labai dažnai depresija ar psichoziniais sutrikimais sergantys pacientai patenka į užburtą ratą, kai dėl nuotaikos sutrikimo, malonumo jausmo praradimo, pasikeitusių gyvensenos įpročių žmogus daugiau guli, nejuda, nevaikšto, todėl didėja kūno svoris.

Negana to, psichine liga sergantis žmogus labai nereguliariai maitinasi – neretai pasitaiko, jog suvalgo didelį maisto kiekį, kuris turi didžiulę energetinę vertę, bet yra visai nemaistingas. Tada priauga svorio, jaučiasi dar nelaimingesnis.

„Mūsų tikslas yra ištraukti juos iš to užburto rato, per sveiką mitybą įdiegti ir sveikos gyvensenos įpročius. Didelis dėmesys kreipiamas į tai, kad patiekalai būtų ne tik sveiki, bet ir skanūs“, – sakė profesorius.

Be to, maistas kartais turi sąveiką su vaistais. Todėl valgiaraštyje nėra greipfruto sulčių ar kai kurių citrusinių vaisių.

Dalis maistui gaminti naudojamų produktų yra ekologiški. Pacientams maistas pritaikomas pagal jų poreikius, ligas, alergijas, mitybos ypatumus – pavyzdžiui, vegetarai gauna tik vegetariškus patiekalus.

Arūnas Germanavičius
Arūnas Germanavičius
© DELFI / Andrius Ufartas

Išlaidos išaugo

„2018 metais vieno paciento 4 kartų per dieną maitinimas kainuodavo 3,7 eur. Dabar ši kaina išaugo, dar nesame suskaičiavę visų sąnaudų, bet manome, kad vieno paciento vienos dienos 4 maitinimų kaina bus apie 6 eurus. Be to, maitiname pacientus ir dienos stacionare, nors tokio reikalavimo įstatymuose nėra. Tačiau į dienos stacionarą patenka daug žmonių iš žemiausio ekonominio sluoksnio, jie dažnai būna alkani. Tad ir vaistų negalime skirti nepavalgiusiam žmogui, be to, tai tiesiog humaniškas požiūris“, – kalbėjo ligoninės vadovas.

Ligoninėje gamintą maistą pacientai valgo dar tik savaitę, tačiau pastebima, kad atsiliepimai daug geresni.

„Keletas penktadienio valgiaraštyje patiekiamų patiekalų – kiaulienos, žuvies, avinžirnių maltinukai, vištienos ir grikių, daržovių troškinys, troškintos morkos, burokėliai, lęšiai, perlinės kruopos, bulvių košė su žirneliais, jautienos ir bulvių apkepas, grikių blynai pievagrybių sriuba, kopūstų salotos“, – vardino virtuvės darbuotoja.

Ministras tokį sprendimą sveikina

„Manau, tai yra gražus pavyzdys, kai gydymo įstaiga holistiškai rūpinasi pacientais ir supranta, kad svarbu ne tik vaistai ir gydymo procedūros, bet ir visa gyvensena, mityba. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, einant į laisvą rinką, visos įstaigos, ir ugdymo, ir gydymo, buvo skatinamos pirkti maistą iš išorinių tiekėjų ir negaminti jo patys. Deja, tai nepasiteisino. Kai įstaigos pradeda gaminti maistą pačios, nusiskundimų būna tikrai mažiau, situacija pagerėja, nes žiūrima per paciento prizmę, o ne stengiamasi viską padaryti greičiau ir pigiau“ – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos ministras Aurelijus Veryga.

Ligoninės maistas
Ligoninės maistas
© DELFI / Andrius Ufartas

Pasak ministro, padaryti skanų maistą pacientams yra tikras iššūkis.

„Tai ne tas pats, kaip pagaminti skanų maistą restorane. Ligoninėje jis turi būti sveikas, maistingas ir atitikti daugybę reikalavimų. Be to, net jei maistas sveikas, bet atrodo negražiai, yra neskanus, savaime suprantama, kad niekam jis nepatiks. Juk ir namuose stengiamės gražiai susidėlioti porciją, kad vaizdas būtų gražus. Tai svarbu visiems, ne tik ligoninės pacientams“, – kalbėjo A. Veryga.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesoriaus Rimanto Stuko teigimu, mityba turėtų būti ne tik sveika, bet ir stiprinanti sveikatą.

