Specialistų darbo grupė pavadinimu „Action on Sugar“ (Akcija prieš cukrų) teigia, jog įgyvendinus suplanuotus pokyčius žmogui pavyktų per dieną suvartoti net 100 kalorijų mažiau. Tai reiškia, jog galiausiai būtų sustabdyta nutukimo ir antsvorio epidemija, sparčiai plintanti pasaulyje. Pasaulio žiniasklaida laiko veltui neleidžia – tai akivaizdu iš iškalbingų antraščių, pavyzdžiui, „Cukrus – naujasis tabakas“, „Cukrus – didžiausias mūsų priešas“ ir t.t. Kad ir kaip pompastiškai šie teiginiai beskambėtų, baisiausia tai, jog jie ne piršto laužti, skelbia blogs.plos.org.

Dauguma apdorotų maisto produktų pagardinti dideliu kiekiu cukraus. Skardinėje gaiviojo gėrimo „Coke“ arba „Pepsi“ yra net 9 šaukšteliai cukraus – ar galite patikėti? „Heinz“ pomidorų sriuboje – 4 šaukšteliai cukraus. O dvejose riekėse baltos duonos – beveik šaukštelis cukraus. Kavą ar arbatą pagardinate dar mažiausiai šaukšteliu ar dviem. Cukrus negali sudaryti daugiau nei 5 proc. energijai gauti suvartojamo maisto. Trumpiau tariant, per dieną moteris turėtų suvartoti ne daugiau 6 šaukštelių cukraus, o vyrai – 8 šaukštelių.

Ir kuo visiems kliūva tas cukrus? Viena kalorija ten, kita – šen? Koks skirtumas?

Skirtumas labai didelis. Iš cukraus gaunamos kalorijos – bevertės. Štai ką sako „Action on Sugar“ komanda: „Papildomas cukrus maiste – gana naujas fenomenas (siekia vos 150 metų). Prasidėjo tada, kai cukrų tapo pigu ir paprasta gaminti. Nei vienas kitas žinduolis nevartoja cukraus, žmogui jis visai nereikalingas. Mūsų vartojamas cukrus – tuščias kalorijų šaltinis, jis nesuteikia sotumo jausmo. Be to, mokslininkai vienbalsiai pripažįsta, jog cukrus – pagrindinis nutukimą ir cukrinį diabetą sukeliantis veiksnys. Tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek visame pasaulyje“.

Mitybos specialistai tvirtina, jog žmonėms cukrus nereikalingas. „Action on Sugar“ vadovas mokslų daktaras Aseemas Malhotra pabrėžia, jog žmogaus organizmui nereikia angliavandenių, gaunamų iš papildomo cukraus. Be to, kuo daugiau cukraus žmogus suvartoja, tuo sunkiau darosi reguliuoti suvartojamų kalorijų kiekį, nes cukrus verčia jo valgyti vis daugiau ir daugiau – galiausiai kyla antsvorio ar net nutukimo problema. Papildomas cukrus iš tikrųjų kelia klastingą pavojų – tuščios kalorijos skatina valgyti vis daugiau ir daugiau.

A.Malhotra teigia, jog cukrus „yra neatsiejamas nuo maisto pramonės pelno ir jos žaidėjų kišenių pilnėjimo“. Maisto pramonės galia labai didelė, ji finansuoja prestižinius sporto renginius, pelno garsių žmonių prielankumą, reklamose naudoja psichologinius triukus. Baisiausia, kad taikosi į vaikus, kurie nesugeba atsispirti reklamai ir saldumynams. Cukraus pramonė nuolat neigia tarp cukraus ir nutukimo egzistuojantį tiesioginį priežastinį ryšį. Amerikos cukraus asociacijos puslapyje internete teigiama, jog cukrus – sveikos mitybos dalis. Organizacija „Sugar Nutrition UK“ tvirtina, jog sukaupti įrodymai neturi nieko bendro su galimu cukraus ir įvairių negalavimų ryšiu. Be to, maisto pramonė finansuoja mokslinius tyrimus, kurių rezultatai jai išskirtinai palankūs. Gruodį paskelbti dviejų tokių beverčių tyrimų rezultatai – abu skelbia, jog cukrus ir ligos neturi nieko bendro.

Akivaizdu, jog maisto pramonei demaskuoti dar prireiks laiko. „Action on Sugar“ pabaigai pateikia kelis teiginius: jeigu pavyktų maisto produktuose cukraus kiekį sumažinti bent 20-30 procentų, antras žingsnis būtų rasti bendrą sutarimą su maisto pramone, jog cukrus tiesiogiai susijęs su nutukimu ir kitais negalavimais. Specialistai norėtų, kad ant maisto produktų pakuočių būtų skelbiama išsami su cukraus kiekiu susijusi informacija. Svarbu, kad cukraus mažinimo klausimas būtų įtrauktas ir į valdžios interesų sąrašą. Vilties, jog mokslininkams pavyks pasiekti šiuos užsibrėžtus tikslus, yra. Schema pasitvirtino kalbant apie natrį – jo kiekis maiste sumažėjo nuo 20 iki 40 proc. Tai reiškia, jog per metus nuo insulto ir infarkto pavyksta išgelbėti daugiau nei 6 tūkst. žmonių. Sveikatos apsaugai sutaupoma apie 1,5 mlrd. svarų per metus.

Tai ką turėtumėte daryti mes, kol atsakingi pareigūnai vis dar snaudžia? Pirmiausia reikia domėtis ir rūpintis savimi. Skaityti maisto produktų etiketes, žinoti, kiek cukraus per dieną suvartojame. Mitybos specialistė Katharine Jenner sako, jog baltojo nuodo kiekį galima sumažinti, jeigu bent namuose jo atsisakysite. Bet net ir tokiu atveju pagrindinis cukraus šaltinis išlieka apdoroti maisto produktai. Geriausias sprendimas – vengti tokio maisto. Ir neleisti maisto pramonei lobti mūsų sveikatos sąskaita. Baisiausia, ką galite įsidėti į burną – cukrus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)