Londono karališkojo koledžo mokslininkai suskaičiavo, kad gausus vaisių ir daržovių vartojimas kiekvienais metais leistų užkirsti kelią 7,8 mln. ankstyvų mirčių. Mokslininkai taip pat nurodė konkrečius vaisus ir daržoves, kurie mažina riziką susirgti vėžiu ar širdies ligomis.

Analizė parodė, kad net ir maža porcija vaisių ir daržovių leidžia pagerinti sveikatą, tačiau kuo daugiau valgysite vaisių ir daržovių, tuo sveikesni būsite. Porcija mokslininkai laiko 80 gramų, o toks svoris prilygtų nedideliam bananui, kriaušei ar trims kupiniems valgomiesiems šaukštams špinatų ar žirnelių.

Ką valgyti geriausia?

Išvados buvo gautos išanalizavus 95 mokslines studijas, kurių metu analizuoti dviejų milijonų žmonių valgymo įpročiai.

Mokslininkų teigimu, riziką susirgti vėžiu mažina:

Žalios spalvos daržovės (pavyzdžiui, špinatai)
Geltonos spalvos daržovės (pavyzdžiui, geltonosios paprikos)
Kopūstinės daržovės (pavyzdžiui, kalafiorai).
Riziką susirgti širdies ligomis bei insulto riziką mažina:
Obuoliai
Kriaušės
Citrusiniai vaisiai
Salotos
Žalios lapinės daržovės (pavyzdžiui, salotos)
Kopūstinės daržovės.

Harriet Micallef iš Čipenhamo sako, kad dažnai sugeba per dieną suvalgyti 8-10 porcijų vaisių ir daržovių, ypač daug valgo špinatų. „Valgau tikrai daug. Kiekvieno valgymo metu valgau daržovių ar salotų, todėl 8-10 porcijų man yra įprastas dalykas“, – BBC sakė ji.

Dieną Harriet pradeda nuo omleto su daug daržovių – špinatų, pomidorų, kartais avokadų. Per pietus ji taip pat valgo salotų, o vakarienei renkasi troškinius. Užkandžiui ji renkasi tirštus kokteilius ar humusą.

„Tikrai sveika. Jeigu jūsų lėkštėje yra daug spalvų, vadinasi tikrai maitinatės sveikai“, – mano moteris.

Mokslininkai, kurių tyrimo išvados skelbiamos Tarptautiniame epidemiologijos žurnale, taip pat įvertino riziką mirti anksčiau laiko, jeigu žmogus visai nevalgo vaisių ar daržovių. Ir štai ką parodė rezultatai:

200 gramų vaisių ir daržovių širdies ir kraujagyslių sistemos ligų riziką sumažina 13 proc., o 800 gramų – 28 proc. Vėžio rizika sumažėja atitinkamai 4 ir 13 proc., o ankstyvos mirties rizika – atitinkamai 15 ir 31 proc.

„Gauta įrodymų, kad vaisiai ir daržovės mažina cholesterolio kiekį, kraujospūdį, gerina mūsų kraujagyslių būklę ir stiprina imuninę sistemą, – sakė vienas iš tyrimo autorių Dagfinnas Aune. – Tai gali būti susiję su sudėtingu maistinių medžiagų tinklu. Pavyzdžiui, juose yra daug antioksidantų, kurie mažina DNR daromą žalą, kas mažina vėžio riziką.“

Tačiau daugeliui žmonių sunkiai sekasi per dieną suvalgyti Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą kiekį vaisių ir daržovių – 400 gramų. Jungtinėje Karalystėje tiek suvalgo tik trečdalis žmonių.

D. Aune sako, kad naujausi duomenys nereiškia, kad staiga reikia pulti ir keisti rekomendaciją per dieną suvalgyti penkias porcijas vaisių ir daržovių. „Tačiau mūsų išvados aiškiai remia rekomendaciją „penki kartai per dieną“, tačiau dar didesnę naują žmonės gautų valgydami dar daugiau vaisių ir daržovių“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)