Tikslas – skanus ir sveikas maistas

Pasak prof. A. Germanavičiaus, prieš virtuvės atidarymą ligoninei maistą teikė išoriniai tiekėjai, su kuriais ligoninė patirdavo daug bėdų – maistas dažnai vėluodavo, būdavo neskanus, neretai ir atšalęs.

Tačiau ir priimti sprendimą nebetęsti bendradarbiavimo su maisto tiekėjais buvo nelengva, nes, pasak profesoriaus, gaminti patiems yra didžiulė atsakomybė.

„2018 metais, kai pradėjome nagrinėti ligoninės maitinimo klausimą, gavome labai daug skundų iš pacientų. Iš visų mūsų teikiamų paslaugų – diagnostikos, gydymo, psichoterapijos ir panašiai, blogiausiai vertinamas buvo maistas. Ne kartą rašėme raštus ir bandėme susitarti su tiekėjais, tačiau to padaryti nepavyko. Tada nusprendėme, kad patys gaminsime maistą“, – sakė prof. A. Germanavičius.

Ligoninės maistas

O ligoninėje esantiems pacientams itin svarbu griežtas tvarkaraštis, tad per vėlai atvežti ir neskanūs pietūs gali ir visos dienos nuotaiką sugadinti.

„Be to, daug pacientų, sergančių šizofrenija, depresija ir kitomis ligomis, serga ir vidaus organų ligomis – cukriniu diabetu, endokrininės sistemos sutrikimais. Todėl pilnavertė ir individuali mityba yra dar svarbesnė“, – pasakojo ligoninės vadovas.

Prof. A. Germanavičius sako, kad labai dažnai depresija ar psichoziniais sutrikimais sergantys pacientai patenka į užburtą ratą, kai dėl nuotaikos sutrikimo, malonumo jausmo praradimo, pasikeitusių gyvensenos įpročių žmogus daugiau guli, nejuda, nevaikšto, todėl didėja kūno svoris.

Negana to, psichine liga sergantis žmogus labai nereguliariai maitinasi – neretai pasitaiko, jog suvalgo didelį maisto kiekį, kuris turi didžiulę energetinę vertę, bet yra visai nemaistingas. Tada priauga svorio, jaučiasi dar nelaimingesnis.

„Mūsų tikslas yra ištraukti juos iš to užburto rato, per sveiką mitybą įdiegti ir sveikos gyvensenos įpročius. Didelis dėmesys kreipiamas į tai, kad patiekalai būtų ne tik sveiki, bet ir skanūs“, – sakė profesorius.

Be to, maistas kartais turi sąveiką su vaistais. Todėl valgiaraštyje nėra greipfruto sulčių ar kai kurių citrusinių vaisių.

Dalis maistui gaminti naudojamų produktų yra ekologiški. Pacientams maistas pritaikomas pagal jų poreikius, ligas, alergijas, mitybos ypatumus – pavyzdžiui, vegetarai gauna tik vegetariškus patiekalus.

Arūnas Germanavičius

Išlaidos išaugo

„2018 metais vieno paciento 4 kartų per dieną maitinimas kainuodavo 3,7 eur. Dabar ši kaina išaugo, dar nesame suskaičiavę visų sąnaudų, bet manome, kad vieno paciento vienos dienos 4 maitinimų kaina bus apie 6 eurus. Be to, maitiname pacientus ir dienos stacionare, nors tokio reikalavimo įstatymuose nėra. Tačiau į dienos stacionarą patenka daug žmonių iš žemiausio ekonominio sluoksnio, jie dažnai būna alkani. Tad ir vaistų negalime skirti nepavalgiusiam žmogui, be to, tai tiesiog humaniškas požiūris“, – kalbėjo ligoninės vadovas.

Ligoninėje gamintą maistą pacientai valgo dar tik savaitę, tačiau pastebima, kad atsiliepimai daug geresni.

„Keletas penktadienio valgiaraštyje patiekiamų patiekalų – kiaulienos, žuvies, avinžirnių maltinukai, vištienos ir grikių, daržovių troškinys, troškintos morkos, burokėliai, lęšiai, perlinės kruopos, bulvių košė su žirneliais, jautienos ir bulvių apkepas, grikių blynai pievagrybių sriuba, kopūstų salotos“, – vardino virtuvės darbuotoja.

Ministras tokį sprendimą sveikina

„Manau, tai yra gražus pavyzdys, kai gydymo įstaiga holistiškai rūpinasi pacientais ir supranta, kad svarbu ne tik vaistai ir gydymo procedūros, bet ir visa gyvensena, mityba. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, einant į laisvą rinką, visos įstaigos, ir ugdymo, ir gydymo, buvo skatinamos pirkti maistą iš išorinių tiekėjų ir negaminti jo patys. Deja, tai nepasiteisino. Kai įstaigos pradeda gaminti maistą pačios, nusiskundimų būna tikrai mažiau, situacija pagerėja, nes žiūrima per paciento prizmę, o ne stengiamasi viską padaryti greičiau ir pigiau“ – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos ministras Aurelijus Veryga.

Ligoninės maistas

Pasak ministro, padaryti skanų maistą pacientams yra tikras iššūkis.

„Tai ne tas pats, kaip pagaminti skanų maistą restorane. Ligoninėje jis turi būti sveikas, maistingas ir atitikti daugybę reikalavimų. Be to, net jei maistas sveikas, bet atrodo negražiai, yra neskanus, savaime suprantama, kad niekam jis nepatiks. Juk ir namuose stengiamės gražiai susidėlioti porciją, kad vaizdas būtų gražus. Tai svarbu visiems, ne tik ligoninės pacientams“, – kalbėjo A. Veryga.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesoriaus Rimanto Stuko teigimu, mityba turėtų būti ne tik sveika, bet ir stiprinanti sveikatą.

Rimantas Stukas

„Atidaryti tokią sveikos mitybos virtuvę yra neabejotinai sveikintinas sprendimas. Dabar vis dažniau siekiama, kad mityba taptų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti, tai reiškia, kad ne tik padėtų išsaugoti sveikatą, bet padėtų ją stiprinti. Toks maistas tampa gydymo sudėtine dalimi. Aš pats paragavau žuvies maltinuko ir perlinių kruopų košės – tikrai skanu“, – šypsojosi Rimantas Stukas.

Šiuo metu RVPL gydosi 380 pacientų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)