Kaip DELFI sakė Baltijos aplinkos forumo atstovė, ji sodos veiksmingumu abejoja, o labai bijantiems taršos pataria atidžiau rinktis produktus, prieš vartojant kruopščiai nuplauti tekančiu vandeniu bei vengti didesnių kiekių vienos rūšies vaisių ar daržovių.

„Jei per savaitę žmogus suvalgys saują gerai tekančiu vandeniu nuplautų vynuogių, nieko neatsitiks. Be to, pesticidų ir kitų teršalų kiekiai daržovėse bei vaisiuose – tikrinami“, – priminė L. Stančė.

Laura Stančė

Nacionalinio vėžio instituto fitoterapeutui J. Ruoliai apmaudu, jog žmonės kaip kurti negirdi nuolat jo kartojamo patarimo prieš valgant vynuoges pusvalandį pamirkyti sodos tirpale, paprasta soda šepečiu nušveisti bananus, apelsinus, kitus citrusinius vaisius.

Nusiplauna tik 14 kartų perliejus vandeniu

„Plovikliu plaunami vaisiai ir daržovės nusiplauna tik 14 kartų perliejus vandeniu. Tačiau visiškai neaišku, kodėl žmonės vengia sodos, kuri daug greičiau nusiplauna ir nėra kenksminga“, – stebisi J. Ruolia.

Žmonės teisinasi, kad nulupdami bananą, apelsiną, obuolį ar kitą vaisių, su žieve išmeta ir didžiąją dalį kenksmingų medžiagų. Tačiau J. Ruolia baisisi tokiu argumentu. „Peiliu pjaunant apelsiną chemikalų prikemšama valgoma vaisiaus dalis. Ant citrinos, apelsinų, mandarinų skiltelių lieka chemikalų. Nereikia didelio jų kiekio, pakanka 1000 molekulių ir jau krūvis kepenims“, – kategoriškas jis.

Parduotuvėse ir baruose spaudžiamų natūralių sulčių švara, J. Ruolios žodžiais, prekeivių sąžinės reikalas. Tačiau jis abejoja, ar prieš siūlant pirkėjui morkos, obuoliai ir kt. buvo mirkyti sodoje. „Laukiu alternatyvios medicinos įteisinimo Seime ir galbūt tada galėsime tikrinti sulčių gamyklėlių produkciją, morkų švarumą, ar teisingai plautos, ar kaip pats mačiau vienoje parduotuvėje – su cheminėmis medžiagomis“, – DELFI sakė fitoterapeutas.

J. Ruolios įsitikinimu, namuose būtina turėti pasiruošus tirpalo su sauja druskos ir sauja sodos. „Atlėkus iš darbo į tirpalą juk nesunku įmesti vynuogių kekę, patrynus, paskalavus jau dalis medžiagų, kuriomis vaisius buvo nupurkštas, kad nesugestų, nusiplaus. Pirktiniai atvežtiniai vaisiai gali būti geri, tik tuos purškalus reikia nuimti“, – mano J. Ruolia.

Ne visos medžiagos pasišalina plaunant

Kaip priminė cheminių medžiagų ekspertė L. Stančė, vaisiai ir daržovės gali būti užteršti pesticidais, nitratais, kitomis medžiagomis. Vieni vaisiai ar daržovės jas kaupia luobelėje, kiti – minkštime.
Gausus daržovių plovimas vien švariu vandeniu padeda sumažinti sveikatai pavojingų nitratų kiekį, nes jie – neorganinės kilmės, gerai tirpsta vandenyje.

Literatūroje primenama, jog valgomoji soda tinka rūgštinėms medžiagoms neutralizuoti, pvz., skrandžio rūgšties pertekliui šalinti. Be to, ji neblogas abrazyvas, tad naudojama emalei, sidabrui, kitiems paviršiams šveisti.

Moksliniais tyrimais nustatyta, kad rūgštinės medžiagos, tokios, kaip acto arba citrinos rūgštis, geriau už valgomąją sodą naikina infekcinių ligų sukėlėjus. Norint jų išvengti, patariama kelioms minutėms pamerkti daržoves ar vaisius vandenyje su nedideliu kiekiu citrinos sulčių arba acto.

O štai sintetiniai pesticidai nenusiplauna. Teigiama, jog nenusitrina ir soda, nepadeda mirkymas jos tirpale, nes dauguma pesticidų nepasižymi rūgštinėmis savybėmis.

Klaida manyti, kad nuplovus citrusinius vaisius soda jų žievelę jau galima naudoti maistui. Geriamoji soda nepašalina ir vaško, kuriuo yra padengti atvežtiniai vaisiai bei daržovės, tad protingiausia būtų juos nuplovus dar ir nulupti.

Ekologiški apelsinai turėjo pesticidų likučių

Cheminių medžiagų ekspertės L. Stančės teigimu, pagrindinė taisyklė renkantis vaisius ir daržoves – vengti egzotinių, dirbtinai nokintų ir žinoti, kur dabar yra jų sezonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)