Dar blogiau – vartojant per daug sočiųjų riebalų rūgščių, aterosklerozės rizika dar labiau didėja.

Seime vykusioje konferencijoje „Kas sveikas – tas jaunas“ profesorius R. Stukas papasakojo, ką verta žinoti apie riebalus.

„Šiandien mes džiaugiamės, kad Lietuvos gyventojai maistui gaminti pradėjo vartoti augalinį aliejų. Labai sumažėjo gyvūninių riebalų vartojimas maistui gaminti, – pastebi mitybos žinovas.

– Kartais užmirštame, kad 1 g kiaulienos riebalų ar kokio nors aliejaus tiekia tiek pat energijos – 9 kcal. Tai reiškia – kaloringumas yra tas pats – ar augalinio, ar gyvulinio. Skiriasi tik biologinė vertė, t. y. riebalų sudėtis. Riebalus sudaro riebalų rūgštys.“

Dažniausi maistui naudojami riebalai

Profesorius aptarė riebalus, naudojamus įvairiems patiekalams gaminti.

Kas yra sočiosios riebalų rūgštys? „Jos didina aterosklerozės riziką, kurių mums truputį reikia, bet tikra ne per daug“, – sako profesorius.

Kur šių riebalų rūgščių yra daugiausia? Kokoso riešutų aliejus (labai daug), sviesto riebalai, jautienos taukai, palmių aliejus, kiaulienos taukai ir kt.

Kas yra polinesočiosios riebalų rūgštys? „Daugiausiai tai bus omega-6, omega-9 ir šiek tiek omega-3 riebalų rūgštys“, – sako R. Stukas. Jos palankios žmogaus sveikatai.

Kur šių riebalų rūgščių yra daugiausia? Sėmenų aliejus, saulėgrąžų aliejus, kukurūzų aliejus, sojos aliejus ir kt.

Kas yra mononesočiosios riebalų rūgštys? „Jos sveikatai irgi palankios, jos padeda subalansuoti sočiąsias ir nesočiąsias ir kai jų santykis 1:1, tai ir sočiosios nekelia rizikos“, – sako mitybos žinovas.

Kur šių riebalų rūgščių yra daugiausia? Alyvuogių aliejus (labai daug), rapsų aliejus, arachių aliejus, kiaulienos taukai ir kt.

Alyvuogių aliejus

„Alyvuogių aliejuje yra labai daug mononesočiųjų riebalų rūgščių. Jis yra gaminamas šaltuoju spaudimo būdu ir jame lieka visos biologiškai aktyvios medžiagos, ypač antioksidaciniu poveikiu pasižymintys flavanoidai. Vadinasi, jis yra labai geras, o jei dar yra pirmojo spaudimo, ekstra grynas („extra virgin“), tai jis tikrai yra biologiškai aktyvus, – sako profesorius.

Alyvuogių aliejus

– Mononesočiosios riebalų rūgštys lengvai nesioksiduoja. Vadinasi, toks aliejus, pagamintas šaltuoju spaudimo būdu gali ilgai būti nesugedęs ir mes galime jį vartoti užpilant ant salotų.“

Ar galima ant alyvuogių aliejaus kepti maistą? „Aišku galima, – tvirtina prof. R. Stukas. – Nes mononesočiosios riebalų rūgštys nesioksiduoja, peroksidai nesusidaro, bet ant alyvuogių aliejaus kepti neapsimoka, nes kepdami jį sugadinsime, prarasime tai, ką gamintojas išsaugojo.“

Profesorius sako, kad šviežias sėmenų aliejus – panašiai geras ir naudingas sveikatai kaip ir alyvuogių aliejus. Tačiau kai šis apkarsta – jo vartoti nerekomenduojama. Kartumas atsiranda dėl peroksidų, kurie ilgainiui gali būti vėžio išsivystymo priežastimi.

Kokius riebalus naudoti kepimui?

Rapsų aliejuje yra tokių riebalų rūgščių, kurios skatina aterosklerozės riziką. „Rapsų aliejų jei naudojame, tai tik kepimui. Jis nėra palankus sveikatai ir, jei yra galimybė, todėl gal geriau nusipirkite saulėgrąžų aliejų, – pataria profesorius. – Saulėgrąžų aliejus būtent kepimui ir yra gaminamas. Jame yra nemažai polinesočiųjų, mononesočiųjų riebalų rūgščių, oksidacijos kepimo metu nebus, nes gamybos metu jis stabilizuojamas, o kepimui daug aliejaus nereikia – patepkite dugną ir to užteks.

Pasak profesoriaus, kepimui visgi geriausia naudoti sviestą ghi. „Tai yra išgryninti riebalai, o sviesto užtenka tik patepti keptuvės dugną, kad blizgėtų, – sako R. Stukas.

– Kokosų riešutų aliejus kepimui irgi tinka, tačiau irgi reikia vos vos patepti. Sočiųjų riebalų juose yra apie 90 proc. todėl jokie peroksidai nesusidarys, tinka kepti.“

Tiesa, jei naudojame šiuos riebalus, tai po kiekvieno kepimo rekomenduojama išimti kepinius, išvalyti keptuvę popieriumi ir vėl įdėti naujų riebalų.

Kuo pavojingas kokosų aliejus?

Profesorius sako, kad žmonės, besimaitindami tik augalinės kilmės produktais, dažniausiai mėgsta kokosų aliejų ir jį daug kur naudoja. Visgi šių riebalų nereikėtų padauginti.

„Atrodo, kokosų riebalai yra augaliniai, todėl viskas turėtų būti gerai. Deja, bėda yra ta, kad sočiosios riebalų rūgštys didina aterosklerozės riziką, – sako VU profesorius.

Ricinų ir kokosų aliejus

– Nesvarbu, kad tai yra augaliniai riebalai, sočiųjų riebalų rūgščių kokosuose yra labai daug, jos skatina endogeninę cholesterolio sintezę kepenyse ir žaliavalgis, kuris nevalgo jokios mėsos, jokių gyvūninių riebalų, pasitikrina kraują, o rezultatai rodo didžiulę cholesterolio koncentraciją, aterosklerozę ir stebisi – iš kur.“

Profesorius akcentuoja – net ir augalinius riebalus vartojant, labai svarbu atkreipti dėmesį, iš ko jie susideda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)