Sveikatos apsaugos specialistai per dieną rekomenduoja moterims suvartoti ne daugiau nei 25 g pridėtojo cukraus, vyrams – ne daugiau nei 36 g. pridėtojo cukraus yra įvairiuose produktuose, o natūraliojo cukraus yra, pvz., vaisiuose.

Nesvarbu, kiek jums metų – reikia žinoti, į kokius kasdien valgomus produktus dedama daug cukraus, kuris gadina dantų emalį, jau nekalbant apie kitokią žalą sveikatai.

Taigi ar žinojote, kad šiuose produktuose yra daug cukraus?

Labai svarbu kasdien valgyti žalių daržovių, jose gausu organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų. Na o prancūziškuose padažuose salotoms yra iki 7 g cukraus vienoje porcijoje, taip pat ir liesuose padažuose, kurių pagrindas aliejus, nes į juos pridedama cukraus, siekiant kompensuoti aliejaus trūkumą ir paryškinti skonį. Atidžiai pažiūrėkite, ar padažo sudėtyje nėra gliukozės, medaus, maltozės, kurie yra cukraus variacijos ir kenkia sveikatai.

Ant salotų pilkite švelnaus naminio acto ar alyvuogių aliejaus. Neliesame majoneze cukraus irgi mažiau.

Sriubos ir padažai

Nors padažų makaronams skonis pikantiškas, ne saldus, daugumoje jų yra nuo 6 iki 12 g cukraus porcijoje – tiek pat, kiek pyrago gabalėlyje.

Daržovių sriubos ir padažai, kuriuose daug pomidorų, irgi kenkia dantų emaliui, jei nuolat jų valgote. Kad žala dantims būtų mažesnė, kas kartą pavalgę išsiskalaukite burną vandeniu.

Pusrytiniai kokteiliai

Natūralus vaisių cukrus fruktozė – dažna dantų gedimo priežastis, burnoje esančios bakterijos irgi juo minta. Vaisių ir daržovių sultyse – daug rūgščių, kurios ėda dantų emalį, panašiai kaip gazuoti gėrimai. Nors vaisiai ir daržovė organizmui sveika, juose geriau valgyti visus o, ne gerti sultis.
Rūgščių žalą dantų emaliui galite neutralizuoti, į vaisių ar daržovių kokteilį įpylę pieno. Jame esantis kalcis stiprina dantis. Beje, kokteilius patartina gerti per šiaudelį.

Pusrytiniai batonėliai ir jogurtai

Tai greitas pusryčių variantas, bet daugelyje tokių produktų yra daug cukraus. Kuo aukščiau ingredientų sąraše įrašytas cukrus, tuo daugiau jo yra. Natūraliame jogurte yra šiek tiek cukraus, o vaisiniuose ir pan. jogurtuose cukraus dedama kur kas daugiau, siekiant paryškinti skonį. Nors skanduojama, kad javainiai, įvairūs batonėliai – labai sveika, iš tiesų juose dažnai cukraus būna tiek pat, kiek šokoladiniuose batonėliuose.

Norintiems sveikesnio varianto, pusryčiams patariama valyti nesaldaus graikinio jogurto, nesaldžių avižinių dribsnių.

Daugumoje pirktinių sausainių dedama nemažai cukraus, o riekelėje baltosios ar neskaldytų grūdų miltų duonos gali būti iki pusės šaukštelio cukraus. Primename, jog ekspertų rekomendacijomis, per dieną reikėtų suvartoti ne daugiau nei šešis šaukštelius cukraus.

Penktadienio vakarą dažnai pamirštama, kad alkoholiniuose gėrimuose yra daug cukraus, jau nekalbant apie tai, kad alkoholis kenkia kepenims ir apskritai sveikatai. Pavyzdžiui, vienoje sidro taurėje gali būti iki 20 g cukraus, stipriuosiuose alkoholiniuose gėrimuose cukraus irgi daug.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)