Amžėjimas yra liga, kuri turi būti koreguojama. Daugelis mano, kad senėjimas prasideda sulaukus 50 metų, tačiau iš tikrųjų jo užuomazgos stebimos sulaukus jau 25 metų, kai visiškai suformuoja kaulai ir kaulinis audinys pasiekia savo piką.

Kita vertus, aštuoniasdešimt procentų, o gal ir daugiau, senėjimo galime valdyti paprastomis priemonėmis: tinkama mityba, reguliariu kasdieniu fiziniu aktyvumu, streso valdymu, kokybišku miegu ir protarpiniu reikiamų nutraceutikų, vitaminų vartojimu.

Taigi, kone kiekvienas galime būti savo ilgaamžiškumo architektais, nepaisant mokslininkų įžvalgų, kad genomikos ir mikrobiomos tyrimo naujovės, dirbtinis intelektas ir gebėjimas apdoroti milžiniškus duomenų kiekius pakeis viską, ką žinome apie sveikatą ir ligas.

Štai keletas svarbių žingsnių.

Metabolinių ligų diagnostika ir uždegiminių procesų organizme mažinimas

Rūkymas, nekoreguojama arterinė hipertenzija, padidintas cholesterolio, cukraus kiekis nulemia audringus ir negrįžtamus pokyčius organizme. Tuomet žalojama ne tik širdies ir kraujagyslių sistema, tačiau bloginamos ir galvos smegenų pažintinės funkcijos. Vos 1 mmHg sumažintas sistolinis arterinis kraujospūdis net 5 proc. sumažina galvos smegenų insulto išsivystymo riziką. Arba 70 kg sveriančio sveiko žmogaus kūne yra vos 4 gramai cukraus. Mažesnis suvartojamo cukraus kiekis leistų organizmui jį tinkamai pasisavinti.

Raimondas Kubilius

Stiprinti pažintines funkcijas

Galvos smegenis taip pat turime apsaugoti nuo aukščiau minimų nekoreguojamų ŠKL rizikos veiksnių. Kita vertus, sulaukę ir garbaus amžiaus turime išlikti smalsūs, socialiai ir visuomeniškai aktyvūs, kūrybiški ir nuolat aktyvinti protinę veiklą knygų skaitymu, įsimenamais jų tekstais.

Sveika mityba ir reguliarus fizinis aktyvumas

Viduržemio jūros ir sumažintos druskos dieta ne tik saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų, bet net ir 53 proc. sumažina Alzheimerio ligos išsivystymą bei iki 40 proc. sumažina mirties dėl bet kurios priežasties riziką. Tai veikia kaip galingas natūralus smegenų protektorius.

Senėjant, chromosomų galuose esančios kepurėlės – talomerai, lyg apsaugos postai saugantys chromosomas nuo senėjimo ir mirties, trumpėja. Kuo talomerai ilgesni, tuo žmogus jaunesnis. Neabejotinai, tam įtakos turi subalansuota ir sveika mityba, reguliarus fizinis aktyvumas, streso kontrolė, kokybiškas miegas, žalingų įpročių vengimas.

Bėgimas

Fizinio aktyvumo svarba

Reguliarus kasdienis fizinis aktyvumas – universali priemonė nuo daugiau nei 50 lėtinių ligų. Moksliškai įrodyta, kad vyresniems nei 62 m. amžiaus žmonėmis 7500 žingsnių per dieną, arba 150 min vidutinio intensyvumo fizinio aktyvumo per savaitę reikšmingai apsaugo nuo mirčių dėl bet kurios priežasties. Beje, svarbu ir vikrumas – gebėjimas nueinanti daugiau nei 64 žingsnius per vieną minutę taip pat rodo puikų fizinį pajėgumą. Galiausiai, sėdimą laiką pakeitus stovimu, daugiau nei 30 proc. sumažintume mirties riziką dėl bet kurios priežasties.

Neišmatuojama miego vertė

Siektina miego trukmė – 6–8 valandos, padedančios ne tik pailsinti organizmą, tačiau ir sumažinti streso hormonų kiekį, palengvinti širdies veiklą.

Grožio miegas

Kaip kompensuoti miego trūkumą

Mažesnė nei 6 valandų arba ilgesnė nei 8 valandų miego trukmė yra susijusi su trumpesne gyvenimo trukme.

Kita vertus, mokslininkai nustatė, kad padidėjęs fizinis aktyvumas sumažino mirtingumo riziką, pašalindamas šiuos nepageidaujamus poveikius, nulemtus mažo ar per ilgo miego. Nustatyta, kad tiems, kurių kasdienis fizinis aktyvumas buvo mažas, lydimas trumpo ar ilgo miego, atitinkamai 16% ir 37 proc. didėjo mirties nuo bet kokios priežasties rizika. Asmenims, kurie mankštinosi vidutiniškai, žalingas buvo tik trumpas miegas. Mirties rizika nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų trumpai miegantiems žmonėms ir mažai mankštinantiems siekė net 69 proc., tačiau ji išnyko, mankštą suintensyvinus iki vidutinio – didelio krūvio.

Beje, ilgai miegantiems žmonėms, nesilaikantiems rekomendacijų, rizika mirti nuo onkologinės rizikos padidėjo 21 proc., o besilaikantiems PSO rekomendacijų, išnyko.

Taigi, sveikatos stiprinimo pastangos, nukreiptos tiek į fizinį aktyvumą, tiek į miego trukmę, gali būti veiksmingesnės užkertant kelią priešlaikinei vidutinio amžiaus mirčiai arba ją atitolinant.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją