aA
Vilniaus universiteto profesorius Rimantas Stukas sako, kad Lietuvos gyventojai suvartoja per mažai polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3. Dėl šios priežasties skatinamas aterosklerozės vystymasis bei širdies ir kraujagyslių sistemos ligos.
Rimantas Stukas
Rimantas Stukas
© DELFI montažas

Dar blogiau – vartojant per daug sočiųjų riebalų rūgščių, aterosklerozės rizika dar labiau didėja.

Seime vykusioje konferencijoje „Kas sveikas – tas jaunas“ profesorius R. Stukas papasakojo, ką verta žinoti apie riebalus.

„Šiandien mes džiaugiamės, kad Lietuvos gyventojai maistui gaminti pradėjo vartoti augalinį aliejų. Labai sumažėjo gyvūninių riebalų vartojimas maistui gaminti, – pastebi mitybos žinovas.

– Kartais užmirštame, kad 1 g kiaulienos riebalų ar kokio nors aliejaus tiekia tiek pat energijos – 9 kcal. Tai reiškia – kaloringumas yra tas pats – ar augalinio, ar gyvulinio. Skiriasi tik biologinė vertė, t. y. riebalų sudėtis. Riebalus sudaro riebalų rūgštys.“

Dažniausi maistui naudojami riebalai

Profesorius aptarė riebalus, naudojamus įvairiems patiekalams gaminti.

Kas yra sočiosios riebalų rūgštys? „Jos didina aterosklerozės riziką, kurių mums truputį reikia, bet tikra ne per daug“, – sako profesorius.

Kur šių riebalų rūgščių yra daugiausia? Kokoso riešutų aliejus (labai daug), sviesto riebalai, jautienos taukai, palmių aliejus, kiaulienos taukai ir kt.

Kas yra polinesočiosios riebalų rūgštys? „Daugiausiai tai bus omega-6, omega-9 ir šiek tiek omega-3 riebalų rūgštys“, – sako R. Stukas. Jos palankios žmogaus sveikatai.

Kur šių riebalų rūgščių yra daugiausia? Sėmenų aliejus, saulėgrąžų aliejus, kukurūzų aliejus, sojos aliejus ir kt.

Kas yra mononesočiosios riebalų rūgštys? „Jos sveikatai irgi palankios, jos padeda subalansuoti sočiąsias ir nesočiąsias ir kai jų santykis 1:1, tai ir sočiosios nekelia rizikos“, – sako mitybos žinovas.

Kur šių riebalų rūgščių yra daugiausia? Alyvuogių aliejus (labai daug), rapsų aliejus, arachių aliejus, kiaulienos taukai ir kt.

Alyvuogių aliejus

„Alyvuogių aliejuje yra labai daug mononesočiųjų riebalų rūgščių. Jis yra gaminamas šaltuoju spaudimo būdu ir jame lieka visos biologiškai aktyvios medžiagos, ypač antioksidaciniu poveikiu pasižymintys flavanoidai. Vadinasi, jis yra labai geras, o jei dar yra pirmojo spaudimo, ekstra grynas („extra virgin“), tai jis tikrai yra biologiškai aktyvus, – sako profesorius.

Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejus
© Shutterstock

– Mononesočiosios riebalų rūgštys lengvai nesioksiduoja. Vadinasi, toks aliejus, pagamintas šaltuoju spaudimo būdu gali ilgai būti nesugedęs ir mes galime jį vartoti užpilant ant salotų.“

Ar galima ant alyvuogių aliejaus kepti maistą? „Aišku galima, – tvirtina prof. R. Stukas. – Nes mononesočiosios riebalų rūgštys nesioksiduoja, peroksidai nesusidaro, bet ant alyvuogių aliejaus kepti neapsimoka, nes kepdami jį sugadinsime, prarasime tai, ką gamintojas išsaugojo.“

Profesorius sako, kad šviežias sėmenų aliejus – panašiai geras ir naudingas sveikatai kaip ir alyvuogių aliejus. Tačiau kai šis apkarsta – jo vartoti nerekomenduojama. Kartumas atsiranda dėl peroksidų, kurie ilgainiui gali būti vėžio išsivystymo priežastimi.

Kokius riebalus naudoti kepimui?

Rapsų aliejuje yra tokių riebalų rūgščių, kurios skatina aterosklerozės riziką. „Rapsų aliejų jei naudojame, tai tik kepimui. Jis nėra palankus sveikatai ir, jei yra galimybė, todėl gal geriau nusipirkite saulėgrąžų aliejų, – pataria profesorius. – Saulėgrąžų aliejus būtent kepimui ir yra gaminamas. Jame yra nemažai polinesočiųjų, mononesočiųjų riebalų rūgščių, oksidacijos kepimo metu nebus, nes gamybos metu jis stabilizuojamas, o kepimui daug aliejaus nereikia – patepkite dugną ir to užteks.

Pasak profesoriaus, kepimui visgi geriausia naudoti sviestą ghi. „Tai yra išgryninti riebalai, o sviesto užtenka tik patepti keptuvės dugną, kad blizgėtų, – sako R. Stukas.

– Kokosų riešutų aliejus kepimui irgi tinka, tačiau irgi reikia vos vos patepti. Sočiųjų riebalų juose yra apie 90 proc. todėl jokie peroksidai nesusidarys, tinka kepti.“

Tiesa, jei naudojame šiuos riebalus, tai po kiekvieno kepimo rekomenduojama išimti kepinius, išvalyti keptuvę popieriumi ir vėl įdėti naujų riebalų.

Kuo pavojingas kokosų aliejus?

Profesorius sako, kad žmonės, besimaitindami tik augalinės kilmės produktais, dažniausiai mėgsta kokosų aliejų ir jį daug kur naudoja. Visgi šių riebalų nereikėtų padauginti.

„Atrodo, kokosų riebalai yra augaliniai, todėl viskas turėtų būti gerai. Deja, bėda yra ta, kad sočiosios riebalų rūgštys didina aterosklerozės riziką, – sako VU profesorius.

Ricinų ir kokosų aliejus
Ricinų ir kokosų aliejus
© Shutterstock

– Nesvarbu, kad tai yra augaliniai riebalai, sočiųjų riebalų rūgščių kokosuose yra labai daug, jos skatina endogeninę cholesterolio sintezę kepenyse ir žaliavalgis, kuris nevalgo jokios mėsos, jokių gyvūninių riebalų, pasitikrina kraują, o rezultatai rodo didžiulę cholesterolio koncentraciją, aterosklerozę ir stebisi – iš kur.“

Profesorius akcentuoja – net ir augalinius riebalus vartojant, labai svarbu atkreipti dėmesį, iš ko jie susideda.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
4.7778

Pažiūrėkite į savo senus batus, daug ką sužinosite apie sveikatą: gydytojas įvardijo pavojingus atvejus (48)

Ar kada pastebėjote, kaip skirtingai žmonės nudėvi batus? Vieni išklypsta į kairę, kiti į...

Mokslininkai pristatė labai optimistišką atradimą: nustatė, kad vaistai nuo uždegimo gali atjauninti smegenis (9)

Remiantis naujo tyrimo su pelėmis rezultatais, vaistai nuo smegenų uždegimo gali sulėtinti ar net...

Papasakojo apie netradicinius būdus mesti rūkyti: padėti gali ženšenis ar net jogurtas (3)

Savo sveikatos labui daugelis Naujaisiais metais priima iššūkį – atsikratyti nepageidaujamų...

Pamiršus svarbią taisyklę sportuojant, galima net prarasti sąmonę: tai dažniausia naujokų klaida (30)

Treneriai neslepia – po Naujųjų jaučiamas didesnis žmonių noras sportuoti, todėl nenuostabu,...

Augalo šaknis, kuri padės įveikti nuovargį (8)

Po švenčių jaučiate stresą ar pritrūkote jėgų tęsti darbą ar mokslus? Organizmui bus...

Top naujienos

JAV patvirtino, kad Afganistane sudužo jų žvalgybinis lėktuvas Talibanas teigia numušęs lėktuvą (166)

JAV kariuomenė patvirtino, kad Afganistane sudužęs lėktuvas priklausė jų pajėgoms. Šią...

Pasikeitęs klimatas nepraeina be pasekmių: Lietuvoje nebedygsta kai kurios sėklos (14)

Po sausų metų naujam sezonui ruošiant sėklas paaiškėjo, kad pupų sėklų daigumas mažesnis nei...

Į „valstiečių“ frakciją ir partiją beldžiasi naujas narys: prašymas jau parašytas (3)

Pastarąją savaitę Virgilijui Poderui palikus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS...

Lietuva ruošiasi blogiausiam scenarijui: dėl koronaviruso grėsmės imasi papildomų priemonių papildyta (240)

Kinijoje staigiai plisti pradėjęs ir jau kitas šalis pasiekęs koronavirusas papildomų apsaugos...

Gyventojai sulaukė laiškų: augantys atlyginimai atneš didesnes sąskaitas (260)

Panašu, kad nuo Naujųjų metų nuo 555 Eur iki 607 Eur popieriuje padidėjusi minimali alga...

Biržų rajone keturių automobilių avarijoje žuvo vyras papildyta

Pirmadienio pavakarę keturių automobilių avarijoje Balandiškių kaime Biržų rajone žuvo vyras...

Pekine studijuojanti lietuvė: miestas atrodo tarsi išmiręs (21)

Užsienio reikalų ministerija (URM) rekomenduoja Lietuvos piliečiams laikinai nevykti į Kiniją,...

Paviešintas piloto pokalbis su skrydžių valdymo centru: nelaimės pranašė – paskutinė pastaba (73)

Aiškėja vis daugiau detalių apie skaudžią nelaimę, kurioje žuvo NBA legenda Kobe Bryantas , jo...

Pakruojo ir Panevėžio rajonuose rasta pavojingų atliekų (12)

Pakruojo ir Panevėžio rajonuose rasta galbūt nelegaliai laikomų pavojingų atliekų, pirmadienį...

Kodėl vaikai meluoja ir kaip tam užkirsti kelią: psichologė įvardijo, koks tėvų elgesys tik paskatins nesakyti tiesos (6)

Ar šiandien dar nemelavote? Ar tikrai? O gal per pusryčius pasakėte vyrui, kad skaniai iškepė...