aA
Vilniaus universiteto profesorius Rimantas Stukas sako, kad Lietuvos gyventojai suvartoja per mažai polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3. Dėl šios priežasties skatinamas aterosklerozės vystymasis bei širdies ir kraujagyslių sistemos ligos.
Rimantas Stukas
Rimantas Stukas
© DELFI montažas

Dar blogiau – vartojant per daug sočiųjų riebalų rūgščių, aterosklerozės rizika dar labiau didėja.

Seime vykusioje konferencijoje „Kas sveikas – tas jaunas“ profesorius R. Stukas papasakojo, ką verta žinoti apie riebalus.

„Šiandien mes džiaugiamės, kad Lietuvos gyventojai maistui gaminti pradėjo vartoti augalinį aliejų. Labai sumažėjo gyvūninių riebalų vartojimas maistui gaminti, – pastebi mitybos žinovas.

– Kartais užmirštame, kad 1 g kiaulienos riebalų ar kokio nors aliejaus tiekia tiek pat energijos – 9 kcal. Tai reiškia – kaloringumas yra tas pats – ar augalinio, ar gyvulinio. Skiriasi tik biologinė vertė, t. y. riebalų sudėtis. Riebalus sudaro riebalų rūgštys.“

Dažniausi maistui naudojami riebalai

Profesorius aptarė riebalus, naudojamus įvairiems patiekalams gaminti.

Kas yra sočiosios riebalų rūgštys? „Jos didina aterosklerozės riziką, kurių mums truputį reikia, bet tikra ne per daug“, – sako profesorius.

Kur šių riebalų rūgščių yra daugiausia? Kokoso riešutų aliejus (labai daug), sviesto riebalai, jautienos taukai, palmių aliejus, kiaulienos taukai ir kt.

Kas yra polinesočiosios riebalų rūgštys? „Daugiausiai tai bus omega-6, omega-9 ir šiek tiek omega-3 riebalų rūgštys“, – sako R. Stukas. Jos palankios žmogaus sveikatai.

Kur šių riebalų rūgščių yra daugiausia? Sėmenų aliejus, saulėgrąžų aliejus, kukurūzų aliejus, sojos aliejus ir kt.

Kas yra mononesočiosios riebalų rūgštys? „Jos sveikatai irgi palankios, jos padeda subalansuoti sočiąsias ir nesočiąsias ir kai jų santykis 1:1, tai ir sočiosios nekelia rizikos“, – sako mitybos žinovas.

Kur šių riebalų rūgščių yra daugiausia? Alyvuogių aliejus (labai daug), rapsų aliejus, arachių aliejus, kiaulienos taukai ir kt.

Alyvuogių aliejus

„Alyvuogių aliejuje yra labai daug mononesočiųjų riebalų rūgščių. Jis yra gaminamas šaltuoju spaudimo būdu ir jame lieka visos biologiškai aktyvios medžiagos, ypač antioksidaciniu poveikiu pasižymintys flavanoidai. Vadinasi, jis yra labai geras, o jei dar yra pirmojo spaudimo, ekstra grynas („extra virgin“), tai jis tikrai yra biologiškai aktyvus, – sako profesorius.

Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejus
© Shutterstock

– Mononesočiosios riebalų rūgštys lengvai nesioksiduoja. Vadinasi, toks aliejus, pagamintas šaltuoju spaudimo būdu gali ilgai būti nesugedęs ir mes galime jį vartoti užpilant ant salotų.“

Ar galima ant alyvuogių aliejaus kepti maistą? „Aišku galima, – tvirtina prof. R. Stukas. – Nes mononesočiosios riebalų rūgštys nesioksiduoja, peroksidai nesusidaro, bet ant alyvuogių aliejaus kepti neapsimoka, nes kepdami jį sugadinsime, prarasime tai, ką gamintojas išsaugojo.“

Profesorius sako, kad šviežias sėmenų aliejus – panašiai geras ir naudingas sveikatai kaip ir alyvuogių aliejus. Tačiau kai šis apkarsta – jo vartoti nerekomenduojama. Kartumas atsiranda dėl peroksidų, kurie ilgainiui gali būti vėžio išsivystymo priežastimi.

Kokius riebalus naudoti kepimui?

Rapsų aliejuje yra tokių riebalų rūgščių, kurios skatina aterosklerozės riziką. „Rapsų aliejų jei naudojame, tai tik kepimui. Jis nėra palankus sveikatai ir, jei yra galimybė, todėl gal geriau nusipirkite saulėgrąžų aliejų, – pataria profesorius. – Saulėgrąžų aliejus būtent kepimui ir yra gaminamas. Jame yra nemažai polinesočiųjų, mononesočiųjų riebalų rūgščių, oksidacijos kepimo metu nebus, nes gamybos metu jis stabilizuojamas, o kepimui daug aliejaus nereikia – patepkite dugną ir to užteks.

Pasak profesoriaus, kepimui visgi geriausia naudoti sviestą ghi. „Tai yra išgryninti riebalai, o sviesto užtenka tik patepti keptuvės dugną, kad blizgėtų, – sako R. Stukas.

– Kokosų riešutų aliejus kepimui irgi tinka, tačiau irgi reikia vos vos patepti. Sočiųjų riebalų juose yra apie 90 proc. todėl jokie peroksidai nesusidarys, tinka kepti.“

Tiesa, jei naudojame šiuos riebalus, tai po kiekvieno kepimo rekomenduojama išimti kepinius, išvalyti keptuvę popieriumi ir vėl įdėti naujų riebalų.

