Remiantis Šri Lankos mokslininkų atliktu tyrimu, tokiu būdu paruoštų ryžių kaloringumas gali būti sumažintas net iki 60 proc. 

Jungtinės Karalystės (JK) mitybos specialistai vis dėlto linkę įspėti, kad nederėtų šio metodo naudoti siekiant per trumpą laiką atsikratyti svorio. 

Daug krakmolo turintys maisto produktai, pavyzdžiui, ryžiai – tai puikus energijos šaltinis.
Tokie produktai žmogaus organizme suskaidomi į monosacharidus, rašo BBC

Tai, kas lieka po šio suskaidymo proceso, sandėliuojama organizme , o prireikus paverčiama gliukoze. 

Vis dėlto nederėtų pamiršti, kad per didelis gliukozės kiekis kraujyje galiausiai paverčiamas riebalais. 

Mokslininkai atlieka eksperimentus, siekdami išsiaiškinti, ar galima pakeisti maisto produktus taip, kad būtų galima apgauti organizmą, o į kraują patektų mažiau cukraus ir būtų suvartojamas mažesnis kalorijų kiekis. 

JK mokslininkai jau įrodė, kad išvirti, o vėliau atšaldyti makaronai sukelia mažesnį į kraują patenkančios gliukozės pliūpsnį, net jei iš pradžių atvėsinti makaronai vėliau ir vėl pašildomi. 

Šri Lankos mokslininkai tvirtina, kad ta pati taisyklė galioja ir ryžiams. 

Jie ištyrė 38 skirtingais būdais pagamintų ryžių rūšis, kad išsiaiškintų, kuris būdas yra tinkamiausias padidinti taip vadinamo atspariojo krakmolo kiekį. 

Atsparusis krakmolas 

Šio tipo krakmolas yra atsparesnis enzimams, kuriuos žmogaus organizmas naudoja tam, kad skaidytų angliavandenius žarnyne, o tai reiškia, kad įsisavinamas mažesnis jų kiekis. 

Taigi mokslininkams pavyko išsiaiškinti, kad geriausias būdas pasiekti šį rezultatą – 40 minučių virti ryžius su šaukštu kokosų aliejaus, tada atvėsinti išvirtus ryžius ir palikti šaldytuve 12 valandų. 

„Vėsinimas yra esminis, nes tirpi krakmolo dalis amilozė vykstant želatinizacijos procesui palieka granulių“, - teigia mokslininkas Sudhairas Jamesas. 

„Per 12 valandų trunkantį vėsinimą tarp amilozės molekulių susiformuoja vandenilio jungtys, kurios taip pat virsta atspariuoju krakmolu“, - teigė S. Jamesas. 

Mokslininkas taip pat teigiamai vertina pakartotinį maisto šildymą, nes tai nekenkia atspariajam krakmolui. 

Mokslininkai šiuo metu mėgina išsiaiškinti, kurios ryžių rūšys yra tinkamiausios, o taip pat mėgina išsiaiškinti, kokias dar aliejaus rūšis galima naudoti gaminant ryžius. 

Ekspertė iš „The British Nutrition Foundation“ Sarah Coe įsitikinusi, kad atsparusis krakmolas naudingas žmogaus organizmui dėl daugelio priežasčių: jis gerina virškinimą ir bendrą žarnyno būklę, o taip pat gali padėti sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje. 

Vis dėlto specialistė pripažinto, kad būtina atlikti daugiau tyrimų, skirtų ištirti potencialų tokiu būdu paruoštų ryžių poveikį sveikatai. 

Manoma, kad pakartotinis atvėsinto maisto šildymas gali būti pavojingas sveikatai, nes tokiu būdu gaminant maistą kai kurie kenksmingi virusai gali išgyventi. 

Kambario temperatūroje paliktuose ryžiuose gali daugintis bakterijos, todėl ryžiai turi būti suvartojami tik išvirti arba atvėsinami ir tada laikomi šaldytuve. 

S. Coe pabrėžė, kad nepaisant to, kad daug krakmolo turintys maisto produktai – svarbi sveikos ir subalansuotos dietos dalis, britai ryžių vartoja nedaug. 

„Taigi galimybė sumažinti kalorijų kiekį pasitelkus šį siūlomą būdą kažin ar sumažins nutukimo problemą JK“, - abejojo ji. 

„Tai skamba įspūdingai, tačiau kol kas nėra atlikta tyrimų su žmonėmis. Nuostabu, kad atliekami skirtingų gaminimo būdų moksliniai tyrimai“, - sakė Britų dietologų asociacijos atstovė Priya Tew. 

„Rekomenduočiau žmonėms ryžius gaminti jiems įprastais būdais, kol nėra pateikta daugiau informacijos“, - pridūrė ji. 

„Šiuo metu atliekami savanorių kraujo tyrimai, skirti gliukozės kiekiui nustatyti, labai svarbūs norint įvertinti tikrąjį šio tyrimo potencialą, o taip pat ir mėginant išsiaiškinti“, - patikino specialistė Denise Robertson iš Sario universiteto.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)