Rimantas Stukas
Rimantas Stukas
© DELFI / Andrius Ufartas

„Atidaryti tokią sveikos mitybos virtuvę yra neabejotinai sveikintinas sprendimas. Dabar vis dažniau siekiama, kad mityba taptų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti, tai reiškia, kad ne tik padėtų išsaugoti sveikatą, bet padėtų ją stiprinti. Toks maistas tampa gydymo sudėtine dalimi. Aš pats paragavau žuvies maltinuko ir perlinių kruopų košės – tikrai skanu“, – šypsojosi Rimantas Stukas.

Šiuo metu RVPL gydosi 380 pacientų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(23 žmonės įvertino)
4.0000

Veryga apie koronavirusą: rizika nėra didelė, bet reali – todėl Lietuva ruošiasi „ne popieriuose“, o pratybomis (82)

Pasaulyje sparčiai plintant naujam virusui – koronavirusui – kurio kilmės šalis yra Kinija,...

Neeilinė Kamilės istorija: Kauno gydytojai 14-metei padovanojo antrą gimtadienį (2)

Kauno klinikoms 2019 metai buvo neeiliniai: atlikta 500-oji inkstų transplantacija, o per tris paras...

Susirgimų gripu fiksuojama vis daugiau: daugiausiai serga Kauno savivaldybėje

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja,...

Lietuva telkia pajėgas dėl plintančio koronaviruso: specialistė įspėjo, ką daryti pajutus atitinkamus simptomus papildyta 14.30 (148)

Lietuva imasi laikinųjų papildomų atsargos priemonių dėl pasaulyje plintančio koronaviruso iš...

PSDF biudžetui grąžinta pustrečio milijono eurų

2,5 mln. eurų – tokia suma pernai buvo grąžinta į Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF)...

Top naujienos

Aplankė vieną uždariausių pasaulio valstybių: pažįstamiems buvo sunku patikėti, kad ten keliauju (130)

„Welcome to Arabia! “, – karts nuo karto išgirstu iš nuoširdžiai besišypsančių...

Tikra legenda, kuri aikštėje lietuvius skriaudė, o už jos ribų – glostė laida „Krepšinio zona“ (54)

2020-ieji krepšinio pasauliui prasidėjo tiesiog tragiškai: po ilgamečio NBA komisaro Davido Sterno...

Giedrius Drukteinis

Du būdai, kaip mums atsikratyti nepakantumo svetimam turtui ir sėkmei (4)

Kai išmintingi žmonės pradeda kalbėti apie Lietuvos visuomenės problemas, greitai galima...

Birutė Navickaitė pakliuvo į absurdišką situaciją: neturėdama vairuotojo pažymėjimo ir automobilio pradėjo gauti baudas (72)

Palangiškė Birutė Navickaitė sako, kad sunku ir patikėti, į kokią absurdišką situaciją ji...

Orai: naujas ciklonas atneš eilinę kritulių bangą (2)

Šiandien prie mūsų krašto iš vakarų priartės naujas Atlanto ciklonas. Vakariniuose rajonuose...

Darželyje sriuba apsipylusi trimetė patyrė antro laipsnio nudegimą: mama netiki darželio direktorės versija

Į darželį trimetę dukrą nuvedusi mama nė neįtarė, kad po kelių valandų su ja dėl patirto...

Stilistė papasakojo, į ką reikia atsižvelgti renkantis džinsus: viena detalė gali sugadinti visą įvaizdį (45)

Jei paprašytume jūsų įvardinti pagrindinį spintos drabužį, kas tai būtų? Mes nemirktelėję...

Lietuvis sukūrė už širdies griebiantį vaizdo klipą apie Bryantą (92)

Lietuvis Giedrius Šiškovas , interneto platybėse žinomas „Gidranity“ pseudonimu, sukūrė už...

Kameros įamžino neįtikėtiną vairuotojų žioplumą: situacijos primena veiksmo filmus (11)

Pašalinė veika prie vairo ir išsiblaškymas neretai vairuotojams sukelia nemažai streso, kai...