Kuo pavojingas kokosų aliejus?

Profesorius sako, kad žmonės, besimaitindami tik augalinės kilmės produktais, dažniausiai mėgsta kokosų aliejų ir jį daug kur naudoja. Visgi šių riebalų nereikėtų padauginti.

„Atrodo, kokosų riebalai yra augaliniai, todėl viskas turėtų būti gerai. Deja, bėda yra ta, kad sočiosios riebalų rūgštys didina aterosklerozės riziką, – sako VU profesorius.

Ricinų ir kokosų aliejus
Ricinų ir kokosų aliejus
© Shutterstock

– Nesvarbu, kad tai yra augaliniai riebalai, sočiųjų riebalų rūgščių kokosuose yra labai daug, jos skatina endogeninę cholesterolio sintezę kepenyse ir žaliavalgis, kuris nevalgo jokios mėsos, jokių gyvūninių riebalų, pasitikrina kraują, o rezultatai rodo didžiulę cholesterolio koncentraciją, aterosklerozę ir stebisi – iš kur.“

Profesorius akcentuoja – net ir augalinius riebalus vartojant, labai svarbu atkreipti dėmesį, iš ko jie susideda.

www.DELFI.lt
Onkologo užrašai
Kaip laiku aptikti vėžį ar net užkirsti jam kelią? Asmeninėmis įžvalgomis ir patarimais dalijasi Nacionalinio vėžio instituto ekspertai.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(15 žmonių įvertino)
4.8667

Gydytoja bedė į dažną lieknėti bandančių lietuvių klaidą: atsisakę šių produktų netenkame labai svarbių medžiagų (74)

Dietų kultūra lietuviams – nesvetima: daugiau kaip pusė bent kartais laikosi dietų ar atsisako...

Tik šiais trimis atvejais verta atsisakyti gliuteno: gydytoja dietologė išvardijo būdingus simptomus (10)

Parduotuvių lentynose sparčiai daugėjant produktų be gliuteno , daugelis iš mūsų susimąstome,...

Numesti svorio trukdo ir vadinamasis „medžiotojų“ genotipas: ar jį turite, padės suprasti pojūčiai pavalgius (36)

Artėjant šiltajam sezonui antrus metus karantino sąlygomis gyvenantieji susizgribo – kaip tilpti...

Mokslų daktarė atsakė, kodėl varginant nugaros skausmams reikia apsilankyti ir pas odontologą (37)

Mokslinės literatūros duomenimis, bent kartą gyvenime nugaros skausmą patiria 80 proc. žmonių....

Į pagalbą karantino nuvargintiems žmonėms – nemokamos psichologų konsultacijos

Ilgiau nei metus besitęsianti pandemija išvargino net ir tuos gyventojus, kurie pirmąjį...

Top naujienos

Vokietija skambina pavojaus varpais dėl žmonių, kurių visai nepasiekia COVID-19 perspėjimai: užsimenama ir apie rytų europiečius skubiai pradėtas bandomasis projektas (220)

Kai vasario viduryje didžiausias Vokietijos laikraštis „Bild“ paskelbė informaciją, jog tarp...

Atvejų mažiau, bet „biuletenių“ rekordas užfiksuotas pernai balandį – kokios priežastys tai lėmė? (23)

„ Sodra “ pernai fiksavo rekordinius išrašomų nedarbingumo pažymėjimų, vadinamųjų...

Valančiūnas dominavo prieš buvusį savo klubą ir priartino „Grizlius“ prie aštuoneto (9)

Svarbią pergalę NBA reguliariojo sezono finišo tiesiojoje pasiekė Memfio „Grizzlies“ (34/33)...

Šaltus pavasario orus staigiai pakeis vasariška šiluma (12)

Sulaukėme dar vienos šaltos gegužės nakties. Sekmadienio rytas auš taip pat vėsus, bet dieną...

Vaidas Mikaitis | D+

Raudonųjų žibintų kvartale apsilankiusius lietuvius nustebino geidulių tenkinimo tvarka: pasijutome tarsi sporto salėje

Vienas protingas žmogus yra pasakęs, jog jei rašytojas nori būti gerai skaitomas, jis turi...

Žiaurumu visą Lietuvą šokiravęs 17-metės žudikas per daug kentėjo, todėl gaus solidžią kompensaciją (436)

Dėl įvykdyto šaltakraujiško nusikaltimo daugiau kaip prieš dešimt metų visą Lietuvą...

Nustebinęs Sirvydis suspurdėjo NBA lygoje – šaudė tritaškius, graibstė kamuolius ir žadino komandą (6)

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį NBA lygoje suspurdėjo ir trečiasis lietuvis – Deividas...

Baltijos šalių „kelionių burbulo“ klausimą ketinama svarstyti vėliau: situacija prastesnė (2)

Baltijos šalių „kelionių burbulo“ klausimą ketinama svarstyti vėliau gegužę, tai nuspręsta...

Po kvietimo panaudoti 100 „Litexpo“ likusių dozių – būrys norinčiųjų pasiskiepyti papildyta (573)

Šeštadienį likus 100 „ AstraZeneca “ dozių, Vilniaus miesto mero patarėjas Karolis...

Naktį Vilniuje užsiliepsnojo į kelio atitvarą atsitrenkęs „Seat“ (27)

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Vilniuje, Geležinio Vilko g., išvažiavęs iš tunelio,...